Jocul murdar al gigantilor alimentari

Vineri, 28 Decembrie 2012, ora 18:51
7624 citiri
Jocul murdar al gigantilor alimentari
Foto: Arhiva

Nestle, cea mai mare companie alimentara din lume, apeleaza la modalitati tot mai creative pentru a ajunge in casele oamenilor din intraga lume.

O astfel de modalitate este cea aleasa prin angajarea Flaviei Medeiros, din Sao Paolo, proprietara unui... hambar plin ochi cu produse Nestle. Acolo se afla cutii de cereale, iaurturi, bomboane, ciocolata si lapte praf, toate produse de Nestle. Cativa tineri umbla din casa in casa in incercarea de a-i convinge pe oameni sa testeze produsele. Uneori, vanzarea se face si pe datorie.

Este modul prin care Nestle incearca sa-i convinga pe potentialii consumatori ca produsele sale sunt cele mai bune. Un alt exemplu de distributie si promovare, la fel de inedit, este vaporasul plin cu inghetata si alimente ambalate care se plimba pe Amazon si vinde oamenilor aflati pe mal. Ideea a prins, drept care compania a mai cumparat cu vaporas care sa distribuie "pe apa" produsele sale.

Genul acesta de tehnici de promovare dau fiori celor care promoveaza alimentatia sanatoasa, comenteaza The Economist.

Pentru marile companii din industria alimentara, una dintre cele mai mari provocari este cresterea ratei obezitatii. Pe de-o parte trebuie sa asigure profit pentru actionarii lor, iar pe de alta parte, trebuie sa convinga tot mai multa lume sa le incerce produsele.

Dar nici nu vor sa fie facute responsabile pentru cresterea ratei obezitatii. Multe dintre ele sunt intr-un permanent conflict: isi promoveaza produsele "rele" si fac planuri elaborate pentru un regim alimentar sanatos. De fiecare data, companiile alimentare sau de fast-food insista ca preocuparea lor principala este sanatatea consumatorilor.

In ultimii zece ani, vanzarile de produse alimentare ambalate au crescut cu 92 la suta, ajungand ca, in 2012, piata acestora sa fie de 2,2 trilioane de dolari, dupa cum estimeaza institutul Euromonitor. In Brazilia sau China, vanzarile bauturilor dulci acidulate s-au cvadruplat, din 2002 pana acum.

Aceste vanzari impresionante par sa creasca si in continuare. Nestle cumpara companii chineze si isi adapteaza produsele la piata asiatica. De exemplu, chinezilor nu le prea place cafeaua, sustinand ca este o bautura prea amara.

Drept care Nestle a lansat Smoovlatte, o bautura care are la baza cafeaua, dar are gust de inghetata topita. Un alt gigant alimentar, Kraft, care s-a spart in doua companii, in luna octombrie, isi readapteaza strategia la noile cerinte ale pietei.

Una dintre cele doua companii desprinse din Kraft, Mondelez International, producatoare a biscuitilor Oreo, si-a anuntat intentia de a deveni lider global pe piata de snacks-uri. Drept pentru care a anuntat investitii masive pe pietele emergente, acestea furnizand deja 44 la suta din veniturile companiei.

Si lanturile de fast-food isi concentreaza atentia asupra acestor piete emergente. McDonald's este deja prezenta in 119 din aceste state in curs de dezvoltare. 60 la suta din profiturile Yum! (proprietarul KFC), Taco Bell sau Pizza Hut provin din pietele emergente. Pe masura ce procesul de expansiune continua, acesti colosi sunt foarte preocupati sa arate lumii ca lupta impotriva obezitatii.

Alianta Internationala a Producatorilor de Alimente si Bauturi (IFBA), o asociatie ce include Coca Cola, Mondelez si Nestle, a promis ca va fabrica produse mai sanatoase, ca nu va mai face publicitate atat de agresiv si ca va promova sportul, ca mijloc de combatere a obezitatii. Aceste promisiuni pot parea perfecte pentru pietele dezvoltate, unde publicul acorda atentie problemelor cum ar fi obezitatea.

In Marea Britanie, de exemplu, 21 de companii producatoare de alimente au semnat cu Ministerul Sanatatii un "acord responsabil" prin care se obliga sa contribuie la reducerea caloriilor din produsele alimentate. In Statele Unite, cea mai bine reglementata piata din lume, 16 companii s-au angajat ca, pana in 2015, sa reduca cu 1,5 trilioane de calorii din aportul energetic al produselor comercializate.

Practic, fiecare companie are cate un plan de promovare a obiceiurilor sanatoase. Kraft se lauda ca a lansat, din 2005 pana in prezent, peste 5.000 de produse sanatoase. Coca Cola a redus numarul caloriilor din faimoasele bauturi cu 9 la suta, in ultimii 12 ani si promite ca va descoperi indulcitori mai putin toxici. Si totusi, parca niciuna dintre marile companii enumerate mai sus nu fac eforturi de a promova alimentatia sanatoasa mai mult decat Nestle.

Recent, gigantul alimentare a inaugurat un institut de cercetare nutritionala si medicala, cautand sa creeze alimente benefice organismului uman.

Toate aceste eforturi sunt insa guvernate de obtinerea profitului, lucru ce nu-l poate contesta nimeni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#mari companii alimentare sanatate, #produse alimentare sanatoase, #Nestle campanii sanatate , #afaceri profitabile