Mii de romani risca sa ramana, chiar azi, fara PFA-uri sau intreprinderi individuale. Te numeri printre ei? Iata cum poti afla!

Luni, 13 Mai 2019, ora 07:22
57345 citiri
Mii de romani risca sa ramana, chiar azi, fara PFA-uri sau intreprinderi individuale. Te numeri printre ei? Iata cum poti afla!
Foto: Arhiva Pixabay

Fara sa fi gresit cu ceva, mii de romani risca sa se trezeasca, peste noapte, fara intreprinderile lor individuale si fara PFA. In plus, aceiasi oameni risca sa fie acuzati de inselaciune sau de evaziune fiscala.

Motivul: fara sa-i anunte asa cum ar fi trebuit, statul a inceput sa le desfiinteze oamenilor parte dintre formele juridice de organizare a afacerilor, impingandu-i in ilegalitate.

La Oficiul National al Registrului Comertului se inregistreaza, de regula, ca PFA sau detinatori de intreprinderi individuale (II) acei romani care au nevoie de un cadru legal pentru a-si practica meseria pe cont propriu sau pentru a desfasura mici afaceri.

In 2016, Parlamentul a adoptat Legea 218/2016, al carei scop declarat era sa le usureze oamenilor sarcina de a se inregistra ca PFA si II. Prin respectivul act normativ, statul a stabilit, insa, si ca o intreprindere individuala poate desfasura cel mult 10 tipuri de activitati (indicate prin coduri CAEN diferite), in vreme ce PFA poate desfasura cel mult 5 tipuri de activitati.

Legea mai prevede ca - pana pe data de 17 ianuarie 2019 - romanii care au deja intreprinderi individuale sau PFA-uri cu mai multe domenii de activitate trebuie sa mearga la Registrul Comertului si sa reduca numarul de coduri CAEN. In caz contrar, intreprinderea individuala sau PFA urmau sa fie radiate din oficiu.

ONRC a postat pe site-ul sau lista cu toate cele 23.703 de PFA-uri si 9.644 intreprinderi individuale care riscau radierea din oficiu si a extins pana pe 18 martie 2019 termenul de revizuire a numarului de coduri CAEN. Dupa expirarea acestui nou termen, au inceput radierile.

In consecinta, dupa cum presa a relatat deja, multi mici intreprinzatori care nu intrasera pe site-ul ONRC s-au trezit, la inceputul lunii aprilie, cu intreprinderile radiate.

Pentru oamenii respectivi, situatia era dramatica, in conditiile in care nu isi mai puteau vinde legal produsele, nu mai puteau presta servicii si nici nu isi mai puteau plati colaboratorii.

Ba mai mult, orice intreprinzator ajuns, pe neasteptate, intr-o astfel de situatie risca sa aiba chiar probleme penale, a explicat pentru Ziare.com presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Florin Jianu.

"Un PFA/II radiat nu mai poate desfasura in mod legal activitate economica. Intreprinzatorul risca raspunderea penala, contraventionala si civila. Mai exact, risca sa fie acuzat de evaziune fiscala sau chiar de inselaciune (care tine de penal).

Cine desfasoara activitati economice, fie ca vorbim despre productie, comert sau despre servicii, fara a indeplini conditiile stabilite prin lege, risca sa fie tras la raspundere contraventional", a declarat Florin Jianu.

Din pacate, in loc sa desfasoare macar in al doisprezecelea ceas o ampla campanie de informare, pana la acest moment, nicio autoritate a statului n-a facut nimic in plus pentru a-l lamuri pe micul intreprinzator cu privire la obligatiile sale, in loc sa-l impinga in ilegalitate.

"Nu exista o situatie prezentata de ONRC privind radierile PFA si II pentru nerespectarea Legii nr. 182/2016. (...)

Cu toate acestea, se constata ca in peroada 01.01.2019-31.03.2019 (perioada care cuprinde si zile cu radieri de PFA si II pentru neindeplinirea conditiilor legii 2018/2016 - n.red.) au avut loc 49.746 de radieri, o crestere cu 118,45% fata de aceeasi perioada din 2018, cand au avut loc 22.772 de radieri.

Din situatie, rezulta ca ONRC probabil a operat radierile de PFA si II", a mai declarat pentru Ziare.com Florin Jianu.

Nu stim, insa, cu siguranta, care dintre intreprinderi si PFA-uri au fost deja radiate si nici in cazul caror astfel de forme de organizare procedura e deja in curs. In consecinta, singura modalitate a unui intreprinzator de a afla daca procedura a inceput si in cazul sau este sa acceseze site-ul ONRC, sa vada daca se afla pe lista cu entitati juridice vizate de radiere si apoi sa ia legatura cu institutia pentru a-si rezolva problema cat mai repede.

Ziare.com a solicitat in scris de la ONRC detalii complete cu privire la situatia radierilor si a modului in care au fost informati intreprinzatorii cu privire la obligatia de a-si reduce numarul de coduri CAEN. Pe masura ce institutia ne va oferi informatiile, vi le vom pune la dispozitie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#radiere PFA intreprindere individuala oficiu CAEN, #numarul domenii activitate radiere PFA CAEN , #afaceri mici