Ziare.com

Fondul Proprietatea declanseaza executarea silita a statului

Marti, 03 Noiembrie 2009, ora 23:20

   

Fondul Proprietatea declanseaza executarea silita a statului
Consiliul de supraveghere al Fondului Proprietatea a decis declansarea executarii silite a statului roman, pentru nedepunerea integrala a capitalului social subscris in cadrul unei majorari anterioare.

"Dupa ce Fondul Proprietatea a adresat doua somatii consecutive actionarului care a subscris actiuni, dar nu le-a varsat integral, in cazul acesta Ministerul Finantelor Publice, s-a luat decizia de a purcede la declansarea executarii silite, care obliga statul la depunerea integrala a capitalului social subscris", a declarat pentru The Money Channel, Mircea Ursache, presedintele consiliului.

Prin executarea silita, statul va fi actionat in instanta, urmand ca in cazul in care nu-si depune capitalul integral sa-i fie retras dreptul de vot pentru pachetul de actiuni aferent capitalului nevarsat, ceea ce ar diminua totodata si scaderea capitalului Fondului Proprietatea.

Suma datorata de Ministerul Finantelor Publice (MFP) Fondului Proprietatea, privind capitalul social subscris si nevarsat, a scazut de la 561,27 milioane lei, la sfarsitul anului trecut, la 519,39 milioane lei, la finalul lunii septembrie, pe fondul incasarii unor sume suplimentare de la MFP.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Astfel, Ministerul de Finante, actionarul majoritar al Fondului, care detine 63% din capital, trebuie sa subscrie 519,39 de milioane de actiuni, restul de capital ramas nevarsat.

De asemenea, Mircea Ursache mai crede ca statul se afla intr-o situatie de incompatibilitate atat la Fondul Proprietatea, cat si la CEC Bank, unde are statutul de actionar, controlor si totodata colector.

Mai mult, Ursache spune ca ar trebui sesizate in regim de urgenta Consiliul Concurentei si Comisia Europeana in legatura cu aceasta anomalie, in care Ministerul de Finante Publice are rol de controlor si colector, dar detine si participatii la societati comerciale, perturband mediul concurential bancar.

Fondul Proprietatea a fost creat in 2005, ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist, carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate. Fondul are participatii la 88 de companii, cele mai multe din domeniul energetic.

Statul a promis, la crearea Fondului, ca va lista FP in cel mai scurt timp la bursa din Bucuresti si pe o piata internationala, ceea ce ar fi permis actionarilor sa isi poata valorifica usor titlurile cu care au fost despagubiti. insa termenul de listare a fost mereu amanat, ultimele declaratii indicand ca intrarea la cota bursei se va face, probabil, in 2010.

Sursa: rNews

Articol citit de 1813 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

baieti buni-baieti rai

Mai ursache, pana acum ai compromis la max functionarea fp,prin declaratii,atitudune, decizii si mai ales ..intarzieri privind administrarea fondului...acum brusc te-ai trezit si te-ai pus in fruntea ostenilor pen razboi cu statul.a inceput sa-ti pese de actioneriatul privat minoritar ??? hotzomanule...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor