Le Monde: Romania, inundata de capital american

Vineri, 14 Iunie 2013, ora 23:02
4363 citiri
Le Monde: Romania, inundata de capital american

Inca de la inceputul primului sau mandat, in 2004, presedintele roman Traian Basescu a anuntat o schimbare in politica externa a tarii, in directia SUA. "Prioritatea mea principala va fi de a stabili o Washington-Londra-Bucuresti", spunea acesta, dupa ce l-a invins surprinzator pe candidatul socialist, Adrian Nastase.

Odinioara leaganul culturii franceze in Europa Centrala si de Est, Romania lui Basescu si-a descoperit vocatia pentru lumea vorbitoare de limba engleza, scrie Le Monde.

De curand, simpatia pentru Unchiul Sam s-a si materializat pentru romani, comenteaza publicatia franceza, mentionand ca Romania gazduieste patru baze militare americane si scutul antiracheta.

Nici investitiile americane nu s-au grabit spre noul aliat NATO si membru UE. Publicatia citata scrie ca marile companii din SUA s-au interesat de Romania abia dupa sosirea armatei americane si semnarea parteneriatului strategic romano-american in 2011.

In 2007, Statele Unite au investit doar 581 milioane de euro in Romania. In 2012, aceasta suma a ajuns la 3,7 miliarde de euro. Este vorba despre peste 2.700 de companii, printre care Microsoft, Oracle, Ford, General Electric, Coca-Cola, PepsiCo, Philip Morris, McDonalds, Procter & Gamble.

Aceasta injectie de capital in latinii din Europa de Est este inceputul unei noi epoci in economia romana si, in urmatorii ani, capitalurile atlantice vor veni aici, intrucat principalul lor obiectiv este energia, un domeniu unde Romania prezinta atuuri majore, mai scriu francezii.

Marea Neagra este plina de hidrocarburi. La 170 km de coasta, vasul american Deepwater-Champion sondeaza din 2012 pana la 3.000 de metri adancime, folosind tehnologii de ultima ora. La inceputul anului 2012, echipa Deepwater-Champion a confirmat descoperirea unui depozit de aproximativ 84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Si este doar inceputul, pentru ca rezervele de gaze sunt estimate la cateva sute de miliarde de metri cubi, continua sursa citata.

"Romania are potentialul de a deveni independenta pe plan energetic", afirma presedintele Basescu, care este de parere ca tara ar putea chiar sa si exporte energie.

Exxon Mobil nu a facut nici un secret din ambitia de a exploata petrolul si gazele din Marea Neagra. "Investitia noastra in explorarea si dezvoltarea domeniului ar putea ajunge la cateva miliarde de dolari", a anuntat compania americana.

Si alti moguli de pe piata petrolului au inceput sa acorde atentie Romaniei. In 2010, Hunt Oil, una din cele mai mari companii de prospectare, considera ca potentialul Romaniei este urias asa ca si-a mutat sediul european de la Londra la Bucuresti, de unde coordoneaza toate operatiunile din Europa si Orientul Mijlociu.

Romania se pregateste sa profite si de rezervele de gaze de sist, scrie Le Monde.

Socialistii romani, in Opozitie pana in mai 2012, s-au opus vehement exploatarii, insa o data veniti la putere s-au razgandit. In iulie 2012, premierul Victor Ponta a prezentat noul sau consultant, Wesley Clark, fostul general american la comanda NATO in timpul razboiului din Kosovo. Clark a trecut la afaceri, prin Consiliul de Administratie al BNK Petroleum, societate foarte activa in cautarea de gaze de sist in Polonia.

In acelasi timp, incheie publicatia, compania americana Chevron a obtinut aprobarea de a explora gazele de sist in mai multe regiuni din Romania.

A.I.

Citeste si:
USR anunță din opoziție că se opune taxei de solidaritate pentru marile companii. „Nu ar face decât să lovească în cei mai importanţi contribuabili în economie”
USR anunță din opoziție că se opune taxei de solidaritate pentru marile companii. „Nu ar face decât să lovească în cei mai importanţi contribuabili în economie”
USR a transmis miercuri, 8 decembrie, că taxa de solidaritate luată în discuție pentru marile companii nu va face decât să lovească în cei mai importanți contribuabili în economie....
PSD vrea ca numirea prefecţilor să se facă în funcţie de ponderea politică din parlament. Social democrații ar urma să aibă 21 de prefecţi, printre care şi Capitala
PSD vrea ca numirea prefecţilor să se facă în funcţie de ponderea politică din parlament. Social democrații ar urma să aibă 21 de prefecţi, printre care şi Capitala
Social-democraţii şi liberalii vor discuta, miercuri, în coaliţie, despre împărţirea funcţiilor de prefecţi şi şefi de agenţii şi autorităţi. Marţi, discuţia nu a ajuns la un acord...