Romania, printre cele mai interesante tari pentru investititorii americani

Joi, 29 Iulie 2010, ora 18:35
3521 citiri
Romania, printre cele mai interesante tari pentru investititorii americani
Foto: The Telegraph

Romania este pe pozitia a treia pe lista de tari prioritare pentru investitii in Europa de Est pentru grupul american Franklin Templeton, potrivit lui Mark Mobius, presedintele executiv al diviziei de investitii pe pietele emergente.

Inainte de Romania se afla Turcia si Polonia, insa cea mai interesanta tara emergenta pentru grupul american este Rusia, a spus Mobius, intr-un interviu pentru revista Time.

"Europa de Est are multe plusuri. Exista o populatie bine educata si calificata, costurile cu forta de munca sunt scazute", a spus Mobius.

"Insa, in prezent, sufera de multe probleme pe care si le-au creat singuri, deoarece bancile ofereau imprumuturi in yeni si franci elvetieni, incercand sa aiba o rata a dobanzii scazuta, fara sa ia in considerare posibilitatea ca propria moneda sa se prabuseasca si clientii sa aiba mari dificultati", a adaugat oficialul Franklin Templeton.

Totusi, aceste aspecte negative vor disparea in 2 - 3 ani, sustine Mobius, pana atunci investitiile in regiune urmand a fi selective.

"Numarul 1 este Rusia. Apoi, uitandu-ne la tarile din Europa de Est, Turcia ar fi prima, apoi Polonia si apoi Romania, in aceasta ordine", a intarit ideea oficialul grupului american.

In Romania, Franklin Templeton a castigat licitatia pentru administrarea Fondului Proprietatea - ce are active de 2,8 miliarde de euro - in urma cu un an si inca asteapta sa-si poata intra in rol.

De altfel, grupul american, ce detine active in valoare totala de 560 de miliarde de dolari, la nivel mondial, spera sa poata lista pe bursa Fondul Proprietatea cat mai repede, pentru a creste lichiditatea pietei de capital din Romania.

Rata de profitabilitate de 60 la suta

Potrivit lui Mobius, pe pietele emergente grupul a atins si rate ale profitului foarte ridicate, de 60 la suta, insa media se situeaza in jurul valorii de 9 la suta.

Cu toate acestea, pietele emergente sunt mult mai atractive decat cele dezvoltate, unde nu se poate spera la o profitabilitatea mai mare de 3 - 4 la suta.

"Avem asteptari bune, deoarece economia a inceput din nou sa creasca. Estimam o crestere de 2 - 3 la suta pentru tarile dezvoltate, iar, pe cele emergente, media va fi de 5 la suta, prin urmare o rata de crestere aproape dubla", a comentat Mobius.

In 2008 si 2009, pietele emergente au lovite puternic de criza, insa, ulterior, s-au inregistrat o schimbare radicala a situatiei, pietele redresandu-se cu o rata de 60 la suta pe an sau chiar 100 la suta pe an.

O mare influenta asupra acestui lucru l-au avut ofertele publice initiale, in total, pe pietele emergente, strangandu-se 95 de miliarde de dolari, in acest mod, in 2009, suma ridicandu-se la 144 de miliarde de dolari in 2010, fiind estimata colectarea a alte 30 de miliarde de dolari, potrivit oficialului grupului american.

"Desi conditiile difera de la o regiune la alta, per total, economiile tarilor emergente sunt in stare buna. De exemplu, in cazul rezervelor valutare, acestea au depasit tarile dezvoltate. Acest lucru a inceput, de fapt, in 2005, iar rezervele au continuat sa creasca. De asemenea, rata datoriilor fata de produsul intern brut este mai mica decat in randul statelor dezvoltate", a adaugat Mobius.

Rusia, cea mai buna tara pentru investitii

Datorita posibilitatii obtinerii unor profituri mari, oficialul Franklin Templeton considera Rusia drept cea mai buna tara pentru investitii, in ciuda faptului ca multe companii de aici au datorii mari.

"O veste buna, valabila pentru multe piete emergente, este ca rata dobanzilor a scazut destul de mult, ceea ce face mult mai facila restructurarea companiilor", a spus Mobius.

Desi Rusia este asociata cu afacerile din domeniul energiei, Guvernul a dus o politica agresiva de diversificare, in special in sectorul tehnologiei.

"Rusia este pregatita pentru acest gen de expansiune, deoarece este bogata in multe minerale. Ne uitam si la companiile din domeniul petrolier si din cel al productiei. Iar, pe termen lung, ne vom interesa de bunurile de larg consum, avand in vedere ca venitul pe cap de locuitor este mai ridicat decat in China sau India, de exemplu", a explicat Mobius.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#investitii Romania, #Franklin Templeton Romania, #fondul proprietatea, #Mark Mobius Romania , #afaceri profitabile
Comentarii
Poza SpiritCivic
SpiritCivic
rank 5
Vrajeala ieftina de investitor... Americanii nu vor aduce sume mari in Romania... Uitati-va la Ford cum s-a chinuit sa ceara sprijinul Statului Roman.... Asa e moda... doar n-o sa declari ca vrei sa iei mai mult decat dai...