Outside the box: Platforma care te ajuta sa calatoresti ieftin

Luni, 01 Septembrie 2014, ora 07:08
10090 citiri
Outside the box: Platforma care te ajuta sa calatoresti ieftin
Foto: Facebook/AutoHop.ro - Autostop Online

Dai prea multi bani pe transport? Benzina sau motorina te "arde" la buzunar? Exista o metoda prin care poti imparti costurile unei calatorii cu alte persoane.

Ridesharing-ul, adica autostopul online, pune in legatura soferii si pasagerii care merg catre aceeasi destinatie si care sunt dispusi sa calatoreasca impreuna spre un anume loc.

AutoHop este o platforma care se bazeaza pe aceasta idee. Ea a fost lansata de doi tineri antreprenori din Ungaria, impreuna cu un inginer de software din Oradea, in anul 2012.

"Avand in vedere succesul inregistrat, o evolutie naturala a fost sa lansam platforma si in Romania, iar acest lucru s-a intamplat la sfarsitul anului 2013. Astazi, AutoHop este cea mai mare platforma regionala de autostop online (ridesharing), avand in vedere ca acum este prezenta atat in Croatia, cat si Serbia", au explicat reprezentantii platformei pentru Ziare.com.

Ce este Autohop?

"Ideea AutoHop este de a pune in legatura soferii care au locuri goale in masina cu pasagerii care doresc sa calatoreasca spre aceeasi destinatie. Acest lucru aduce un enorm beneficiu economic tuturor si este in acelasi timp o metoda interesanta si placuta de a calatori", sustin reprezentantii AutoHop.

Ce avantaje are ridesharing-ul

Pentru pasageri, autostopul online reprezinta o metoda da calatorie mai ieftina si mai convenabila.

Totodata, e mai usor sa transporti bagaje, poti calatori in program flexibil si, in multe cazuri, poti intalni soferi care sa te duca de acasa pana la destinatie.

Pe de alta parte, oferindu-si locurile libere din masina, soferii au sansa de a imparti costurile calatoriei cu alti pasageri, reducand astfel din pretul combustibilului.

Impactul asupra mediului inconjurator trebuie de asemenea mentionat, acest tip de "consum colaborativ" fiind foarte incurajat la nivel european, ajutand astfel la reducerea poluarii, mai amintesc reprezentantii platformei.

Cum merge treaba pe Autohop.ro

Pentru inceput, fie ca esti pasager sau sofer, trebuie sa iti creezi cont. Daca esti sofer, nu trebuie decat sa adaugi un anunt, in care sa mentionezi cateva date esentiale, prestabilite: de unde pana unde calatoresti, ora plecarii, data intoarcerii (in cazul in care te intorci), daca esti dispus sa transporti animale de companie, daca esti fumator sau nu si datele masinii tale pentru autentificare.

Daca esti pasager, trebuie sa adaugi in casuta de cautare de pe site, locul din care vrei sa pleci, destinatia si data la care vrei sa calatoresti.

Dintre ofertele afisate, iti poti alege soferul preferat, ale carui date de calatorie se potrivesc cel mai bine cu planurile tale, ii trimiti un mesaj si astfel iti rezervi un loc in masina lui.

"In prezent, avem in jur de 40.000 de utilizatori, iar planul de viitor este sa ajungem la 2 milioane de utilizatori, unde atat soferi, cat si pasageri vor imparti milioane de drumuri anual", au precizat reprezentantii AutoHop.

Cat economisesti

In general, preturile cerute de soferi pe Autohop.ro sunt la jumatate fata de pretul platit pentru alte forme de calatorie.

"Daca un sofer merge la Constanta din Bucuresti pentru un weekend si decide sa ia doi pasageri in masina, el poate economisi in jur 120 de lei. Pe de alta parte, un sofer care isi viziteaza familia de doua ori pe luna, poate economisi pana la 3.000 de lei anual", arata reprezentantii AutoHop.

Ei ne-au mai precizat ca cele mai multe anunturi sunt pentru curse de peste 200 de km, media fiind de 370 de km. Cu toate astea, pot exista si anunturi in interiorul Bucurestiului, de exemplu, insa nu sunt foarte populare.

Soferul de ocazie, in afara legii?

Autostopul online a devenit in alte parti ale Europei o alternativa de transport.

In Romania, Guvernul a emis o propunere de a modifica legea transportului de taxi si in regim de inchiriere.

"Modificarea nu a fost aprobata inca, iar noi credem ca scopul acesteia nu este de a reglementa autostopul online, unde soferii care calatoresc oricum opteaza sa imparta costurile drumului cu cineva care merge in aceeasi directie, asadar utilizatorii nostri nu au motive pentru care sa le fie frica", au dat asigurari reprezentantii AutoHop.

Investitii si promovare

"Am folosit metoda bootstrapping-ului (autofinantare - n.red.) timp de doi ani, iar recent am primit finantare, lucru pe care il vom anunta in mod oficial in curand. Nu am putea da mai multe detalii in acest moment", au explicat cei care stau in spatele platformei.

Momentan, AutoHop nu este o sursa de profit pentru initiatorii proiectului.

"Platforma noastra poate fi folosita in mod gratuit atat de soferi, cat si de pasageri. Nu avem nicio sursa de venit in acest moment, insa pentru a ne asigura ca furnizam un serviciu profesional pe termen lung, planuim sa introducem cateva caracteristici premium (un exemplu ar fi promovarea speciala a anunturilor, asa cum ne-am obisnuit deja pe site-urile de profil) ", au punctat reprezentantii platformei.

Crazy little thing called passion! Idei trasnite avem cu totii, insa unii dintre noi reusesc sa le dea viata si sa traiasca dupa reguli pe care si le traseaza singuri.

Iar daca pentru unii pot parea realitati paralele, pentru ei, cei care au sters liniile, au decupat colturile si au desfiintat frontierele, pasiunea este tot combustibilul de care au nevoie pentru a functiona. Ei sunt oamenii care isi traiesc visurile si Ziare.com va prezinta povestile lor!

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#autostop online, #autohop, #economisire bani benzina , #afaceri mici