Vrei sa-ti vinzi afacerea? Afla daca e momentul potrivit

Marti, 01 Februarie 2011, ora 07:29
2377 citiri
Vrei sa-ti vinzi afacerea? Afla daca e momentul potrivit
Foto: tehnopol.ro

Pentru o serie de proprietari de afaceri mici, care vor sa-si vanda companiile, ultimii ani au reprezentat o perioada numai buna pentru a-si reduce cheltuielile inutile si a astepta cu rabdare ca piata sa-si revina.

Totusi, sa incerci sa-ti vinzi afacerea atunci cand veniturile companiei si profiturile au scazut, nu este o idee buna, caci pretul la care va fi evaluata firma cu siguranta nu va fi cel real.

Expertii se asteapta ca anul 2011 va fi unul ceva mai bun decat 2010, caci optiunile de finantare s-au imbunatatit pentru cumparatori si bancile pun din nou accent pe creditare.

Asa ca, daca ai de gand sa iti vinzi afacerea in acest an, Entrepreneur iti da patru sfaturi pentru a-ti maximiza inainte profitul:

1. Fa-ti un plan!

Asa cum face orice mare intreprinzator, si cel care iti va cumpara afacerea va face cercetari inainte de a semna in dreptul liniei punctate. Asta inseamna ca este important ca vanzatorii sa fie gata sa demonstreze ca afacerea se ridica la valoarea pretului cerut.

De aceea, este bine sa pastrezi documentele din urma cu minim trei ani, inclusiv declaratii fiscale si inregistrari ale cheltuielilor. Acestea sunt esentiale pentru stabilirea increderii cumparatorului in istoria economica a afacerii. De asemenea, asigura-te ca ai o solutie pentru eventualele probleme nerezolvate ale afacerii. Acestea pot include acorduri pe termen scurt ale contractului de leasing, bazarea excesiva pe unul sau cativa clienti cheie, precum si orice probleme juridice nerezolvate.

Nu uita nici de elementele fizice ale afacerii. Este bine sa ai grija de imbunatatirile cladirii in care firma isi are sediul, de curatarea instalatiei sau redecorarea interiorului. Aspectul fizic este cel care creeaza prima impresie pentru cumparator, deci asigura-te ca este una pozitiva.

2. Incearca sa intelegi piata! Pentru a sti daca pretul cerut este unul corect, trebuie sa stii pozitia de pe piata pe care se afla afacerea si sa faci comparatie cu alte intreprinderi aflate, de asemenea, la vanzare. Supraestimand valoarea acesteia poate duce la un proces lung si dificil de vanzare. Este bine sa te astepti la un mediu de vanzare imbunatatit in 2011, dar nu face greseala de a cere un pret pre-recesiune. Pentru a determina pretul corect, ar fi bine sa afli ce companii similare au fost vandute recent si sa o compari pe a ta cu acestea.

Arunca o privire asupra datelor financiare proprii. In cazul in care veniturile afacerii tale si fluxul de lichiditati au scazut, ia aminte la acest lucru. Nu te lasa pacalit de faptul ca potentialii cumparatori se vor baza pe rezultatele afacerii inainte de criza. Scopul este de a incheia un acord la cel mai mare pret posibil.

3. Fa o campanie agresiva! Verifica referintele brokerilor cu atentie si vezi daca poti gasi referinte suplimentare si din alte parti. Realizeaza un plan de marketing complet, care nu se limiteaza la anunturi postate online, in ziarele locale si publicatiile corespunzatoare comertului, ci creaza-ti retele prin prieteni si familie.

4. Fii pregatit sa oferi finantare! Pe piata de astazi, finantarea vanzatorului este esentiala. In timp ce imprumuturile de la banci vor continua, vanzatorul va deveni si el o parte din afacerea pe care o vinde, finantand-o in continuare.

Asta inseamna ca vei fi "obligat" ca sa finantezi afacerea cu macar un minim de 20 la suta din pretul de vanzare, iar cumparatorul sa-ti dea inapoi aceasta suma. Acest lucru inseamna, de asemenea, ca vei avea o mica investitie in afacerea respectiva chiar si dupa vanzare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#vanzare afacere, #moment potrivire vanzare afacere , #afaceri mici