Cum deblocam Romania licitatiilor: studiu de caz - cazinoul din Constanta. 8 ani, 6 licitatii, nicio bidinea de var

Luni, 18 Noiembrie 2019, ora 10:08
5715 citiri
Cum deblocam Romania licitatiilor: studiu de caz - cazinoul din Constanta. 8 ani, 6 licitatii, nicio bidinea de var
Foto: Arhiva Pixabay

Cazinoul din Constanta a ratat, cu doua saptamani in urma, intrarea in restaurare. Motivul evident: o contestatie a rezultatului anuntat al licitatiei.

Este a 6-a tentativa esuata in ultimii 8 ani, in 2012 avand loc prima incercare de atribuire a serviciilor de proiectare si a lucrarilor de refacere a acestui monument arhitectural.

Paradoxal, dar "nodul gordian" nu il reprezinta exercitarea dreptului la contestatie, ci modul in care autoritatile romane organizeaza procedura de licitatie.

Vitraliile, ultimul blocaj in demararea lucrarilor

Ultima licitatie, de exemplu, a fost atribuita unui consortiu condus de Aedificia Carpati (44,9 milioane de lei plus TVA, durata executie doi ani si jumatate, garantie de 5 ani). Licitatia a fost organizata de catre Compania Nationala de Investitii.

In ultima zi de depunere a contestatiilor, unul dintre participantii la licitatia pierduta a reclamat in instanta lipsa specificatiilor pentru restaurarea vitraliilor. Procesul se judeca la Curtea de Apel Constanta.

Rasturnare de situatie in cazul Cazinoului Constanta: Dancila a anuntat ca se semneaza azi, dar nu se poate

Solutia romaneasca (cea gresita) de licitatii si "avantajele" ei: Sistemul Design and Build

Inca de la prima tentativa de atribuire a lucrarilor, argumentul suprem al autoritatii contractante a fost urgenta interventiei si s-a decis ca cea mai rapida procedura de licitatie este cea in sistem Design and Build.

Premisa se dovedeste fundamental gresita, pentru ca acest sistem favorizeaza depunerea de contestatii - o dovedeste nu doar situatia de la Constanta, ci absolut toate proiectele mari de infrastructura din Romania.

Un argument insa mai important este adus in discutie de specialistii Ordinului Arhitectilor din Romania: sistemul Design and Build pune accent pe pret si cantitate, nu pe solutie si calitate, elemente care ar trebui sa primeze cand vine vorba de restaurarea monumentelor istorice sau a cladiri publice reprezentative.

Astfel incat solutia are un singur "avantaj", foarte romanesc: favorizeaza firmele de constructii.

Argumentele OAR:

- Desi licitatia in general foloseste pretul drept criteriul fundamental pentru departajare, sistemul Design and Build aduce cu atat mai mult in prim plan pretul din cauza ca sumele in joc sunt mult mai mari

- In sistemul Design and Build, contractul de restaurare/renovare devine accesibil exclusiv companiilor de constructii care prioritizeaza profitul, lasand in plan secund calitatea lucrarilor de restaurare.

- Marile firme de constructii isi capata "biletul de acces" la licitatii de acest tip in baza unui contract de colaborare pe care il incheie in prealabil cu un restaurator. De cele mai multe ori, acesta trece, in cele mai fericite cazuri, ocazional prin santier.

- Sistemul obliga la segmentarea proiectarii (Studiu de Fezabilitate/Documentatie de autorizare a lucrarilor/ Proiect Tehnic). Daca nu se "inspira" una de la alta, evident solutiile vor fi diferite.

- Scoaterea la licitatie a Proiectul Tehnic impreuna cu implementarea creeaza un proces in care arhitectul este subcontractantul constructorului. Efectul este acela ca beneficiarul public va pierde controlul asupra implementarii proiectului in momentul in care arhitectul este angajat al constructorului.

Cum se procedeaza in UE: Concursul de solutii

Ordinul Arhitectilor din Romania a sustinut permanent organizarea unui concurs de solutii pentru restaurarea si reutilizarea Cazinoului din Constanta, ca o alternativa permisa de Legea Achizitiilor Publice.

Ca procedura de atribuire a contractelor publice de proiectare, concursul de solutii este preponderent ales la nivel european, fiind un exemplu de buna practica nu doar pentru monumente arhitectonice, ci pentru realizarea marilor investitii.

Concursul de solutii asigura transparenta in procesul de selectie a celui mai bun proiect, selectie axata pe calitate, facuta de un juriu international profesionist, pe baza unei teme bine fundamentate.

Atribuirea contractului de proiectare se va face pentru toate fazele, separat de constructor, si va aduce alaturi de beneficiarul public o echipa interdisciplinara de proiectanti, sub coordonarea unui arhitect care isi va asuma responsabilitatea urmaririi implementarii proiectului si in faza de executie.

Citeste mai departe despre Cum deblocam Romania licitatiilor: studiu de caz - cazinoul din Constanta. 8 ani, 6 licitatii, nicio bidinea de var pe Curs de Guvernare

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Cazinou Constanta licitatie renovare , #constructii