Business-ul care asigura viitorul Romaniei: Record istoric realizat de un sector al economiei

Joi, 09 Iulie 2015, ora 12:15
7907 citiri
Business-ul care asigura viitorul Romaniei: Record istoric realizat de un sector al economiei

Afacerile din sectorul IT au atins, in 2014, nivelul record de 15,6 miliarde de lei, echivalentul a 3,4 miliarde de euro.

In acest domeniu, tara noastra asigura, in principal, export de software si servicii de consultanta&suport tehnic.

Potrivit unui studiu realizat de agentia de business information KeysFin, in IT-ul romanesc activeaza in prezent 13.777 de firme, cu peste 2.000 mai multe decat in 2010, arata un comunicat remis joi Ziare.com.

Din 2010 si pana in prezent, afacerile din acest sector au crescut de la 12,52 miliarde lei, la nivelul istoric de 15,69 miliarde de lei. Si numarul salariatilor a evoluat progresiv, pe masura ce business-ul a capatat amploare, ajungand la 63.059 in 2014, de la 52.885 in 2010.

Sectorul IT a ajuns, astfel, unul dintre angajatorii de top din economie, privind prin prisma salariilor peste medie (1.000-3.500 euro).

"Datele financiare din ultimii patru ani arata ca business-ul IT s-a adaptat excelent perioadei de criza, reusind sa evite efectele negative printr-o orientare aproape exclusiva catre dezvoltarea de software si produse de consultanta si suport pentru export. IT-ul tinde sa devina unul dintre motoarele cresterii economice", afirma analistii de la KeysFin.

Sectorul in care Romania e lider european, cu afaceri de 2,8 miliarde de euro

Cei mai importanti jucatori in domeniu

Statistica KeysFin arata ca cei mai importanti cinci jucatori in domeniu sunt Oracle Romania SRL, IBM Romania SRL, Siveco Romania SA, Romsys SRL si Teamnet International SA.

Topul principalilor jucatori din industrie este completat de Microsoft Romania SRL, Asesoft International SA, XOR-IT Systems SRL si Export One Research SRL.

Impreuna, aceste companii au realizat o cifra de afaceri de 2,23 miliarde lei in 2014.

"Principalii jucatori din piata au reusit performanta de a-si dubla si chiar tripla cifra de afaceri in ultimii patru ani. Relevanta, in acest sens, este evolutia liderului pietei, Oracle, al carui business a crescut, din 2010 pana in 2014, de la 318 milioane lei la 718 milioane lei", afirma economistii KeysFin.

Si numarul salariatilor a urmat acest trend, iar cel mai bun exemplu il reprezinta gigantul IBM care, in ultimii patru ani, si-a triplat membrii echipei: de la 662 la 1.817 angajati. Si Oracle a investit masiv in extinderea personalului, ajungand de la 1.396 angajati in 2010 la 2.470 in 2014.

Nu doar firmele mari au evoluat spectaculos in acest interval. Potrivit KeysFin, ultimii patru ani au adus o adevarat explozie de start-up-uri, focusate in principal pe dezvoltarea de software pentru internet, de la pagini web, la aplicatii si produse dedicate.

"Sunt firme mici, cu 20-50 de angajati, focusate pe tehnologii de ultima generatie, adevarati pionieri in domenii precum realitatea virtuala, servicii cloud, gaming si comunicare, care ofera servicii unor companii de prestigiu din Occident sau care activeaza independent, reusind sa inregistreze performante excelente intr-o piata in care concurenta este mai acerba decat in orice alt domeniu", afirma expertii KeysFin.

IT-ul romanesc, intre prognoze optimiste si provocari fiscale

Privind din prisma datelor statistice, piata IT din Romania are sansele unei evolutii sustinute in urmatorii ani, cu o crestere de afaceri anuala intre 25-30%, estimeaza analistii de la KeysFin.

Legile fiscalitatii treneaza in Parlament - ANAF are o noua tinta in vizor: programatorii

Potrivit acestora, IT-ul romanesc va continua sa atraga interesul marilor investitori pe masura ce principalii concurenti, precum China, India si Pakistan, se confrunta cu tot mai multe probleme, in principal logistice.

Marea provocare pentru business-ul romanesc de IT o reprezinta fiscalitatea. Ultimele discutii legate de regandirea impozitarii pe PFA, de exemplu, ar putea afecta puternic piata de profil.

C.P.

Citeste si:
Fostul președinte al PNL Valeriu Stoica despre cum poate câștiga timp pentru negocieri Nicolae Ciucă:„Să-și depună mandatul și să spună «n-am reușit să fac majoritatea»”
Fostul președinte al PNL Valeriu Stoica despre cum poate câștiga timp pentru negocieri Nicolae Ciucă:„Să-și depună mandatul și să spună «n-am reușit să fac majoritatea»”
Premierul desemnat Nicolae Ciucă mai are timp până vineri să negocieze formarea unei majorități. Fostul președinte al PNL, Valeriu Stoica, a spus că Nicolae Ciucă poate cumpăra timp...
Cum s-au schimbat declarațiile oficialilor în funcție de cum a bătut valul 4 al pandemiei. De la ”am oprit pandemia”, la ”vorbim de o catastrofă”
Cum s-au schimbat declarațiile oficialilor în funcție de cum a bătut valul 4 al pandemiei. De la ”am oprit pandemia”, la ”vorbim de o catastrofă”
Valul patru al pandemiei de coronavirus a lovit puternic România, iar politicienii au fost surprinși și luați pe nepregătite. Au trecut în decurs de numai câteva luni de la afirmații precum...
Sursa: Ziare.com
Comentarii