Ambasadorul SUA critica dur reforma sistemului energetic romanesc (Video)

Joi, 31 Martie 2011, ora 12:13
3204 citiri
Ambasadorul SUA critica dur reforma sistemului energetic romanesc (Video)

Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a criticat dur asa numita "reforma" a domeniului energetic romanesc, spunand ca intreprinderile de stat din domeniu sunt conduse de oameni lipsiti de experienta, care iau decizii in functie de interesele proprii, in timp ce Guvernul a folosit aceste companii "pe post de pusculite".

"In domeniul energetic aveti nevoie de 10 miliarde de dolari pentru a moderniza sectorul. Acest lucru nu poate fi realizat doar cu veniturile obtinute din taxe si nu atata timp cat aceste active apartin unor intreprinderi de stat conduse de oameni lipsiti de experienta, apropiati de mediul politic, care iau decizii nu in functie de ceea ce este mai bine pentru companie, ci in functie de interesele proprii", a declarat Gitenstein, joi dimineata, la Bursa de Valori Bucuresti, scrie Gandul.

"Efortul actual de reorganizare a companiilor energetice de stat in doi campioni energetici nationali, in loc sa se analizeze optiunea de a le privatiza total sau partial, este nu doar un mod ineficient de utilizare a unor resurse valoroase.

Asa cum am spune in America, acesta este un efort de 'rearanjare a sezlongurilor de pe Titanic' pentru ca nu ia in considerare problema fundamentala a companiilor energetice de stat - faptul ca nu sunt administrate cu adevarat ca niste afaceri", a mai declarat ambasadorul american, care a vorbit si despre faptul ca reducerile de pret speciale acordate de Guvernul roman nu s-au facut tinand cond de practici de afaceri rationale, ci in functie de legaturile politice.

In continuare, Gitenstein a criticat si faptul ca Guvernul si-a astupat gaurile din buget pe seama profiturilor unor companii de stat: "Guvernul a folosit aceste companii pe post de pusculite pentru a rezolva pe termen scurt problemele de flux de numerar".

Gitenstein a dat exemplul companiei Romgaz, careia "i s-a cerut sa faca o donatie de 100 de milioane de euro Guvernului pentru acoperirea unor urgente bugetare, iar reprezentantii Guvenului din CA al companiei au fost mandatati sa aprobe cererea".

Gitenstein recomanda Romaniei sa urmeze exemplul Poloniei, care a scos la bursa activele companiilor energetice: "In 2009, Polonia a fost singura tara din UE care a raportat crestere economica, in parte datorita robustei sale piete de capital. Acesta este unul dintre motivele pentru care un sondaj recent cataloga Polonia drept una dintre primele zece piete emergente din lume. Acest lucru se poate intampla aici, in Romania, dar nu urmand calea propusa in prezent".

Citeste si:
Ministrul Muncii anunță că PSD va cere renegocierea cheltuielor cu pensiile din PNRR. Riscurile deciziei
Ministrul Muncii anunță că PSD va cere renegocierea cheltuielor cu pensiile din PNRR. Riscurile deciziei
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat marți, 25 ianuarie, că PSD va cere în coaliție renegocierea cu Comisia Europeană a plafonului de cheltuieli pentru pensii din PNRR. În prezent,...
Dacian Cioloș spune că există ”premise serioase” pentru ca România să intre în Schengen anul acesta: ”În caz contrar, pierdem trenul pentru următorii doi-trei ani”
Dacian Cioloș spune că există ”premise serioase” pentru ca România să intre în Schengen anul acesta: ”În caz contrar, pierdem trenul pentru următorii doi-trei ani”
Președintele USR, Dacian Cioloș, a declarat marți, 25 ianuarie, că ar exista premise serioase pentru ca România să intre în Schengen alături de Croaţia, care este deja confirmată....