Romanii stiu sa fie si generosi: Ceai, pizza, mere si turta dulce pentru protestatarii din toata tara

Sambata, 11 Februarie 2017, ora 10:09
12264 citiri
Romanii stiu sa fie si generosi: Ceai, pizza, mere si turta dulce pentru protestatarii din toata tara
Foto: Ziare.com/Nicu Socol

Patronii mai multor restaurante si cafenele din orasele in care au avut loc proteste antiguvernamentale le-au trimis manifestantilor ceai, covrigi sau gogosi.

La Sibiu, o florarie le-a oferit narcise si trandafiri jandarmilor care au insotit coloana de manifestanti, in timp ce proprietara unui loc de joaca a avut grija de copiii protestatarilor cat timp acestia s-au aflat la miting.

"Asa am crezut ca pot sa ajut, astfel incat copiii sa nu fie nevoiti sa participe la proteste. Sunt prea mici ca sa-i expunem la asta, din punctul meu de vedere. Am avut multe reactii negative, multe rautati, ca nu trebuia sa facem asta, dar nu regret nimic", a declarat Venuela Velican, proprietara unui loc de joaca din zona istorica a Sibiului.

Femeia spune ca regreta ca nu s-au alaturat mai multe firme acestui demers, avand in vedere ca "se poate".

Intrebata daca a fost pana acum cautata de Politie sau de alte autoritati ale statului cu atributii de control, Venuela Velican spune ca firma ei nu a fost controlata, dar Politia l-a cautat pe proprietarul spatiului in care isi desfasoara activitatea.

"Politia l-a cautat pe proprietar. La noi nu au venit. Proprietarul a refuzat sa ne spuna ce doreau", a spus Venuela Velican.

Tot la Sibiu, proprietara unei florarii a pus la dispozitie florile care au fost impartite jandamilor. "Toti oamenii stiau de ce am participat la protest, ne-au incurajat, au venit la noi sa le dam lor, ca la randul lor sa le dea jandarmilor. A fost o reactie foarte frumoasa din partea oamenilor", a spus Oana Jurj.

La randul sau, proprietarul unui restaurant din Sibiu a oferit ceai si gogosi.

In cele 11 zile de proteste, cel mai mare numar de manifestanti a fost duminica, atunci cand in strada s-au aflat aproximativ 40.000 de oameni.

In Timisoara, reprezentantii unui local i-au ajutat pe protestatarii din Piata Victoriei sa faca ceai, spunand ca au facut acest gest "din omenie" si ca sunt dispusi sa faca la fel in fiecare seara in care vor mai fi mitinguri.

"Am primit mai multe recenzii in ultimele zile, dupa proteste, cele mai multe bune. Oricum, a fost vorba de un efort comun, am pus la dispozitie un fierbator de apa si o bicicleta pe care o mai folosim la diferite evenimente din oras. Oamenii au venit si ei cu ceaiuri si putem spune ca ne-am incalzit reciproc. Am inteles ca alte localuri care au mai adus ceai la proteste au fost intrebate de bonurile fiscale.

Mi se pare aberant, e ca si cand as lua o plasa de portocale si le-as imparti in centrul orasului. Putem spune ca a fost o donatie, ceaiul. Noi am dus acolo fierbatorul de opt litri si apa, iar unii oameni au venit cu ceaiul. O parte dintre organizatorii protestelor au venit la noi in local si le-am facut ceva de mancare, la finalul mitingurilor, dar facem asta din omenie, ca persoane de bine", a spus reprezentanta localului.

Numarul record de participanti la manifestatiile de la Timisoara a fost atins tot duminica, aproximativ 40.000 de oameni protestand pe strazile orasului.

Si la Brasov mai multi patroni de cafenele si baruri din zona centrala s-au solidarizat cu oamenii care au iesit in strada si le-au oferit gratuit ceai fierbinte si cafea. Patronii spun ca este un gest de solidaritate si nu o incercare de a-si face publicitate.

Managerul unei cofetarii a adus, in una dintre seri, turta dulce pentru manifestanti, spunand ca prajiturile sunt "ca sa le treaca gustul de la ce ne-a dat Dragnea".

La Cluj-Napoca, in primele zile de protest, o pizzerie si un magazin de sucuri naturale au venit in sprijinul zecilor de mii de oameni aflati in piata pentru a protesta. Reprezentantii acestora au distribuit gratuit felii de pizza si mere. Peste 300 de kilograme de mere au ajuns la oameni in zilele de vineri, sambata si duminica.

Aproape 50.000 de oameni au fost in strada, duminica, la Cluj, cand s-a inregistrat cel mai mare numar de manifestanti de la protestele din ultimele zile.

Si in Capitala mai multe firme s-au solidarizat cu manifestantii din Piata Victoriei si au adus ceai, apa, fructe sau cornuri. De asemenea, parintii si-au putut lasa copiii, in perioada in care au fost la proteste, la un club si la o gradinita, in timp ce mai multe hosteluri, dar si zeci de persoane au oferit gratuit cazare pentru cei veniti din alte orase pentru a protesta in Bucuresti.

Azi incepe un weekend plin de proteste la Bucuresti, cu maraton al democratiei, Operatiunea Tricolorul si Revolutia Luminii.

Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
#proteste ceai cald, #proteste cafea pizza, #mere proteste , #afaceri mici