Cum sa finantezi o afacere pe banii strainilor - Interviu

Vineri, 19 Aprilie 2013, ora 07:13
15300 citiri
Cum sa finantezi o afacere pe banii strainilor - Interviu

Ai o idee de afacere sau de proiect pe care vrei sa o pui in practica, insa iti lipsesc fondurile? Atunci poti apela la site-urile de crowdfunding, unde oamenii doneaza bani pentru a-ti sustine visul.

Principiul este unul simplu: iti inscrii ideea, te hotarasti pe ce perioada se va face strangerea de fonduri si de cati bani ai nevoie, adaugi o descriere convingatoare, in care inviti oamenii sa contribuie, le oferi o recompensa care creste in functie de suma donata, iar, dupa ce expira timpul respectiv, tu vei incasa banii si vei demara afacerea.

Cel mai cunoscut exemplu de afacere finantata prin acest mod este ceasul Pebble, care se conecteaza cu smartphone-ul tau prin Bluetooth. Firma care l-a creat avea nevoie de 100.000 de dolari pentru a realiza productia la scara larga, asa ca a inscris proiectul pe Kickstarter.com. La finalul perioadei de donatii, el a strans 10.266.845 de dolari de la 68.929 de oameni, iar cei care au contribuit si-au incasat recompensa, care varia in functie de banii dati.

Astfel, pentru cei care au donat un dolar, firma le-a pus la dispozitie un newsletter special, pentru ca sa fie la curent cu noutatile Pebble, in timp ce pentru cei mai marinimosi, care au scos din buzunar peste 10.000 de dolari, firma le-a oferit 100 de ceasuri.

Avand in vedere acest succes rasunator, site-urile de crowdfunding s-au dezvoltat foarte mult in ultimul an, astfel ca ideea a fost implementata si in Romania.

Unul dintre ele este crestemidei.ro, care a fost realizat de trei tinere din Cluj-Napoca. In trei luni si jumatate de existenta a platformei, ea a gazduit sapte proiecte care s-au concretizat, cea mai mare suma stransa pana acum fiind de putin peste 13.000 de lei.

Cum a venit ideea infiintarii proiectului crestemidei.ro? Cine sunt responsabilii pentru "nasterea" lui?

Crestemidei.ro s-a nascut din nevoia a trei clujence de a sprijini creativitatea si inovatia romaneasca, astfel incat sa schimbe Romania in bine, intr-un loc in care le face placere sa traiasca. Noi suntem: Catalina Amihaiesi, Oana Man si Judit Katona.

Conceptul de crowdfunding i-a fost cunoscut Catalinei inca din anul 2010. Echipa s-a format in iunie 2011, iar acum este o platforma functionala pe care se finanteaza idei creative, idei care rezolva o problema intr-un mod inovator si care vor genera o schimbare pozitiva in jur.

Descrieti putin conceptul de crowdfunding, ce inseamna, cum functioneaza si cui se adreseaza?

Crowdfunding-ul s-ar traduce in romana astfel: finantare ("funding") din partea multimii ("crowd"). Se refera la sustinerea financiara, prin sume mici, a unei idei de catre un numar mare de oameni.

Valoarea donatiilor variaza de la sume foarte mici pana la sume relativ mari, depinzand doar de cat isi permite sau cu cat doreste sustinatorul sa contribuie la realizarea ideii.

Crowdfunding-ul se adreseaza la doua categorii de oameni: pe de o parte celor care nu au capital de investit, insa vor sa aiba satisfactia de a vedea un proiect realizat si datorita contributiei lor, iar pe de alta parte se adreseaza celor care au nevoie de finantare pentru ideea lor, vor sa o testeze si sa o si promoveze inainte de a o lansa.

Comparativ cu alte metode de strangere de fonduri, crowdfunding-ul are avantajul oportunitatii de a construi o comunitate in jurul ideii, comunitate care ii urmareste evolutia si o sustine si dupa terminarea campaniei (nu doar cu bani, ci si cu promovare). O campanie de crowdfunding poate aduce initiatorului "ambasadori" care raman alaturi de el pe termen lung si din partea carora poate conta pe un feedback sincer.

Cum functioneaza un proiect bazat pe aceasta idee? Ce trebuie sa faca, pas cu pas, o persoana care vrea sa isi finanteze o idee printr-un astfel de site?

Pentru a incepe o campanie de crowdfunding, intai este nevoie de estimarea bugetului necesar implementarii ideii. Apoi, initiatorii trebuie sa-si spuna povestea intr-un material video scurt, dar de impact. Acesta fiind de cele mai multe ori primul contact cu proiectul, are un rol foarte important: de a starni interesul donatorului fata de el.

De asemenea, trebuie sa oferi si recompense pentru donatii, respectiv pragurile la care se ofera. Ele sunt la fel de importante, deoarece sunt un stimulent destul de puternic pentru decizia de a sustine. Ultima etapa inainte de lansarea campaniei de crowdfunding este schitarea unui plan de promovare, detaliat pe zile, a acesteia. Si, desigur, implementarea lui odata pornita campania.

Ce castig au cei care doneaza? De ce ar da cineva bani pentru o idee de afacere?

Pentru orice donatie sustinatorul primeste o recompensa. Aceasta, de cele mai multe ori, are o valoare simbolica, dar importanta pentru sustinator, deoarece este unica si in majoritatea cazurilor se poate obtine exclusiv prin contributia realizata in timpul campaniei (exemplu: un atelier de fotografie one-to-one, de o zi, intr-unul dintre penitenciarele din Romania cu Cosmin Bumbut).

Cat de sigura este platforma? Prin ce metoda se livreaza banii si cand se face acest lucru (la finalul zilelor asumate, daca s-a atins suma dorita... sau nu neaparat)?

Inainte de lansare, platforma a fost testata din punct de vedere al vulnerabilitatilor de catre expertii nostri din echipa tehnica. Consideram securitatea datelor personale extrem de importanta, de aceea efectuam teste pentru securitatea datelor in mod regulat. Plata se face printr-un modul securizat, oferit de Netopia, care se numeste Mobilpay. El foloseste tehnologia de plata 3D secure.

Platile efective nu se efectueaza prin platforma crestemidei.ro, ci prin modulul de plata Mobilpay, certificat si securizat de principalii operatori de plati online.

Banii se livreaza prin transfer bancar in termen de maxim 2 saptamani de la incheierea campaniei, doar daca proiectele si-au atins obiectivul de finantare. In cazul in care bugetul nu este atins, sustinatorul isi poate redirectiona donatia catre un alt proiect sau isi poate primi banii inapoi (administratorii site-ului primesc 7% din suma stransa, in momentul finalizarii campaniei cu atingerea obiectivului, pe baza unui contract - n.red.).

Care a fost cel mai mare proiect finantat prin aceasta metoda?

Proiectul care a strans cea mai mare finantare pe crestemidei.ro pana in acest moment (13.505 de lei) a fost romanul grafic "Praslea cel Voinic si Merele de Aur", realizat de ilustratoarea Maria Surducan. Proiectul s-a terminat in data de 15 martie 2013 si a fost sustinut de 92 de persoane.

Ne asteptam insa sa fie surclasat de un alt proiect inca in campanie timp de 27 de zile, anume albumul foto "Bumbata" al lui Cosmin Bumbut, care, pana in acest moment, a strans 13.045 de lei de la 63 de donatori. Albumul prezinta detinutii din penitenciarul Aiud, asa cum sunt ei, "fara exagerari", fara sa fie transformati in monstri sau in victime.

La nivel global exista proiecte care au strans si peste 10 milioane de dolari, cum este ceasul inteligent Pebble, de exemplu, finantat prin platforma Kickstarter din Statele Unite.

Ce fel de proiecte de afaceri exista, de obicei, pe site si cum au evoluat ele, de-a lungul timpului? Poate aplica oricine are o idee de afacere sau exista si restrictii?

In trei luni si jumatate de existenta a platformei, aceasta a gazduit sapte proiecte din domeniile sport (centrala de escalada din Cluj), fotografie, design/grafica si writing&publishing. Dintre acestea s-au finantat patru, celelalte fiind inca in campanie.

Pe crestemidei.ro pot fi finantate proiecte creative, bazate pe idei sau concepte noi sau pe utilizarea unora existente in modalitati inovatoare. Acestea trebuie sa genereze valoare pentru o comunitate, sa ofere o solutie inovatoare, o perspectiva noua, sa contribuie la cunoastere. Rezultatele trebuie sa fie clare, la fel si perioada de realizare a proiectului.

Pe platforma nu se vor regasi cauze umanitare sau proiecte care contribuie la imbunatatirea conditiei unei singure persoane. Sunt organizatii care se ocupa de asta mai bine decat noi.

Proiectele pot veni din partea persoanelor fizice, grupurilor formale sau informale, organizatiilor non-profit din Romania. Cerem dovada unei activitati anterioare minime in domeniul ales, asta pentru a ne asigura ca exista experienta si capacitate pentru implementarea proiectului propus.

Care este rata de succes a proiectelor?

In acest moment rata de succes a proiectelor este de 100%. Desigur, platforma este functionala doar din 24 decembrie 2012, insa toate cele trei proiecte ale caror campanii s-au terminat au fost finantate. In acest moment sunt active alte patru proiecte care au primit donatii semnificative si au toate sansele de reusita. Publicul va decide daca ele vor deveni realitate sau nu.

Daca ne referim la rata medie de succes pe platformele de crowdfunding la nivel global, aceasta este in jur de 50%.

Cum vedeti viitorul crowdfunding-ului in Romania? Va avea un succes la fel de rasunator ca in afara, precum Kickstarter.com?

Daca ne uitam la experienta crestemidei.ro, care in cifre arata in felul urmator: 280 de romani au donat 37.822 lei (aproximativ 8.400 de euro) pentru 7 proiecte, in decurs de trei luni si jumatate, am putea spune ca aceasta alternativa de finantare este una viabila. Este insa prea devreme pentru a ne pronunta.

Referitor la kickstarter.com, nu ar fi corect sa ne comparam cu o astfel de platforma, deoarece piata din Romania este mult mai mica decat cea din Statele Unite. De asemenea, crestemidei.ro selecteaza proiectele care ajung pe platforma pe baza a doua criterii importante: inovarea si beneficiul adus comunitatii. Platformele din strainatate nu au aceste criterii.

Ar putea apela si companiile mari?

Pentru investitii atat de mari, cum ar fi achizitia de masinarii, exista un alt model de crowdfunding, numit equity-based crowdfunding. Este un alt sistem decat cel pe care-l regasiti in cazul nostru (cel bazat pe oferirea de recompense), deoarece in acest caz vorbim de investitii de sume foarte mari, inaccesibile oamenilor "obisnuiti" fara capital de investit.

Ati avut pana acum contributii si din partea unor companii sau persoane de renume?

Pana in acest moment proiectele noastre nu au primit donatii de la persoane sau companii de renume, insa fiecare dintre cei care au sustinut un proiect are recunoasterea noastra pentru contributia lor la schimbarea in bine a tuturor. Lista acestora este publica pentru fiecare proiect.

Ce ne mai pregatiti pentru viitor?

Pe crestemidei.ro gazduim proiecte din 15 domenii: de la film/documentar, pictura, sculptura, arhitectura, dans, fotografie pana la educatie, sport, comunitate, writing & publishing, muzica, teatru, design/grafica, moda si tehnologie. Daca pana acum am acoperit destul de bine partea creativa, pe viitor ne dorim sa completam "oferta" platformei cu proiecte inovatoare din domeniul tehnologiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#crowdfunding proiecte Romania, #site donatii incepere afaceri, #crowdfunding Romania, #donatii incepere afaceri, #finantare donatii afacere, #finantare afacere , #afaceri mici
Comentarii