Atentie la constructii: Ce capcane ascund preturile mici

Joi, 18 Iunie 2015, ora 16:14
5770 citiri
Atentie la constructii: Ce capcane ascund preturile mici
Foto: Arhiva Ziare.com

Preturile mici in constructii ascund costuri mari la finalul executiei lucrarilor si, de asemenea, lucrari de slaba calitate, a avertizat, joi, Valeria Enache, inspector-sef la Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC).

"Consider ca materialele de constructii asigura circa 35% din calitatea ansamblului lucrarii. Deci, nu putem vorbi de calitate in constructii fara materiale de calitate. La obtinerea calitatii in lucrarile de constructii isi aduc contributia toti factorii decizionali, pana la receptia ansamblului. Este necesar, in acest sens, un parteneriat adevarat intre inspectorii de stat in constructii si toti actorii din domeniu.

Verificarea in piata a tuturor constructiilor este, practic, imposibila. In anul 2014, inspectoratul a desfasurat peste 62.000 de controale, identificand in jur de 25.000 de neconformitati pentru care am dispus 25.000 de masuri punitive, cu o valoare de 1,4 milioane lei", a afirmat Valeria Enache, in cadrul unei conferinte de presa.

Calitatea in constructii: Ce ascund preturile prea mici

Dezbaterile au vizat tema pretului cel mai scazut ca principal criteriu folosit atat in achizitiile publice, cat si in cele private, factor responsabil pentru calitatea slaba a multora dintre noile constructii.

"Autocontrolul trebuie folosit in toate lucrarile pe care le facem, avand gandul catre calitate. Trebuie sa ne punem cerinta de calitate pentru a ne asigura recunoasterea in piata. Recunoasterea in sectorul constructiilor, a investitiilor, a investitiilor in calitate si a investitiilor in calificare.

Daca punem cerinte atunci cand cheltuim - si cred ca este bine sa le punem mai ales cand cheltuim banii publici - atunci sa punem cerinte de calitate nu numai pentru a monitoriza investitia, ci si sa monitorizam obiectul investitiei, pentru ca este mai important decat banii, vom avea si motoare pentru calificarea fortei de munca. Pentru ca, altfel, piata fortei de munca nu se va dezvolta", a precizat Horia Petran, reprezentantul Centrului de Performanta Energetica a Cladirilor.

Avem forta de munca calificata?

Una dintre problemele ridicate de reprezentantii industriei a fost gradul de calificare al fortei de munca disponibile in Romania.

"In prezent, suntem in faza de finalizare a unui proiect pentru dezvoltarea schemei de calificare a muncitorilor din sectorul constructiilor, dezvoltarea de scheme de calificare pe care incercam sa le livram la cheie cu toate instrumentele necesare, astfel incat, prin implementare, sa poata fi calificata forta de munca.

Este nevoie de schimbarea mentalitatii, atat la nivelul beneficiarului, cat si la nivelul constructorului, pentru a-si califica forta de munca, dar si la nivelul sistemului de educatie, pentru a putea orienta, atat de la scoala, cat si in formarea adultilor, oamenii catre castigarea competentelor necesare in fiecare domeniu", a explicat Petran.

Un sector al economiei Romaniei creste ca Fat-Frumos - In Germania si Franta e in scadere

Conferinta, organizata de revista ARENA Constructiilor, a adus in atentie noile prevederi ale legislatiei privind achizitiile publice, precum si noile prevederi ale Legii 10 privind calitatea in constructii.

Presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale pentru Constructii din Romania (APMCR), Claudiu Georgescu, a estimat valoarea pietei materialelor pentru constructii, in 2015, la 3,5 miliarde euro, in crestere fata de anul anterior.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#preturi mici constructii, #capcane constructii , #constructii
Comentarii