Recesiunea ce va lovi Romania este "raiul pe pamant" daca te duce capul ca antreprenor si profiti de toate facilitatile din aceasta perioada. In schimb, daca esti un "berbec" care se ia dupa turma care aleagra dupa profituri rapide, atunci vei ajunge cu intreaga turma la faliment, este de parere analistul financiar Iancu Guda.
"Un milion de romani s-au intors in tara. In general, angajatii pe vreme de recesiune sunt mai fideli. NU schimba jobul precum o fac in vremuri mai bune sau nu pun presiune pe angajatori pentru salarii mai mari", spune Iancu Guda, presedintele AAFBR.
Institutiile statului te ajuta sa iti pui pe picioare afacerea si chiar te stimuleaza.
"Costul de finantare, fie ca vorbim de accesul la capital, vedeti acum cate scheme de finantare pentru a facilita accesul la un imprumut deoarece statul vine si garanteaza pentru tine, ceea ce in conditii normale nu prea se intampla si dobanzile subventionate pentru anul acesta sunt zero, inflatia a scazut la jumatate, Banca Nationala reduce dobanda de politica monetara pentru a ieftini banii si pentru a incuraja investitiile, toate aceste asunt facilitati de care antreprenorii ar trebui sa profite", mai spune analistul financiar la Digi 24.
In vreme de recesiune din punct de vedere strict rational, tehnic si economic, ai foarte multe avantaje: oameni mai ieftini si mai fideli, banii se obtin mai usor si cu dobanda mai mica, concurenta este mai putin agresiva.
"Daca ne uitam pe o serie de timp de 15 ani pentru a intelege comportamentul antreprenorilor din Romania, vom vedea ca pe vreme de expansiune (2017 - 2019) s-au infiintat in medie 100.000 de companii pe an, deci o medie lunara de 8000 - 9000 de companii. Adica iti faci companie in momentul in care ai foarte multa concurenta, cand oamenii se gasesc foarte greu si sunt foarte scumpi si accesul la capital este foarte dificil si cu dobanda foarte mare", spune Guda.
Potrivit lui, daca ne uitam la evolutia ulterioara a companiilor nou infiintate, cele care se infiinteaza pe vreme de recesiune, ulterior, o duc cel mai bine. Au profiturile cele mai mari si cea mai accelerata crestere de cifra de afaceri.
"Ma asteptam ca in recesiune sa avem companii, antreprenori curajosi care sa exploateze aceste oportunitati pe care in vreme de expansiune nu le ai. Totusi, in Romania nu se intampla asta din pacate pentru ca, avem educatie financiara foarte mica, pentru ca avem un efect de turma si de obicei facem afaceri doar cand se vad profiturile in piata, adica doar cand e "vreme buna". Atunci este prea tarziu", afirma acesta.
Daca intri intr-un business pentru ca in acel sector se face profit mare, e prea tarziu.
"Deja foarte multi au facut acel lucru, se ingramadesc precum o turma, se duc acolo. Cand te duci ca berbecul cu profit foarte mare, toata lumea se duca acolo, concurenta creste, iar profitul scade. Exact asta se intampla in Romania, se fac foarte multe afaceri pe datorie, in conditii neprielnice, foarte scumpe, pe vreme de expansiune si apoi se duc in cap. Spun asta pentru ca statisticile arata ca 60% dintre aceste afaceri in 5 ani intra in faliment", afirma Guda.
Potrivit lui, acum este raiul pe pamant, in recesiune, pentru ca ai oameni accesibili, ieftini, dobanzi mici, active ieftine, statul vine si te sprijina si te stimuleaza.
"Unde si cand in Romania, a mai venit statul sa iti plateasca 41% din salariul brut pe angajat pe noul loc de munca creat? Niciodata. Antreprenorii trebuie sa fie si rationalui nu numai emotionali pentru ca daca se duc an afaceri ca turma, vor intra in faliment ca turma. Acum este vreme a afacerilor pentru ceoi care stiu sa faca afaceri", a conchis presedintele AAFBR.