Romania are 33 de companii intr-un top al Europei Centrale

Joi, 09 Septembrie 2010, ora 23:11
2056 citiri
Romania are 33 de companii intr-un top al Europei Centrale

Romania se mentine pe locul cinci in Europa Centrala, cu 33 de companii in topul primelor 500 din regiune. Compania care ocupa cea mai inalta pozitie in top este Petrom, care se afla abia pe locul 25.

Potrivit unui clasament realizat anual de Deloitte pe baza cifrei de afaceri a companiei, compania petroliera Petrom este urmata de Automobile Dacia, pe locul 48. Tot printre primele 100 de companii se afla Rompetrol (70) si Metro Romania (92).

Companiile poloneze domina in continuare topul, cu o pondere de 36%. Numarul lor a scazut, insa, de la 188 la 180. Si Ucraina a inregistrat o scadere (de la 52 la 39), in timp ce numarul de companii a crescut in Republica Ceha (de la 69 la 73) si Ungaria (de la 60 la 63).

Cea mai buna performanta a fost inregistrata de Serbia, care si-a dublat numarul de companii prezente in top, la 12, potrivit topului Deloitte.

"Consecintele unui an economic extrem de dificil s-au reflectat semnificativ in rezultatele finale pe 2009, la nivelul intregii regiuni. Dupa trei ani de crestere sustinuta, cifra de afaceri cumulata a primelor 500 de companii din Europa Centrala a coborat cu peste 21%, de la 665,72 miliarde de euro la 525,6 miliarde de euro. Primul trimestru al anului curent a adus insa si primele semne de redresare, 70% dintre companiile incluse in top raportand pentru aceasta perioada o crestere a cifrei de afaceri. Aceasta tendinta se remarca aproape in toate tarile si sectoarele, cu mici exceptii", spune George Mucibabici, presedintele Deloitte Romania.

Ierarhia celor mai mari companii din Romania este in continuare dominata de industria energiei si resurselor, cu 13 reprezentante, fiind urmata de industria bunurilor de consum si transport (10), industria prelucratoare (4), telecomunicatii (5) si, in premiera pentru economia romaneasca, o companie cu activitate in industria distributiei de produse farmaceutice.

"Dezvoltarea acestui segment poate fi comentata pozitiv, prin prisma cresterii consumului de medicamente, in continuare inferior mediei europene, dar totodata poate fi privita si din perspectiva sarcinii suplimentare asupra sistemului national de asigurari de sanatate", a adaugat presedintele Deloitte Romania.

Cea mai mare industrie din Europa Centrala dupa venituri ramane cea a energiei si resurselor (peste 200 de miliarde de Euro), acest segment avand si cea mai mare pondere de actionariat de stat din regiune, mai arata studiul Deloitte.

Industria cu cel mai rapid ritm de crestere si cu cel mai mare numar de companii este industria bunurilor de consum si a transporturilor (147,43 miliarde de Euro). Pe locul al treilea se situeaza industria prelucratoare (aproape 100 miliarde de Euro), care inregistreaza si unul dintre cele mai accelerate ritmuri de scadere ca nivel de reprezentativitate in top (de la 114 anul trecut, la 101 companii).

A.T.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#Romania companii top Europa, #companii top Deloitte , #cifra afaceri