Romania, tara firmelor fantoma: Cum sa faci afaceri de milioane fara niciun salariat

Marti, 20 Octombrie 2015, ora 09:57
7015 citiri
Romania, tara firmelor fantoma: Cum sa faci afaceri de milioane fara niciun salariat
Foto: Arhiva Ziare.com

Economia romaneasca este una plina de bizarerii. Dincolo de faptul ca foarte multe firme au sedii in apartamente si garsoniere, exista peste 100.000 de societati care fac afaceri fara niciun salariat.

Potrivit unei analize realizata de analistii de la KeysFin, remisa Ziare.com, cea mai profitabila companie fara angajati a realizat, anul trecut, un profit net de 17,3 milioane de lei.

In acest mod, antreprenorii nu se mai "complica" sa angajeze oameni, sa le ofere birouri sau echipamente, sa le plateasca salarii si taxe la stat.

"Probabil asa gandesc multi dintre intreprinzatorii romani care deruleaza business-uri prin firme fara niciun angajat declarat la Ministerul Finantelor", conform specialistilor citati.

Datele oficiale analizate de KeysFin arata ca la Ministerul Finantelor erau inregistrate anul trecut 115.965 de firme care au realizat afaceri fara niciun angajat sau care nu si-au declarat salariatii, fata de 116.620 in anul anterior.

Noul Cod Fiscal: Reorganizarea firmelor, o modificare din temelie si un examen trecut cu succes

Cele mai multe firme activau in domeniul comertului (37%), urmate de cele din sectorul activitatilor profesionale si stiintifice (14%), constructii (8%), industria prelucratoare (6%) si activitati de transport (5%).

"Este vorba in general de SRL-uri, de afaceri de apartament, care activeaza in domeniul comertului alimentar, in HORECA, in domeniul vanzarii de produse de stricta necesitate, imbracaminte si incaltaminte, dar si magazine tip consignatie", spun analistii de la KeysFin.

Potrivit acestora, cele peste 100.000 de firme fara angajati trebuie impartite in trei clase distincte - unele care functioneaza ca "afaceri la purtator", o serie de firme care lucreaza cu colaboratori externi si altele care prefera sa angajeze la negru.

"Primele sunt firme asa-numite de buzunar, folosite de oamenii de afaceri pentru a derula diverse tranzactii. Apar doar in acte, insa nu desfasoara o activitate concreta, fiind construite doar pentru a furniza cadrul legal de tranzactii. Exista un alt contingent de firme, in special din sectorul serviciilor, care prefera sa angajeze colaboratori - de la constructori la avocati, contabili etc. Restul sunt firme ale caror patroni prefera sa angajeze la negru decat sa plateasca taxe la stat. Acesta este motivul pentru care nu au niciun salariat declarat", au explicat analistii.

Datele statistice KeysFin arata ca firmele fara angajati au realizat in 2014 afaceri de 38,2 miliarde de lei, care reprezinta 3,6% dintre totalul afacerilor din Romania.

Procentul acestora este in scadere cu 0,69% fata de anul 2013, atunci cand business-ul firmelor fara angajati a fost de 43,9 miliarde lei.

Analistii de la KeysFin remarca faptul ca boom-ul afacerilor-fantoma a fost inregistrat, coincindenta sau nu, in timpul apogeului crizei economice, in 2012, cand reprezentau 5,25% din cifra de afaceri la nivel national.

Top 10 firme fara angajati din Romania

In cautarea firmelor fara angajati declarati la Ministerul Finantelor, analistii de la KeysFin au descoperit cateva exemple relevante privind modul in care aceste companii sunt folosite de oamenii de afaceri.

Datele statistice arata ca, din cele aflate in top 10, cele mai multe sunt din Bucuresti si activeaza in sectorul constructiilor.

Topul este condus de un nume sonor, firma de constructii Strabag AG Austria, sucursala Bucuresti-Romania, care anul trecut a realizat afaceri de 240,6 milioane de lei si un profit net de 17,3 milioane lei. Fara niciun angajat declarat.

Concurat neloial in tara mea: Noul Cod Fiscal dezavantajeaza firmele romanesti - 3 studii de caz

Pe locurile urmatoare s-au clasat, in ordinea cifrei de afaceri, Amec Foster Weeler Italiana SRL Corsica - sucursala Ploiesti-Romania, cu un business de 208,1 milioane lei si un profit de 9,1 mil.lei, producatorul de energie Verbund Trading Romania SRL, cu afaceri de 105,2 milioane lei si profit de 2,1 mil. lei.

Urmatoarele in clasament sunt Constructions Industrielles de la Mediterranee - CNIM SA PARIS - sucursala Bucuresti - industria prelucratoare, cu afaceri de 101 milioane lei si pierderi de 386 mii lei, firma de constructii Societa Italiana per condotte d'acqua spa Roma - sucursala Cluj, cu un business de 79,3 milioane lei si un profit de 919.000 lei si firma specializata in comert Vasluianul SRL, cu afaceri de 71,4 milioane lei si un profit de 85.600 lei.

"Cele mai multe firme prezente in acest top sunt companii contractoare din sectorul constructiilor, care angajeaza diverse lucrari si pe care le cesioneaza catre alte firme specializate in domeniile respective de activitate. Altfel spus avem de-a face cu firme umbrela, asa explicandu-se si faptul ca nu au declarat angajati", au explicat analistii KeysFin.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#Romania firme fantoma, #Romania firme fara angajati , #afaceri profitabile