Construim mai repede decat autorizam. Intre groapa din asfalt si solutia finala se afla luni de birocratie

Autor: Cezar Petre - specialist constructii
Marti, 09 Mai 2017, ora 06:56
5477 citiri

"Construim mai repede decat autorizam", aceasta este concluzia pe care o putem trage daca ar fi sa analizam sectorul constructiilor.

Asta deoarece constructiile se fac de catre investitori/cetateni, iar autorizarea se face de catre stat.

Ce inseamna acest lucru?

Inseamna ca la acest moment statul, prin procedurile birocratice pe care le-a creat, pune piedica principalei componente a economiei nationale: sectorul constructiilor.

Romania are nevoie sa se dezvolte, iar intre decizie si fapta trebuie sa avem timpi cat mai scurti. Or, acest lucru nu se intampla, iar situatiile in care constructiile sunt in desfasurare si cu faza de autorizare mult in urma nu mai sunt o raritate.

Sigur ca nu este bine sa spun acest lucru, dar el a devenit in esenta un fapt de care nu vorbeste nimeni. In aceasta situatie nu cetateanul poarta vina, ci incapacitatea statului de a raspunde nevoilor sale.

Probleme nu sunt doar in mediul privat. Timpi importanti se pierd din cauza birocratiei si in cazul investitiilor publice. In aceasta situatie, intre momentul in care se ia o decizie si cel al implementarii, se afla de cele mai multe ori ani distanta.

Ai vazut o groapa in asfalt? Intre aceasta si solutia finala se afla cateva luni de birocratie manifestata prin studii, expertize, autorizatii, avize, bugete, licitatii si... in cele din urma groapa poate fi asfaltata, dar deja situatia nu mai corespunde cu cea din strada.

Este nevoie de simplificare, astfel incat timpii sa fie in limite acceptabile, iar interesul public sa primeze. Prea multe foi sunt de facut, prea multe paduri s-au tocat.

Un prim pas spre debirocratizare

Inspectoratul de Stat in Constructii a facut un pas important spre debirocratizarea procesului de construire prin crearea unui registru online pe care specialistii in constructii si investitorii il vor putea folosi pentru a se evita cozile la ghiseu.

Mai mult decat atat, va creste controlul informational asupra sectorului constructiilor, deoarece in fiecare secunda se va sti pentru o investitie si printr-un click cine construieste, cu cine construieste, cine a proiectat si cine asigura urmarirea de calitate a lucrarilor de constructii.

Asta dupa ce institutia a oferit si posibilitatea interactiunii prin intermediul portalului www.edirect.e-guvernare.ro, pus la dispozitia autoritatilor publice de catre Guvernul Romaniei si prin care orice institutie publica poate sa vina in intampinarea cetatenilor prin evitarea cozilor de la ghisee.

Este important insa ca acest gest sa fie urmat si de autoritatile locale si emitentii de avize si acorduri, care ar trebui sa isi mute cat mai mult din activitate in mediul online, asa cum se intampla peste tot in lume.

Ordonanta 100/2016, care stabilea acest lucru ca si obligativitate, a fost respinsa de Parlament sub diverse pretexte. Ramane sa vedem daca se va pune ceva in loc sau daca autoritatile, din propria vointa, vor recurge la acest gest.

Intre timp, cetatenii fac ceea ce stiu: se misca mai repede decat statul in care traiesc si "construiesc mai repede decat se autorizeaza", iar solutia nu este ca ei sa contruiasca mai putin sau mai incet, ci statul sa autorizeze mai repede.

Cezar Petre este inginer, absolvent al Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti. Cu experienta in proiectarea si urmarirea executiei in conditii de calitate a constructiilor, in acest moment este presedintele Colegiului Tehnic al Dirigintilor de Santier.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
#autorizatii constructii, #birocratie constructii autorizatii , #constructii