Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Bancile, fortate sa isi majoreze din nou capitalul din cauza creditelor restante

Duminica, 01 Noiembrie 2009, ora 14:14
1182 citiri
Bancile, fortate sa isi majoreze din nou capitalul din cauza creditelor restante

Creditele restante in crestere obliga bancile sa isi majoreze din nou capitalul pentru a-si putea continua activitatea.

In 2009, sapte banci din Romania si-au majorat capitalul, iar pana la sfarsitul anului modelul ar putea fi preluate si de alte companii de profil, cu atat mai mult cu cat din 2010 vor aparea si reglementari mai dure la nivelul UE.

Cei mai multi bani "adusi de acasa" au fost ai actionarilor Bancpost, ai Bancii Transilvania si ai CEC. Pe langa acestea, Libra Bank, MKB Romexterra, Marfin Bank si Piraeus s-au majorat si ele capitalul in acest an.

"Situatia se reflecta si in contul de profit si pierdere, prin diminuarea profitului. Cu un profit mai mic sau poate chiar cu pierdere, va fi necesar mai mult capital pentru a mentine banca in stare de functionare", explica Adrian Batagui, manager de risc in sistemul bancar, pentru Capital.

Cele 43 de banci din tara aveau, la jumatatea anului curent, un capital social insumat de 14,1 miliarde de lei, in crestere cu 2,8% fata de nivelul de la finele lui 2008, in conditiile in care, sfarsitul lunii iunie 2009, la nivelul sistemului bancar romanesc, rata solvabilitatii era de 13,5 la suta.

Majorarile de capital vor fi resimtite de clientii bancilor prin scumpirea imprumuturilor prin majorarea ratei dobanzii.

"Nivelul ratei de dobanda este influentat de nivelul de risc pe care si-l asuma banca. In sectorul creditelor de nevoi personale fara garantie, de exemplu, unde riscul asumat a fost destul de mare, s-au inregistrat pierderi din cauza nerecuperarii sumelor imprumutate, iar din aceasta cauza ulterior s-au scumpit si creditele, prin cresterea ratei de dobanda", spune Batagui.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#majorare capital banci, #imprumuri restante, #rata dobanda , #capital