Cum alegi numele unei companii?

Duminica, 26 Februarie 2012, ora 22:03
10698 citiri
Cum alegi numele unei companii?

Numele unei companii este extrem de important pentru succesul afacerii: majoritatea clientilor vor auzi in primul rand numele firmei, inainte sa afle despre produsele sau serviciile sale.

Avand in vedere ca nu ai decat o ocazie sa faci o impresie buna, e cazul ca numele companiei sa fie intotdeauna unul atractiv si relevant pentru obiectul de activitate.

Leonard Green, profesor de manageriat la colegiul Babson din Massachussets, sugereaza un nume scurt, unic si usor de retinut. "Ai doar 10-20 de secunde sa atragi atentia oamenilor. Trebuie doar sa faci lucrurile diferit de toata lumea, pentru ca asa obtii rezultate", spune acesta, pentru Entrepreneur.com.

Pare simplu, insa a boteza o companie e destul de complicat. Exista cinci pasi pe care trebuie sa ii faci pentru a numi compania.

Google it

"Google it" (cauta pe Google) a ajuns un raspuns universal la aproape orice intrebare. Insa nu e vorba doar de motorul de cautare: Google are o serie de servicii ideale pentru un antreprenor la inceput de drum.

Google Adwords' Keyword Tool ofera informatii despre cele mai populare cuvinte sau expresii, dar si statistica privind cautarile. In plus, Google Trends permite accesul la cele mai cautate cuvinte in prezent si in trecut, pentru a afla ce cauta oamenii. Numele companiei trebuie sa contina cuvinte populare, astfel clientii vor afla mai usor despre afacere.

Agentiile de publicitate si PR

Agentiile de publicitate si PR sunt esentiale pentru diseminarea informatiei despre companii, iar acestea pot da o mana de ajutor si cand vine vorba de numele unei companii aflate la inceput. Acestea pot ajuta managerul sa defineasca identitatea unui brand sau sa il ajute sa o schimbe, in cazul in care e nevoie de rebranding.

Prietenii si familia

Chiar daca nu sunt specialisti in domeniul in care va activa afacererea, prietenii si familia pot deveni foarte usor clienti fideli. De aceea, inainte de a numi o companie, poate fi util un sondaj in randul celor cunoscuti.

NameChk.com

Inainte sa inregistrezi numele companiei, e cazul sa dai o cautare si pe NameChk.com, care arata daca numele este folosit pe Internet de o alta firma. NameChk.com verifica numele de pe numeroase retele sociale populare, precum Facebook sau Hi5, dar si pe platformele de blogging sau microblogging ca Wordpress, Blogger sau Twitter.

Registrul comertului

Firma se inregistreaza intotdeauna la Registrul Comertului, iar aici se pot face cereri de verificare a disponibilitatii numelui sau se pot face rezervari pe un anumit nume. Chiar daca numele unei companii este rezervat sau indisponibil, se poate verifica daca societatea comerciala este activa si denumirea poate fi preluata de la patron.

Citeste si:
MRU prevestește prăbușirea PNL: „Carnavalul politic din ultimele trei luni se vede în scăderea dramatică în sondaje”
MRU prevestește prăbușirea PNL: „Carnavalul politic din ultimele trei luni se vede în scăderea dramatică în sondaje”
Fostul premier și fost șef al SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, a vorbit public despre actuala criză politică din România precum și despre situația pandemică. Acesta e de părere că...
Ce a discutat Cioloș cu Iohannis la telefon pe tema formării noului Guvern
Ce a discutat Cioloș cu Iohannis la telefon pe tema formării noului Guvern
Premierul desemnat Dacian Cioloş a declarat vineri, 15 octombrie, că a vorbit cu preşedintele Klaus Iohannis şi i-a prezentat cum au decurs discuţiile pentru alcătuirea noului guvern. "Am...
Sursa: Ziare.com