Top 10 cele mai valoroase branduri din lume

Vineri, 18 Septembrie 2009, ora 23:54
7976 citiri
Top 10 cele mai valoroase branduri din lume

Criza financiara a rearanjat topul celor mai valoroase branduri din lume, institutiile financiare care ocupau candva locuri fruntase pierzand acum pozitii importante.

Desi companiile provenind din SUA, locul din care s-a propagat criza, ar fi trebuit sa fie cele mai afectate, se pare ca brandurile americane au reusit sa faca fata evolutiei financiar-economice nefavorabile.

Astfel, companii precum Coca Cola, IBM si Microsoft se mentin in pozitia de lideri in topul celor mai scumpe companii la nivel mondial, realizat de Interbrand.

Clasamentul pentru 2009 la nivel mondial al celor mai valoroase companii este urmatorul:

Locul 1. Coca Cola.

Cu o istorie de 123 de ani pe piata bauturilor racoritoare, Coca Cola nu da semne de slabiciune pe piata de profil, valorand in 2009 suma 68,7 miliarde de dolari.

Compania a lansat mai mult de 700 de produse, in 2008, in intreaga lume, iar campaniile sale de promovare arata ce inseamna sa gestionezi un brand si sa reusesti sa-l diversifici in mai mult de 200 de tari. In acest an, compania s-a extins brand-ul Coca Cola Zero in 107 de tari.

Locul 2. IBM.

Cea mai mare companie in domeniul IT valoreaza in 2009 fabuloasa suma de 60,2 miliarde de dolari. IMB este compania care a primit cele mai multe patente din SUA (mai mult de 4.000), timp de 16 ani la rand, investind puternic in materie de inovatie si inregistrand progrese ca furnizor de hardware si servicii software.

Este lider de piata, cu o prezenta extinsa in mai mult de 170 de tari si aproximativ 65 procente din veniturile generate din afara SUA.

Locul 3. Microsoft.

Compania lui Bill Gates valoreaza in 2009 nu mai putin de 56,6 miliarde de dolari. Chiar si asa, 2009 reprezinta primul an in declin din istoria Microsoft. Pe masura ce piata se dezvolta, gigantul se confrunta cu o concurenta acerba din ce in ce mai rapida.

In ceea ce priveste navigarea pe Internet, Microsoft Internet Explorer a pierdut 10 puncte procentuale din cota de piata la fiecare doi ani, in timp ce Mozilla Firefox a castigat 10 procente in aceeasi perioada.

Locul 4. GE.

Compania valoreaza 47,7 miliarde de dolari. In ciuda pierderii pozitiei de lider in domeniul tehnologic, evolutia brandului nu este insa tragica. In acest an, GE a pierdut in special in afacerile tip B2C.

In plus, GE confrunta cu o concurenta de la Siemens. Dupa ce a pierdut pozitia de lider in domeniul tehnologiei medicale in acest an, GE intentioneaza sa investeasca in someniu 6 miliarde dolari SUA pana in 2015.

Locul 5. Nokia.

Este prima companie care nu provine din SUA si se afla in topul celor mai valoroase firme din lume. Finlandezii de la Nokia valoreaza in acest an suma de 34,8 miliarde de dolari. Telefonul N97, cel care a ajutat Nokia sa isi pastreze pozitia, este conceput prin tehnologii competitive si a fost lansat in 2009 la un pret mult mai mare decat la Apple.

In 2010, Nokia intentioneaza sa fie mai atenta la piata din SUA prin cresterea investitiilor sale si sa imbunatateasca relatiile cu operatorii precum AT&T.

Locul 6. McDonald's.

Americanilor de la McDonald's se pare ca le-a mers bine anul acesta, brandul valorand 32,2 miliarde de dolari. McDonald's serveste acum sase milioane clienti in fiecare zi, mai mult decat a facut-o inainte de campania "I'm Lovin it".

Cu preturi scazute si numeroasele locatii, McDonald's a fost capabila sa isi creasca vanzarile si chiar si a intrat pe noi piete precum McCafe. Cea mai mare problema a firmei este insa mentinerea costurilor.

Locul 7. Google.

Diversificarea continua a afacerii Google, prin modele de publicitate online, a adus in acest an compania la nivelul in care valoreaza 31,9 miliarde de dolari.

Google Chrome este de doua ori mai rapid decat concurentii sai, castigand in cota de piata. In acest an, Google a continuat sa inoveze, lansand software-ul Android.

Locul 8. Toyota.

In 2008, Toyota a inregistrat primele sale pierderi in 70 de ani de activitate, ajungand sa valoreze in 2009 31,3 miliarde de dolari.

Veniturile nete au scazut cu circa 21 la suta, iar vanzarile de vehicule au scazut cu aproximativ 15 la suta. Chiar si vanzarile la cel mai bine vandut model, hibridul Prius, au incetinit considerabil.

Locul 9. Intel.

Pe o piata cu o evolutie extrem de rapida, Intel inca se mentine bine in top, valorand 30,6 miliarde de dolari.

Mai mult, un parteneriat Intel cu Nokia ar putea pune ultimile cipuri ale sale in mainile a milioane de clienti. Linia de cipuri Atom este menita sa ii aduca susccesul companiei.

Locul 10. Disney.

Nici chiar magia Disney nu este imuna la presiunile recesiunii, compania valorand in acest an ceva mai putin, numai 28,4 miliarde de dolari.

Disney se mentine insa in top datorita vanzarilor de jocuri video, jucarii si prin site-uri distractive.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#top 10 branduri, #cele mai valorose branduri, #banduri scumpe , #branduri
Comentarii