De cati oameni ai nevoie sa construiesti o casa: 4 muncitori si 6 ingineri. Birocratia distruge calitatea

de Cezar Petre , specialist constructii
Luni, 25 Iulie 2016, ora 07:02

   

De cati oameni ai nevoie sa construiesti o casa: 4 muncitori si 6 ingineri. Birocratia distruge calitatea
Cezar Petre
Cam de cati oameni ai nevoie ca sa poti sa construiesti o casa in conditiile legii?
Daca o persoana fizica doreste sa isi construiasca o casa in regie proprie este prinsa de catre legislatie intr-o adevarata menghina birocratica.

Citeste toate textele scrise de Cezar Petre pentru Ziare.com

Desi aparent totul este facut in beneficiul calitatii in constructii, in realitate se ajunge la o aplicare formala sau deloc a legislatiei existente.

Asta se intampla pentru ca, desi Legea 10 privind calitatea in constructii prevede diferentierea pe categorii de importanta, acest lucru nu se reflecta deloc in realitate.

Astfel, daca te afli in situatia de a construi o casa formata din parter si etaj sau un mall, procesul birocratic de construire este la fel de incarcat.

Revenind la titlul articolului: "De cati oameni ai nevoie ca sa construiesti o casa", raspunsul ar trebui sa alarmeze autoritatile si ministerele de control in domeniul constructiilor, cu atat mai mult cu cat multe dintre ele au trecut prin acest proces.

Ca sa construiesti o casa legea nu impune, dar autoritatea prin abuz aplica, sa ai obligatoriu:

1. Diriginte de santier - ca si responsabil pentru realizarea de constructii de calitate din partea beneficiarului (un reprezentant tehnic in relatia cu executantul) ;

2. Responsabil Tehnic cu Executie - legea prevede ca firmele au nevoie de acest specialist, care este oglinda dirigintelui de santier dar fixeaza sistemul calitatii la executant. In cazul regiei proprii nu exista un executant, altul decat beneficiarul, deci vorbim de o suprapunere de atributii. In rest este normal ca cineva sa urmareasca sistemul calitatii intr-o companie;

3. Sef de santier - aud de la un inspector ca seful de santier nu trebuie sa dispuna de nicio cunostinta in domeniul constructiilor, nici cel putin de maistru sau tehnician. El poate fi oricine, lucru pe care nu il pot contrazice deoarece nu scrie nicaieri ce calitati ar trebui sa aiba;

4. Responsabil cu controlul calitatii - este necesar la firmele de constructii si, desi este regie proprie, el nu este eliminat din schema;

5. Proiectantul lucrarii - vine si el sa verifice dupa ce toti cei de mai sus au facut acest lucru;

6. Inspectorul din partea ISC - ce vine peste ceilalti sa supra-verifice.

Sistemul de mai sus este perfect atunci cand vorbim de constructii realizate de companii, de fonduri publice, de cladiri ce prezinta importanta.

Se ajunge insa la patru muncitori si o comisie din sase specialisti ce inspecteaza santierul, teoretic cel putin o data pe saptamana, si la constructii cu importanta redusa. Beneficiarul ramane astfel cu senzatia ca sistemul este unul inadins facut si organizat astfel incat acestuia sa i se smulga bani din buzunar.

Nu mai adaugam aici ca, desi materialele se aduc cu agrement tehnic emis de societati certificate, precum betonul si armatura, beneficiarul este obligat sa faca contract cu un laborator atestat si de acolo cineva sa vina sa ia probe.

In acest sens, certificarea acestor companii ce rost mai are? Sa ajunga fiecare beneficiar sa mai plateasca alte cateva sute de euro, presupunand ca cineva il va insela cu sprijinul autoritatii ce poate emite certificate formale? Sistemul este corect pentru investitii mari, dar incarca mult prea mult pe cel care vrea sa isi faca o casa, iar aici nu vorbim de cei ce fac acest lucru pentru comercializare. Nu mai vorbesc ca de multe ori rezultatele par trase la indigo.

Dar atunci cand un roman doreste sa isi construiasca o casa pentru el, sau sa toarne o alee in curte, sistemul este mult prea incarcat. Cum binenteles beneficiarul nu are de unde sa plateasca toti acesti specialisti, in realitate se ajunge la o aplicare formala. In loc sa existe un singur specialist la lucrarile simple, se ajunge la situatia in care ceilalti fie nu mai exista deloc, deci beneficiarul este scos in afara legii, fie exista doar formal.

In acest sens, sistemul trebuie simplificat pentru constructiile cu importanta redusa, astfel incat un specialist sa fie suficient, iar acesta sa isi asume ceea ce se face. Asta deoarece multe persoane trecute pe formular nu induc o mai multa calitate, ci tocmai invers: se traieste cu senzatia ca responsabilitatea se imparte, ca si altii au semnat.

Ori este nevoie de un singur specialist responsabil la constructiile cu importanta redusa, care nu sunt destinate comercializarii, iar acel responsabil sa fie penalizat atunci cand se constata ca nu asigura o urmarire conforma.

Ing. Cezar Petre

Cezar Petre este inginer, absolvent al Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti. Cu experienta in proiectarea si urmarirea executiei in conditii de calitate a constructiilor, in acest moment este presedintele Colegiului Tehnic al Dirigintilor de Santier.

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 17865 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Dejossidepecal
rank 2
de câţi oameni ai nevoie ca să-ţi construesti o casă în Germania ?
legea acolo are 60.000 de paragrafe privind constructiile, dar este generoasă cu cetăteanul de rand.
pentru o casă cu etaj,pentru o familie, nu este nevoie de nici un specialist. cetăteanul isi poate desena singur proiectul si inainta spre aprobare. cei ce analizează cererea deonstructie isi pot da seama dacă proiectul are cap si coadă. dacă il aprobă,primesti o foaie cu un punct rosu cam de 15cm in diametru pe care trebuie să-l afisezi la vedere pe santierul tău, ca dovadă vizibilă că ai aprobarea si poti să-l construesti cind si cum vrei tu, chiar si singur dacă nu ai alte posibilităti.
In general asta-i tot, nu te mai inspectează nimeni. dar dacă nu respecti proiectul aprobat, există pedepse care pot duce chiar si la demolare.
asa că răspunsul este simplu, in Germania, ca să-ti construesti o casă, nu ai nevoie decat de un om, de tine.
alcool
rank 4
q
au venit sa imi schimbe un apometru 5 lucratori: 1 sofer+ 1 sef de echipa+1 maistru+1 spre pensie+1 muncitor. a muncit ala 1 ora iar maistru a luat spaga ca altfel nu aveau o reductie care trebuia adusa taman de la craiova.
iancugheorghe
rank 5
Mai bine zis - s-a ajuns până acolo încât este mai ușor să
construiești o casă, decat să obții o autorizație pe bune.
Așa că dacă vrei chiar să-ți faci o casă, azi in Romania, este musai să te bregătești pentru un "efort dublu". Atat te costă, "4 muncitori si 6 ingineri și Birocratia"...Asta ca bani, că de sănătate, cu mila lui Dumnezeu...
V-o spune unul care a construit o casă și care știe, din istoria romanilor, că, candva, pe cand străinii ne ocupau și conduceau, că romanul in țara lui nu avea voie să-și construiască casă din cărămidă și ciment - asta prin lege dată de ei. ???!???
geo1
rank 4
Trebuie si i sa traiasca......bine!
Cei care fac legile au si ei familie ....si de obicei nu lucreaza nici in agricultura nici ca muncitori necalificati , ci sunt in administratie, au firme etc. Ei vor sa traiasca ca afara deci cineva trebuie sa le plateasca indestulare... asa ca ... apar norme si normative pentru ...de calitate... pentru care cineva trebuie sa dea o semnatura ... evident contra cost si asa calitate vietii creste pentru unii si scade pntru altii .Important e ca la statistica sa dea bine si ai nostri sa sa fie pe partea cu plus.
Te-o
rank 5
Legile aberante romane, sunt rezultatul compozitiei parlamentului!
Orice parlament din lume,in calitate de for LEGISLATIV
trebuie sa fie dominat de juristi care inteleg problemele pe care le implica legile!
Parlamentul actual al Romaniei,este dominat de ingineri si tot felul de nulitati in materie de legiferari!
Sa ne amintim ca din comisia juridica a parlamentului facea parte ...Becali!
La acest aspect se mai adauga si multimea de parlamentari dovediti corupti,indivizi si individe certate cu legea ,care aveau ca misiune sa ...faca legi!
Legile strambe si rupte de realitate,sunt premizele obiective ale nerespecatrii lor!Teo
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor