Pfizer lansează teste clinice pe om ale unui vaccin cu ARN mesager împotriva gripei

Marti, 28 Septembrie 2021, ora 12:12
1783 citiri
Pfizer lansează teste clinice pe om ale unui vaccin cu ARN mesager împotriva gripei

Laboratorul farmaceutic american Pfizer a anunţat că testează pe om un vaccin împotriva gripei care foloseşte tehnologia ARN mesager.

Este vorba despre tehnologia folosită pentru prima oară la vaccinul său împotriva COVID-19, o tehnologie care ar putea îmbunătăţi eficienţa actualelor vaccinuri împotriva gripei, cuprinsă în prezent între 40% şi 60%, relatează AFP.

Compania americană în domeniul biotehnologiei Moderna a anunţat, la rândul său, că a lansat teste ale unui asemenea - în iulie.

Testul clinic al Pfizer are loc în Statele Unte şi evaluează siguranţa unei doze a acestui nou vaccin şi imunogenicitatea - capacitatea de a provoca o reacţie imunitară - acestuia la persoane sănătoase cu vârste cuprinse între 65 şi 85 de ani.

La test urmează să participe câteva sute de pesoane, potrivit unor detalii despre testul clinic, publicate pe un site guvernamental american.

Vaccinurile actuale împotriva gripei folosesc virusuri inactive - un proces care necesită un timp important de colactare.

Tulpini vizate ale virusului, care evoluează constant, este necesar să fie alese în vederea dezvoltării unor vaccinuri cu aproximativ şase luni înaintea aparţiei unei epidemii sezoniere.

Eficienţa vaccinurilor folosite pentru moment este, în general, de 40-60%.

”Fiabilitatea tehnologiei ARN mesager şi producţia sa rapidă ar putea să permită o mai bună asociere cu o tulpină (de virus aflat în circulaţie), o mai mare fiabilitate a aprovzionării şi să ofere oportunitatea unei îmbunătăţiri a eficienţei vaccinurilor actuale împotriva gripei”, subliniază într-un comunicat Pfizer.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că gripa îmbolnăveşte anual în mod grav trei până la cinci milioane de oameni şi omoară anual între 290.000 şi 650.000 de oameni.

În afară de gripă, Pfizer a anunţat că se pregăteşte să folosească tehnologia ARN mesager împotriva altor virusuri respiratorii şi împotriva unor boli genetice şi cancere.

Citeste si:
Agenția Europeană a Medicamentului începe evaluarea utilizării vaccinului Pfizer la copii cu vârste între 5 și 11 ani
Agenția Europeană a Medicamentului începe evaluarea utilizării vaccinului Pfizer la copii cu vârste între 5 și 11 ani
Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a început să evalueze extinderea utilizării vaccinului anti-COVID BioNTech/ Pfizer la copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani. Vaccinul...
Pfizer cere autorizarea vaccinului său pentru copiii de 5-11 ani în Uniunea Europeană
Pfizer cere autorizarea vaccinului său pentru copiii de 5-11 ani în Uniunea Europeană
Grupul farmaceutic american Pfizer Inc. şi partenerul său german BioNTech SE au anunţat vineri că au transmis Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) datele medicale care sprijină...
Sursa: NEWS.RO