Bancile incep anul prin majorari de capital

Luni, 04 Ianuarie 2010, ora 14:10
1552 citiri
Bancile incep anul prin majorari de capital

Bancile isi incep activitatea in 2010 cu noi majorari de capital, doua dintre institutiile de credit, Alpha Bank si Volksbank, anuntand ca vor primi 300 de milioane de euro de la actionari.

Actionarii Alpha Bank vor aduce suma de 100 de milioane de euro la capitalul subsidiarei din Romania, prin aport la capitalul social, cat si prin credite subordonate. Banii vor fi folositi in principal pentru acordarea de credite.

Alpha Bank avea la sfarsitul anului trecut fonduri proprii de 300 de milioane de euro, conform Ziarul Financiar.

Decizia vine dupa ce Nicolae Cinteza, directorul Directiei de supraveghere din cadrul BNR, anunta inca de la inceputul lunii decembrie ca bancile elene vor primi injectii de capital de la companiile-mama.

Bancile grecesti sunt primele din Romania din punctul de vedere al participatiei la capital, cu o pondere de aproape 27% in septembrie. Alaturi de Alpha Bank intre institutiile cu capital majoritar grecesc se mai regasesc Bancpost, Banca Romaneasca sau Piraeus Bank,.

Si austriecii de la Volksbank au anuntat majorari de capital de echivalentul a 200 de milioane de euro. Gerarld Schreiner, presedintele executiv al Volksbank Romania, a anuntat ca banca are supralichiditati in euro, astfel ca a rugat actionarii sa retraga liniile in euro si sa ofere lei, astfel incat sa poata sa indeplineasca strategia de a da credite in lei.

Deciziile bancilor vin in contextul in care BNR a cerut mai multor banci sa opereze majorari de capital, sa mentina solvabilitatea peste 10% sau chiar sa raporteze lunar indicatorii de prudentialitate.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#majorari capital, #banci euro, #bani euro majorari , #capital