Grecia, campioana farmaciilor din Europa

Miercuri, 19 Martie 2014, ora 08:37
4966 citiri
Grecia, campioana farmaciilor din Europa
Foto: Business 24

Pare de necrezut, dar campioana europeana la numarul de farmacii raportate la populatie este o tara saraca si care nu lasa de inteles ca ar fi la fel de fruntasa si la numarul de medici sau de spitale: Grecia. Ciudata situatie: penurie de medici, lipsa de clinici, dar farmacii berechet.

Asa cum informeaza La Tribune, in Grecia functioneaza 97 farmacii la 100.000 locuitori ceea ce impresioneaza, daca ne gandim ca, de exemplu, Franta are numai 35 farmacii raportate la aceiasi locuitori, Germania are 26 farmacii, Ungaria 24, Elvetia 22, Finlanda 15, Norvegia 13, Suedia 12, Olanda tot aproape 12 si, ultima de pe lista, Danemarca, are 5,68 farmacii la 100.000 locuitori.

Romania ocupa un loc onorabil pe aceasta lista, evidentiata cu 32,22 farmacii si situata intre Franta si Turcia.

Cele mai aproape de Grecia, in varful listei, sunt Bulgaria, cu 56 farmacii, Cipru cu 54, Malta 50, Belgia 56, Spania 46.

Preturi unice, bune pentru unii

Cine citeste aceste cifre, intelege pe loc ca aici trebuie sa fie la mijloc o afacere prospera, care face sa apara intr-o tara saraca magnati ai medicamentelor, platiti de cei nevoiti sa le cumpere. Mecanismele afacerii sunt insa subtile, iar explicatia trebuie cautata bineinteles in reglementarile grecesti.

Grecia este una din putinele tari ale UE care a stabilit centralizat preturi unice la o serie de medicamente de uz curent, cum este aspirina. Intentiile au fost dintre cele mai bune: eliminarea speculei.

Efectele sunt insa dintre cele mai rele: datorita vadului comercial si urmare unor efecte promotionale, farmacile mici se aleg cu castiguri modeste sau chiar functioneaza cu pierderi, iar marile lanturi farmaceutice, care isi aprovizioneaza cantitati tentante pentru producatori, inregistreaza beneficii nejustificate.

Reglementarea preturilor la nivel national exclude concurenta si, mai ales, deschide calea abuzurilor si coruptiei. Cei interesati la succesul sau insuccesul unui medicament au posibilitatea sa profite de slabiciunea unor functionari in mana carora sta pixul, capabil sa scrie pretul unic, obligatoriu si valabil in toata tara.

Fara vreo explicatie plauzibila, Grecia zilelor noastre, tara membra a UE, practica pentru domeniul medicamentelor sistemul de preturi centralizate, asa cum se practicau la noi pentru toate produsele, de la carnati si telemea, pana la manusi si ciorapi.

Avantajul lanturilor de farmacii

In Franta, de exemplu, pretul aspirinei, la care m-am mai referit anterior, poate varia de la simplu la triplu, in functie de zona, de producator si de farmacie. Poate ca este incomod pentru consumator sa-si bata talpile, cautand-o pe cea mai ieftina, dar sigur ca este la fel de neplacut, sa plateasca nejustificat pretul triplu.

Trebuie avut in vedere un detaliu specific. O farmacie nu functioneaza ca o bacanie oarecare. Produsele se afla sub control, personalul are nu numai calificare superioara, ci si atestare profesionala, localul trebuie sa asigure conditii igienico-sanitare specifice.

Intrucat lanturile de farmacii isi permit sa asigure usor asemenea conditii, ele isi pot deschide oricate unitati comerciale farmaceutice, profitand astfel de o situatie privilegiata fata de altele. Deverul comercial le permite sa-si atraga clientii fideli, acordand bonusuri, cadouri si alte atentii.

Si la noi in tara exista lanturi de farmacii, dar la multe produse isi stabilesc singure pretul, in conditii concurentiale. In plus, la noi emiterea autorizatiilor se face dupa reguli stricte care stavilesc pasiunea de a deschide noi unitati, in goana dupa castiguri.

Rezolva "Troika" problema?

In momentul de fata, problema farmaciilor grecesti este sesizata de "Troika" europeana (Comisia Europeana, FMI si BCE), care intentioneaza sa analizeze legislatia in domeniu, pentru a limita restrictiile la nivel central, privind pretul medicamentelor.

Intentia este de a obtine scaderea preturilor, ceea ce va impulsiona automat vanzarile, stimuland cresterea economica. Dar nu exista intentie buna, fara efecte adverse. Magnatii farmaciilor atentioneaza organele europene ca pot provoca importante convulsii sociale, intrucat o asmenea masura ar putea duce la inchiderea a 11.000 farmacii, in care lucreaza cel putin 33.000 de farmacisti si personal ajutator.

Va scadea pretul medicamenelor, dar va scapa rata somajului. In Grecia, este foarte greu sa repari ceva, fara sa strici altceva.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
#farmacii prospere, #Grecia prosperitate, #Grecia Troika europeana, #Grecia somaj , #afaceri profitabile