Made in Romania - Ce produs te face sa te simti mandru? - Sondaj Ziare.com

Marti, 06 Decembrie 2011, ora 18:42
34019 citiri
Made in Romania - Ce produs te face sa te simti mandru? - Sondaj Ziare.com
Foto: Arhiva

Romanii prefera produsele naturale si eco in mare parte pentru ca se poarta acest termen. Putina lume stie ca produsele romanesti traditionale au fost eco inainte ca acest lucru sa devina un trend.

Singura problema este faptul ca ele nu au fost suficient de bine promovate, iar cele care s-au impus ca brand-uri sunt mai putine decat cele care agonizeaza sau incearca, prin campanii de marketing, sa reinvie memoria consumatorilor.

Acele targuri de produse romanesti, organizate din cand in cand, cu scopul de a promova producatorul roman, ii ofera acestuia putine sanse de a "iesi in lume". Practic, micii producatori nu isi pot permite introducerea produselor lor in magazinele mari.

Pe de-o parte, pentru ca nu sunt in stare sa asigure productia in cantitati industriale, iar, pe de alta, pentru ca nu sunt multi care reusesc sa indeplineasca toate conditiile puse de hypermarketuri.

Nici macar parlamentarii romani nu prea au tragere de inima pentru promovarea produselor romanesti. In septembrie, o initiativa legislativa ce obliga supermaketurile sa aloce spatiu de expunere produselor traditionale romanesti s-a lovit de un vot negativ in Senat.

In viziunea senatorilor, producatorii autohtoni sunt vinovati, pentru ca nu se organizeaza, nu patronii magazinelor, care impun conditii uneori prohibitive pentru micii producatori.

Drept urmare, daca nu te duci la targurile de produse romanesti ai marea "sansa" sa nu le gasesti nicaieri, pentru ca micul afacerist nu are o putere de promovare atat de mare incat sa egaleze reclamele la branduri mari, care iti iau ochii, de pe toate zidurile.

Pana in prezent, peste 1.700 de produse din industria alimentara au fost atestate ca produse traditionale la Ministerul Agriculturii. Unele produse rezista, in continuare, si chiar sunt lideri de piata, in timp ce altele se zbat pentru supravietuire.

Povestea catorva produse traditionale romanesti o puteti citi mai jos, iar Ziare.com va invita la vot. Ce produs romanesc te face sa te simti mandru?

Carnatii de Plescoi

Despre Plescoi s-a dus vestea. Este primul produs din carne traditional romanesc ce a primit certificare europeana. In zona Buzaului, ii gasiti la aproape orice magazin alimentar sau restaurant.

Nici in Bucuresti nu sunt greu de reperat. Reteta traditionala este, insa, adesea diluata: carnea se amesteca cu vita sau porc, condimentele se adauga dupa ureche.

Romania nu are o legislatie care sa oblige procesatorii de carne sa foloseasca reteta traditionala aferenta brandului pe care il comercializeaza astfel ca, de multe ori, eticheta amageste cumparatorul.

In Plescoi sunt cel putin 15 familii care produc carnati traditionali, fiecare avand convingerea ca reteta mostenita de la strabuni este cea mai buna si, de altfel, singura care respecta intru totul traditia.

Pantofii Guban

Romanii poarta pantofi Guban, produsi la Timisoara, din 1937, cand a fost infiinta Uzina chimica Guban, de catre Guban Blaziu. Daca, initial, pantofii erau produsi intr-un atelier mestesugaresc, din 1970 se trece la productia de masa a incaltamintei.

Incet-incet, pantofii Guban au evoluat, acum putand fi cumparati si online. Lucrati manual in proportie de 70%, respectand cele mai inalte standarde de calitate, pantofii Guban s-au impus ca fiind incaltamintea elitei romanesti.

Apa minerala Borsec

Izvoarele apei minerale Borsec sunt cunoscute inca de pe vremea romanilor, care le-au descoperit odata cu cucerirea Daciei. Acum mai bine de 400 de ani, Borsecul era imbuteliat in ulcioare de lut ars si transportate, pe cai de munte, in Transilvania, Moldova, Tara Romaneasca si Ungaria.

Proprietatile curative ale apei i-au adus faima in Europa, astfel incat, in 1806, a fost infiintata fabrica Borsec, aflata in proprietatea austriecilor Zimmethausen si Eisner.

Gerovital

Compania Farmec este un simbol al produselor cosmetice in Romania, dupa aproximativ 120 de ani de existenta ramanand liderul pietei de cosmetice romanesti. In 1945, compania producea 5 produse, iar, in prezent, portofoliul sau numara peste 400 de produse.

Printre marcile de notorietate sunt Gerovital, Aslavital, Doina, Triumf si Nufar. Prin contributia profesorului doctor Ana Aslan, considerata "parintele geriatriei si gerontologiei", compania clujeana a devenit, in 1967, primul producator de creme si emulsii Gerovital, o gama de produse antirid.

Vinul Murfatlar

Locuitorii din preajma podgoriilor Murfatlar au si astazi ca ocupatie de baza cultivarea vitei de vie. Ei sunt, insa, continuatorii unei povesti vechi. Scythia Minor, denumirea antica a Dobrogei, era cunoscuta pentru cultivarea vitei de vie, vinul obtinut aici fiind unul dintre produsele care faceau obiectul schimburilor comerciale dintre populatia autohtona (tracii) si coloniile grecesti de pe malul Marii Negre.

Marturii scrise despre traditia producerii vinului la Murfatlar au fost lasate si de faimosul poet latin Ovidius (43 i.C.-17 d.C.), care a trait in cetatea Tomis, de pe malul Marii Negre, fiind exilat de imparatul roman Augustus.

In 1936, au fost infiintate in zona primele plantatii viticole cu soiuri nobile vest europene. In 1955, a fost infiintata Intreprinderea de Stat Murfatlar, care a devenit, in scurt timp, liderul producatorilor romani de vin.

Murfatlar este, in prezent, cea mai mare podgorie din Romania care apartine unui singur producator si este detinatorul a 160 de medalii la concursurile internationale de vinuri.

Ciocolata Rom

In ultimii ani ROM a devenit mare (ROM cel Mare) si si-a facut ambalajul mai atragator (ceva mai lucios). Pentru un brand romanesc, oricum s-a tinut bine si pana acum. Campania inceputa de curand are la baza o idee excelenta si este unul dintre cele mai bune exemple ca o idee buna poate face toti banii. Astfel, ciocolata ROM (din 1964) a devenit peste noapte un brand "international".

ROM si-a schimbat ambalajul si din steagul Romaniei acum promoveaza steagul Statelor Unite. In plus, chiar si reclamele TV au preluat noua idee, a fost realizat un nou site, iar ciocolata traditionala romaneasca pare sa fi disparut.

Biscuitii Eugenia

Epoca de glorie a Eugeniei la romani a fost perioada comunista, cand aceasta era unul dintre cele mai indragite produse dulci. Eugenia este numele dat unor biscuiti dulci, de tip sandwich, cu crema de cacao si savoare de rom.

Pentru ca la momentul aparitiei sale pe piata nu se gaseau prea multe sortimente de dulciuri, Eugenia era printre preferatele copiilor si nu numai. Astazi, inca mai exista firme care produc si comercializeaza Eugenia, dar trebuie sa recunoastem ca apogeul vanzarilor a trecut.

Cu toate ca produsul nu a beneficiat de un brand management special, marca a devenit substantiv comun, produsul nemaifiind numit "biscuiti cu crema de cacao", si pur si simplu "eugenie".

Desi Eugenia nu s-a remarcat niciodata prin standarde calitative ridicate, pretul scazut a facut din acest produs unul dintre cele mai longevive de pe piata romaneasca.

Salamul de Sibiu

Istoria acestui produs incepe, se pare, la sfarsitul secolului al XIX-lea, in fabrica de la Medias, cu o reteta permanent perfectionata si o tehnologie de fabricatie speciala, motiv pentru care acest produs era fabricat doar iarna.

Se spune ca numele acestui produs Salam de Sibiu - vine de la faptul ca era exportat in vechiul regat prin Vama de la Sibiu. Se pare ca nu producatorii, ci consumatorii au fost cei care, la inceput, au utilizat aceasta denumire si au transformat-o intr-o denumire traditionala a unui produs.

Statutul juridic de indicatie geografica a denumirii "Salam de Sibiu" confera tuturor producatorilor romani dreptul de a o utiliza (in Romania si in Uniunea Europeana) pentru un produs romanesc traditional, care respecta atat reteta, cat si tehnologia de fabricatie.

Berea Timisoreana

La inceputul secolului al XVIII-lea, principele Eugeniu de Savoia fonda prima fabrica de bere din Romania. Berea Timisoreana s-a nascut in fabrica din cetatea medievala, fiind atestata printr-un act petitionar al magistratului orasului Timisoara, care dateaza din 1 ianuarie 1718.

In acele vremuri, maestrii berari fabricau bautura practic dupa aceeasi reteta ca si azi. Timisoreana este incununata cu distinctii vechi: bronz la expozitia din Budapesta (1855), argint la o expozitie din Arad (1890), Grand Prix-ul de la Timisoara (1908).

Timisoreana de azi mizeaza pe vechile distinctii castigate, care sunt expuse cu mandrie pe eticheta bauturii, precum si pe traditia castigata de-a lungul a trei secole.

Pepenii de Dabuleni

Dabuleniul este recunoscut in toata tara ca "patria lubenitelor". Fiecare cetatean din partea locului este producator, iar cativa localnici s-au imbogatit din vanzarea pepenilor verzi.

Ei au pornit de la suprafete mici, iar acum au ajuns sa cultive sute de hectare de pepeni. Cu timpul, pepenii de aici au capatat un renume pe care multi producatori, din alte regiuni ale tarii, l-au speculat pentru a-si creste vanzarile. Asa s-a ajuns ca in Bucuresti sa stea gramada pepeni de Dabuleni produsi in Ialomita sau Calarasi.

Ziare.com te invita la dezbatere si la vot: Ce produs romanesc te face sa te simti mandru?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#branduri romanesti, #produse traditionale romanesti, #produse romanesti, #romanians are smart , #branduri