Business Focus: Finanțare și scalare în sistemul medical privat românesc. Interviu cu Sorin Nicolau (Clinica Oana Nicolau)

Cat dureaza autorizarea unei case in Romania? De 10 ori mai mult decat in Germania

Autor: Cezar Petre - specialist constructii
Luni, 01 August 2016, ora 07:27
15965 citiri

Ministerul Dezvoltarii a expus public Strategia Nationala a Locuirii. Conform documentului, in Romania dureaza 255 de zile sa obtii o autorizatie de construire si sunt 14 proceduri ce trebuie urmate.

In timp ce romanul este plimbat de la un ghiseu la altul, iar autorizatia de construire reprezinta o lupta continua cu cei care reprezinta autoritatea publica, in Germania toata procedura se desfasoara fara birocratie, iar obtinerea autorizatiei pentru o cladire clasica de locuit nu dureaza mai mult de 25 de zile; adica la noi este de 10 ori mai mult decat intr-o tara normala europeana.

In Germania, incepand cu 1 aprilie 2013, dar si in celelalte state europene dezvoltate, toata procedura de obtinere a autorizatiei de construire se desfasoara online.

In Romania o astfel de legislatie se lasa asteptata, cel mai probabil din cauza opozitiei existente din partea sistemului birocratic ce se intretine din aceasta procedura.

Documentele se ridica electronic in format pdf, existand aceasta obligatie, care in realitate reprezinta o binecuvantare, un drept.

O desfasurare online a procedurii ar implica ruperea contactului direct dintre autoritatea locala si beneficiar, greu de acceptat de prima, ce se comporta de cele mai multe ori ca un dictator, abuzand de pozitia de care dispune in relatia cu investitorii.

In Romania autoritatea locala nu se percepe ca fiind un furnizor de servicii, ci ca pe un impunator de reguli, altele decat cele aprobate de Parlament.

In Germania exista, ca si in Romania, departamente care se ocupa cu eliberarea autorizatiilor de construire. Diferenta consta in faptul ca acolo documentatia de autorizare este preluata de catre autoritate si transmisa catre celelalte institutii in functie de situatie (pompieri, sanatatea populatiei etc...) si nu trebuie sa se plimbe beneficiarul de la un ghiseu la altul. Aceasta posibilitatea exista si in Romania, aceea a Ghiseului Unic, dar nu a fost aproape deloc aplicata de catre autoritati.

Mai mult decat atat. In Berlin, incepand cu anul 2011, s-a impus un nou regulament in care anumite categorii de constructii nu mai au nevoie de autorizatie de construire, ci doar de o instiintare. Daca in patru saptamani nu se primeste o negatie sau confirmare a unei alte proceduri, beneficiarul se poate apuca de constructie. Responsabilitatea respectarii reglementarilor din zona, ce sunt expuse public, revine echipei de proiectare.

Daca o cladire (alte constructii decat locuinte) nu se incadreaza in limitele procedurii simplificate, in termen de 14 zile de la depunerea documentatiei, autoritatea este obligata sa solicite in scris documente, orice alt demers peste acest termen nemai creand nicio obligatie deponentului.

Daca solicitantul raspunde solicitarii, se continua procedura prin instiintarea celorlalte autoritati, in caz contrar, se va clasa solicitarea de autorizatie.

Conform datelor prezentate pe Doing Business, unde se face o analiza comparativa, toate statele europene importante (Franta, Germania, Marea Britanie) au cu mult mai putine proceduri de urmat, in timp ce Romania ocupa un loc de cinste alaturi de Federatia Rusa, Sudan, India.

Exista si state europene cu mai multe proceduri, precum Ungaria si Bulgaria.

Tot acolo aflam ca in Romania dureaza 257 de zile sa obtii o autorizatie de construire, tot alaturi de Federatia Rusa, Republica Moldova, Sudan, Albania. In Germania termenul este de doar 96 de zile, dar asta pentru constructiile mai complexe si nu locuinte, pentru care doar se face instiintare si dureaza maximum 25 de zile raspunsul.

In Danemarca si Finlanda, tari cu un nivel de civilizatie ridicat, dureaza maximum 64 de zile obtinerea autorizatiei.

Toate aceste deficiente, constatate si de catre ministerul condus de Vasile Dancu, trebuie solutionate si asta cat mai rapid, deoarece birocratia a dus sistemul calitatii pe buza prapastiei, in conditiile in care specialistii stau si completeaza formulare in loc sa se afle pe santier, acolo unde le este locul.

Legislatia trebuie insa corectata cu ajutorul celor care lucreaza zilnic cu ea. Preluarea unor modele occidentale, cu mult simplificate, trebuie realizata.

De multe ori am auzit din partea autoritatilor ca nu se poate face o astfel de preluare din cauza conditiilor locale, in realitate reprezinta doar o modalitate de a refuza reducerea birocratizarii: bineinteles ca ce este bine in Germania cu siguranta va fi bine si pentru cetateanul roman.

De aceea, recomand ministrului Vasile Dancu sa nu caute sa reinventeze roata, ci sa preia ceea ce corect functioneaza in statele europene dezvoltare si ce referinta mai buna ne-am dori decat Germania. Asta deoarece timpul este scurt, iar o noua guvernare politica s-ar putea sa opreasca orice reforma s-ar porni acum, dar care ar ramane neterminata.

In acest sens, asociatiile profesionale, atat de ocolite pana acum, trebuie sa fie primite ca si parteneri permanenti. In acest moment legile se fac dupa un paravan, fara consultarea reala, ci doar formala.

De consultarea reala a cetatenilor, printre care si investiori, nici nu mai vorbim. In SUA si Germania, spre exemplu, reglementarile tehnice si propunerile nu vin din partea autoritatii, ci a asociatiilor profesionale. Ele sunt cele care periodic actualizeaza, in beneficiul cetateanului, reglementarile existente.

Lupta statului cu cetateanul trebuie sa inceteze.

Cezar Petre este inginer, absolvent al Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti. Cu experienta in proiectarea si urmarirea executiei in conditii de calitate a constructiilor, in acest moment este presedintele Colegiului Tehnic al Dirigintilor de Santier.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Eveniment Quarterly Report

România extremelor: Cea mai mare creștere economică din regiune, dar și cea mai ridicată inflație și cele mai scumpe împrumuturi. Tabloul economic polarizat al țării în 2024
România extremelor: Cea mai mare creștere economică din regiune, dar și cea mai ridicată inflație și cele mai scumpe împrumuturi. Tabloul economic polarizat al țării în 2024
Presiunile actuale pe piața muncii din România, combinate cu o inflație încă ridicată, sunt factori cheie care vor determina o creștere semnificativă a salariului nominal în 2024. Această...
5 lucruri pe care nu ar trebui să le spunem niciodată mecanicului auto atunci când mergem cu mașina în service
5 lucruri pe care nu ar trebui să le spunem niciodată mecanicului auto atunci când mergem cu mașina în service
Vizitarea unui atelier auto necesită un anumit cod de conduită pentru a evita surprizele neplăcute. Atelierul este locul unde se efectuează întreținerea periodică a mașinii și se...
#autorizatie constructie casa Romania, #biroctratie constructie casa Romania , #constructii