Gloriosul drum al unor simpli pantaloni: blugii

Luni, 20 Mai 2013, ora 09:43
7020 citiri
Gloriosul drum al unor simpli pantaloni: blugii

Acum 140 de ani, la 20 mai 1873, negustorul de panzeturi Levi Strauss, imigrant din Germania, si croitorul Jacob Davis, imigrant din Rusia, inregistrau in SUA patentul nr. 139121, privind fabricarea unor pantaloni de uzura, dintr-o stofa rezistenta, montati cu nituri de cupru.

Succesul niturilor de cupru

Nimic nu prevestea drumul de glorie al brandului ce se nastea. Pur si simplu, o clienta ii ceruse croitorului, cu un an in urma, sa-i faca pentru sotul ei, taietor de lemne, niste pantaloni de lucru din material foarte rezistent, cu buzunare nituite, intrucat cusaturile din ata cedeaza repede.

Clienta s-a aratat multumita de rezultat, pretul era acceptabil - un dolar si 50 centi - iar in scurt timp toti taietorii de lemne, carora pantalonii li se uzau mai rapid decat orice altceva, descopereau ca noul produs n-are moarte.

Succesul a evoluat crescand, tot mai multi taietori de lemne au inceput sa comande pantaloni din acea tesatura rezistenta si cu buzunarele nitutite, iar Jacob Davis si-a dat seama ce pericol l-ar putea paste, daca ideea va fi preluata si pusa in valoare de alti intreprinzatori, concurenti, potrivit Infoniac.

El i-a propus furnizorului sau de panzeturi Levi Strauss sa patenteze impreuna procedeul, intrucat personal nu prea avea fonduri.

Procedeul patentat a inceput sa atraga atentia celor a caror profesie impunea o imbracaminte rezistenta, dotate cu buzunare numeroase si bine asigurate, atat contra uzurii, cat si contra hotilor, destul de numerosi in acel plin secol al nouaspezecelea.

"Blu de Genova"

Inevitabil, cei doi intreprinzatori norocosi si-au inregistrat "firma Jacob W. Davis and Levi Strauss Company", care urma sa fie simbolul noului produs, identificat mai ales cu numele lui Levi Strauss, dar si cu culoarea tesaturii de un albastru aparte, usor decolorat.

Tesatura, grosiera de altfel, era importata prin portul Genova si sosea in America sub denumirea "Blu di Genova". O prescurtare a acestei sintagme a generat denumirile locale Blujean, Blujeans si in cele din urma Jeans. Se nascuse brandul secular al firmei, devenita si ea intre timp "Levi Strauss & Co".

Nu aspectul si nu moda au fost cheia succesului acestui produs ci numai durabilitatea, rezistenta si incantatorul efect psihologic asupra cumparatorului care dorea pantaloni buni de smotru.

Succesul era de invidiat, concurenta n-a putut fi evitata si au inceput sa apara tot felul de imitatori care, modificand detalii de croiala sau montaj, inregistrau noi brevete. Totusi bandul Levi Strauss a dainut mai bine de un secol si mai dainuieste inca.

Succesul contrabandei

Nu incape indoiala ca, la evolutia acestui succes, au contribuit substantial designerii de dupa razboi, care au transformat o tinuta de lucru intr-una de moda, foarte bine acceptata de o societate care evolua din ce in ce mai nonconformist.

In Europa, blugii au devenit populari indeosebi dupa razboi, desi aici pretul era de trei ori mai ridicat decat peste ocean, din cauza taxelor pe care le-au impus statele. Cand este cazul, statul nu ezista sa-si ia partea leului.

O vreme, moda a fost controversata in societatea europeana. Astfel, in 1960, numeroase licee si colegii au interzis elevilor sa apara in aceasta tinuta, considerata excentrica. Europa de Est a stat multa vreme in cumpana, intre a permite sau a interzice acest port excentric, considerat chiar decadent.

Gheata s-a spart in URSS, cand la Festivalul Mondial al Tineretului si Studentilor din 1957, orasele Moscova si Leningrad au fost invadate cu tineri in blugi. Impactul in public a fost de neinchipuit, pretul blugilor pe masura, iar tarile satelite s-au aliniat rapid unui stil acceptat de rusi.

Tarile satelite, care nu tineau seama de brevete, au inceput sa produca blugi contrafacuti, dar comparatorii au invatat sa-i pretinda pe cei originali. Pana in 1990, atat in URSS, cat si in Europa de Est, blugii originali patrundeau in cea mai mare parte prin contabanda, dar poate nu exista alt produs de imbracaminte cu o cautare mai de proportii in public.

In fiecare tara, produsul se identifica prin denumiri proprii, adaptate. La noi cuvantul incetatenit "blugi" provine de la acel initial "Blujeans" a carui origine se regaseste in denumirea tesaturii: "Blu di Genova".

Citeste si:
Klaus Iohannis, videoconferinţă cu preşedintele Consiliului European şi alţi lideri europeni. Care au fost subiectele discutate
Klaus Iohannis, videoconferinţă cu preşedintele Consiliului European şi alţi lideri europeni. Care au fost subiectele discutate
Preşedintele Klaus Iohannis a avut, luni, 18 octombrie, o întâlnire în sistem videoconferinţă cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi alţi lideri europeni, în pregătirea...
Florin Roman, despre lista miniștrilor USR: „Sunt oameni care au dezamăgit”
Florin Roman, despre lista miniștrilor USR: „Sunt oameni care au dezamăgit”
Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Florin Roman, a criticat luni, 18 octombrie, lista de miniștri propusă de către Dacian Cioloș, spunând că se putea „să avem niminalizări...
Sursa: Ziare.com