Ziare.com

Cat dureaza autorizarea unei case in Romania? De 10 ori mai mult decat in Germania

de Cezar Petre, specialist constructii
Luni, 01 August 2016, ora 07:27

   

Cat dureaza autorizarea unei case in Romania? De 10 ori mai mult decat in Germania
Cezar Petre
Ministerul Dezvoltarii a expus public Strategia Nationala a Locuirii. Conform documentului, in Romania dureaza 255 de zile sa obtii o autorizatie de construire si sunt 14 proceduri ce trebuie urmate.

Citeste toate textele scrise de Cezar Petre pentru Ziare.com

In timp ce romanul este plimbat de la un ghiseu la altul, iar autorizatia de construire reprezinta o lupta continua cu cei care reprezinta autoritatea publica, in Germania toata procedura se desfasoara fara birocratie, iar obtinerea autorizatiei pentru o cladire clasica de locuit nu dureaza mai mult de 25 de zile; adica la noi este de 10 ori mai mult decat intr-o tara normala europeana.

In Germania, incepand cu 1 aprilie 2013, dar si in celelalte state europene dezvoltate, toata procedura de obtinere a autorizatiei de construire se desfasoara online.

In Romania o astfel de legislatie se lasa asteptata, cel mai probabil din cauza opozitiei existente din partea sistemului birocratic ce se intretine din aceasta procedura.

Documentele se ridica electronic in format pdf, existand aceasta obligatie, care in realitate reprezinta o binecuvantare, un drept.

O desfasurare online a procedurii ar implica ruperea contactului direct dintre autoritatea locala si beneficiar, greu de acceptat de prima, ce se comporta de cele mai multe ori ca un dictator, abuzand de pozitia de care dispune in relatia cu investitorii.

In Romania autoritatea locala nu se percepe ca fiind un furnizor de servicii, ci ca pe un impunator de reguli, altele decat cele aprobate de Parlament.

In Germania exista, ca si in Romania, departamente care se ocupa cu eliberarea autorizatiilor de construire. Diferenta consta in faptul ca acolo documentatia de autorizare este preluata de catre autoritate si transmisa catre celelalte institutii in functie de situatie (pompieri, sanatatea populatiei etc...) si nu trebuie sa se plimbe beneficiarul de la un ghiseu la altul. Aceasta posibilitatea exista si in Romania, aceea a Ghiseului Unic, dar nu a fost aproape deloc aplicata de catre autoritati.

Mai mult decat atat. In Berlin, incepand cu anul 2011, s-a impus un nou regulament in care anumite categorii de constructii nu mai au nevoie de autorizatie de construire, ci doar de o instiintare. Daca in patru saptamani nu se primeste o negatie sau confirmare a unei alte proceduri, beneficiarul se poate apuca de constructie. Responsabilitatea respectarii reglementarilor din zona, ce sunt expuse public, revine echipei de proiectare.

Daca o cladire (alte constructii decat locuinte) nu se incadreaza in limitele procedurii simplificate, in termen de 14 zile de la depunerea documentatiei, autoritatea este obligata sa solicite in scris documente, orice alt demers peste acest termen nemai creand nicio obligatie deponentului.

Daca solicitantul raspunde solicitarii, se continua procedura prin instiintarea celorlalte autoritati, in caz contrar, se va clasa solicitarea de autorizatie.

Conform datelor prezentate pe Doing Business, unde se face o analiza comparativa, toate statele europene importante (Franta, Germania, Marea Britanie) au cu mult mai putine proceduri de urmat, in timp ce Romania ocupa un loc de cinste alaturi de Federatia Rusa, Sudan, India.

Exista si state europene cu mai multe proceduri, precum Ungaria si Bulgaria.

Tot acolo aflam ca in Romania dureaza 257 de zile sa obtii o autorizatie de construire, tot alaturi de Federatia Rusa, Republica Moldova, Sudan, Albania. In Germania termenul este de doar 96 de zile, dar asta pentru constructiile mai complexe si nu locuinte, pentru care doar se face instiintare si dureaza maximum 25 de zile raspunsul.

In Danemarca si Finlanda, tari cu un nivel de civilizatie ridicat, dureaza maximum 64 de zile obtinerea autorizatiei.

Toate aceste deficiente, constatate si de catre ministerul condus de Vasile Dancu, trebuie solutionate si asta cat mai rapid, deoarece birocratia a dus sistemul calitatii pe buza prapastiei, in conditiile in care specialistii stau si completeaza formulare in loc sa se afle pe santier, acolo unde le este locul.

Legislatia trebuie insa corectata cu ajutorul celor care lucreaza zilnic cu ea. Preluarea unor modele occidentale, cu mult simplificate, trebuie realizata.

De multe ori am auzit din partea autoritatilor ca nu se poate face o astfel de preluare din cauza conditiilor locale, in realitate reprezinta doar o modalitate de a refuza reducerea birocratizarii: bineinteles ca ce este bine in Germania cu siguranta va fi bine si pentru cetateanul roman.

De aceea, recomand ministrului Vasile Dancu sa nu caute sa reinventeze roata, ci sa preia ceea ce corect functioneaza in statele europene dezvoltare si ce referinta mai buna ne-am dori decat Germania. Asta deoarece timpul este scurt, iar o noua guvernare politica s-ar putea sa opreasca orice reforma s-ar porni acum, dar care ar ramane neterminata.

In acest sens, asociatiile profesionale, atat de ocolite pana acum, trebuie sa fie primite ca si parteneri permanenti. In acest moment legile se fac dupa un paravan, fara consultarea reala, ci doar formala.

De consultarea reala a cetatenilor, printre care si investiori, nici nu mai vorbim. In SUA si Germania, spre exemplu, reglementarile tehnice si propunerile nu vin din partea autoritatii, ci a asociatiilor profesionale. Ele sunt cele care periodic actualizeaza, in beneficiul cetateanului, reglementarile existente.

Lupta statului cu cetateanul trebuie sa inceteze.

Cezar Petre este inginer, absolvent al Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti. Cu experienta in proiectarea si urmarirea executiei in conditii de calitate a constructiilor, in acest moment este presedintele Colegiului Tehnic al Dirigintilor de Santier.

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 13495 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"In Germania, incepand cu 1 aprilie 2013, dar si in celelalte state

europene dezvoltate, toata procedura de obtinere a autorizatiei de construire se desfasoara online"...
Nu stu de unde le scoti... adevarurile imuabile pe care de cand ai aparut la Ziare.com le tot trambitezi...
In afara de copletarea formularelor online, pe care apoi trebuie sa le tiparesti, semnezi si sa le trimiti impreuna cu documentatia aferenta, in numarul si continutul corespunzator fiecarei institutii de consultat, prin posta sau sa le depui personal, nimic nu se face online, domnule Cezar specialist in constructii... cel putin in Germania... vezi si comentarul de la 10:43... eu zic sa mai aprofundezi, domnule specialist, ca una-i sa stii sa sapi santuri si sa torni beton in cofraje si alta-i sa intocmesti o documentatie de autorizare la care raspunsul sa-ti vina pozitiv...

 

sperante

m- as mira ca dancu sa fac/ poate face ceva in acest sens. Mafia functionarilor este este atat de puternica si intinsa incat sunt mai mult ca sigur ca are tentacule bine fixate si in ministerul condus de dl. Dancu. Mai romanasilor, cum adica sa obtii autorizatie de constructie fara sa te ploconesti la o gramada de usi si ghisee si fara sa dai spaga? Vise taica, vise!

 

Pai daca se aplica on line.....

....dispare sfinta Spaga!

 

Haosul constructiilor ....

Autorizatia este una, constructia alta. Nicaieri in lume nu construiesti dupa capul tau, ca in Rromanika. Astfel, in Maramures au aparut niste hidosenii uriase mai urate decat palatele cu turnulete, in Bucuresti nu mai vorbesc.
Nicaieri nu se aproba constructia daca utilitatile nu sunt ,,la poarta". Asa au ajuns sa fie poluate lacuri si rauri. Sunt zeci de mii de constructii ridicate pe terenurile altora, fara autorizatie. Altii, primesc amenda pentru un cotet in curte.S-au dat autorizatii pentru mansardari ,chiar si pe trei nivele, desi blocurile sunt proiectate sa nu suporta sarcini suplimentare pe verticala. In ,,lumea civilizata" cladirile trebuie sa respecte toate standardele ,mai ales cele referitoare la instalatii electrice, de gaze, canalizare si apoi primesc ,,bun de locuit".
La noi...

 

in Franta am stat intr-un "gite" care nu era racordat la

canalizare. omul avea fosa septica ecologica si zicea ca il costa mai mult daca s-ar racorda la canalizare. casuta era folosita doar cateva luni pe an. legal era ok.
in Finlanda, am stat intr-o casa de oaspeti undeva in nord, intr-un sat cu 4-5 case... din curiozitate am intrebat cum vine treaba cu utilitatile. am aflat ca daca iti depui proiect de casa la autoritati, acestea se ocupa sa iti aduca "la poarta" curentul si apa. de canalizare vorbim cand e cazul: la un satuc asa de mic, asa-ceva nu exista.
la noi, se face romaneste. contra mici atentii (sau mai mari, dupa caz) poti obtine autorizatie de constructie pe un teren despre care se stie ca e traversat de o conducta de apa, de exemplu. nu mai zic de timpul pierdut cu obtinerea de avize de la ISU, Mediu, compania de gaz, de curent etc... ai terenul in extravilan ? pai da din coate sa grabesti includerea in intravilan. etc etc etc...

Parțial aveți dreptate !

Nu pot fi de acord cu părerea dumneavoastră că nu trebuie să primești aprobarea de a construi o casă dacă nu ai utilitățile publice la poartă !.Terenul meu este intravilan,nu are nici o utilitate la poartă pentru că cei de la CEZ mi-au cerut o sumă nesimțită de 300 mil.lei vechi pentru extinderea rețelei electrice de la enorma distanță de 200 metri !!!.Cum nu am fost de acord să plătesc ca un *** această sumă,atunci am investit cca.150 mil lei vechi in propriul sistem energetic,bazat pe producerea energiei electrice din panouri fotovoltaice,generator diesel la nevoie și stocarea curentului in acumulatori,care imi asigură independența energetică cu varf și indesat,apoi voi amenaja o fosă septică autorizată,de la un producător autorizat,apă din puțul propriu,biogaz din deșeuri,incălzire cu biomasă și pompe de căldură etc.Atunci de ce nu ar trebui să primesc autorizația de construcție???,sunt oare obligat să plătesc niște taxe banditești pe niște utilități de care ar trebui să beneficiez și să mă branșez gratis,pentru că oricum devin sclavul lor toată viața și mă voi apleca umil la ghișeu,lună de lună să-mi plătesc ceea ce consum și dările către stat???.Nu frate,eu am ales această cale a independenței energetice pe toate planurile,iar investițiile și sistemele le fac pe cheltuiala mea,imi aparțin in totalitate și chiar dacă amortizarea durează 20 de ani,important este că recuperez cheltuielile de investiții și nu plătesc CEZ-ului 300 mil.lei vechi cu dedicație "moka" !!!

eu zic sa-ti faci socotala icao data, ca ai nepre

vazute ca5e ar sigur or sa-ti dea socotelile peste cap:
1) ce faci cu biomasa rezulata din producerea metanului, ca aia nu poti s-o distribui decat pe camp
2) ce faci cu pretul vidanjarii, ca ala nu-l faci tu ci vidanjorul.
3) ce faci cu acumulatorii, ca aia n-au viata vesnica, ii monitorizezi si schimbi individual sau o data la 4 ani , fara monitorizare, pe toti?
4) ce faci iarna, cand n-ai soare si ti se strica generatorul, ca pompa de caldura fara curent nu functioneaza nici dansa?
5) de unde aduni tu atata biomasa si unde o stochezi ca sa poti folosi gazele iarna? stochezi gazele?
6) Zici ca esti in intravilan? si te adapi din fantana? e in stadiu de proiect sau deja bei apa proprie? ai facut si analizele de potablitate? si daca da si au iesit pozitive, cat timp crezi ca mai ai pana cand sursa fa deveni nepotabila?
Cei 30 de mii de roni sunt bagatela fata de problemele si timpul pierdut cu care singur te incarci...
Sa scriem ca sa ne aflam in teaba!

@viorelvoltaic: daca am face toti asa, ce ar iesi?

*

fii serios, domnule!

In Germania, ca sa n-ai probleme cu obtinerea autorizatiei de constructie, depui matale o "Bauvoranfrage" - un fel de precerere de autorizare, urmata de o consultare cu inspectorul de zona - la care ti se clarifica legalitatea cererii (grad de ocupare a terenului, inaltimea maxima la coama si la poala acoperisului, numarul de nivele, incadrarea in existent) dureaza minim 1 luna pana primesti preavizul. Dupa asta urmeaza modificarea documentatiei de avizat conform preavizului si depui cererea. cererea are o durata de prelucrare de minim 1 luna, maxim 3 luni... dac pe parcurs nu apar probleme, toata chestiunea dureaza minimum 3 luni... daca intre timp comuna se razgandeste sau i se ... din cine stie ce motive, de exemplu nu te agreaza sau se intoarce din concediu cel care se ocupa si nu e de acord cu ce a facut colegul care l-a inlocuit, primesti un raspuns negativ de nu te vezi. Impotriva acestui raspuns negativ poti sa mergi in justitie si daca castigi, primesti autorizatia dupa 2 ani, ca justitia germana mesteca sigur si incet.
Aaaa, era sa uit: daca ai castig de cauza nu primesti cheltuielile de judacata inapoi.
E adevarat ca acestea sunt cazuri foarte rare, ca decat sa castigi asteptand 2 ani o eventuala aprobare,te lasi pagubas si faci cum vrea inspectorul de zona...
Iti spun din experienta proprie.

 

"mai draga nea"patrula,e vorba de spaga romaneasca

*

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor