Dedeman si alte 40 de companii, amendate cu peste 6 milioane de euro

Sambata, 17 Septembrie 2016, ora 14:44
26612 citiri
Dedeman si alte 40 de companii, amendate cu peste 6 milioane de euro
Foto: site Dedeman

Dedeman, liderul pietei de bricolaj din Romania, si alte 40 de companii au fost amendate de Consiliul Concurentei cu sume in valoare totala de peste 6 milioane de euro pentru intelegeri privind fixarea preturilor la usi si centrale termice, lucru interzis de lege.

In urma investigatiilor facute, Consiliul Concurentei a constatat ca intre companiile Porta KMI Romania (usi) si Ariston Thermo Romania SRL (centrale termice), pe de o parte, si distribuitorii lor de cealalta parte, s-au incheiat contracte prin care se stabileau preturile de revanzare sau cotele de adaos comercial.

"In acest fel, s-a restrans capacitatea distribuitorilor de a-si stabili singuri pretul de revanzare si s-a eliminat concurenta prin pret dintre acestia", se arata intr-un comunicat remis presei de Consiliul Concurentei.

Cele mai mari amenzi au fost primite de Dedeman (peste 18,6 milioane lei in urma celor doua investigatii), Arabesque SRL (peste 3,5 milioane lei) si Ariston Thermo (peste 1,7 milioane lei).

In schimb, zeci de firme au decis sa recunoasca faptul ca au participat la fixarea preturilor, beneficiind astfel de reducerea de 20% a amenzilor prevazuta de lege.

Compania Dedeman este detinuta de catre fratii Adrian si Dragos Paval.

"Conform Legii Concurentei, sunt interzise orice intelegeri intre companii care denatureaza concurenta, in special cele prin care se stabilesc preturile de vanzare sau cumparare sau cele prin care se impart pietele sau sursele de aprovizionare", se mai arata in comunicatul citat.

De asemenea, se precizeaza ca sunt incurajate companiile implicate in acest tip de intelegeri anticoncurentiale sa contacteze autoritatea de concurenta, sa isi recunoasca participarea la incalcare si sa furnizeze dovezi privind intelegerea respectiva. Procedand astfel, companiile pot beneficia de reduceri ale amenzilor, reaminteste Consiliul Concurentei.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#Dedeman amenzi Consiliul Concurentei , #afaceri profitabile