De cati oameni ai nevoie sa construiesti o casa: 4 muncitori si 6 ingineri. Birocratia distruge calitatea

Autor: Cezar Petre - specialist constructii
Luni, 25 Iulie 2016, ora 07:02
20237 citiri

Cam de cati oameni ai nevoie ca sa poti sa construiesti o casa in conditiile legii?

Daca o persoana fizica doreste sa isi construiasca o casa in regie proprie este prinsa de catre legislatie intr-o adevarata menghina birocratica.

Desi aparent totul este facut in beneficiul calitatii in constructii, in realitate se ajunge la o aplicare formala sau deloc a legislatiei existente.

Asta se intampla pentru ca, desi Legea 10 privind calitatea in constructii prevede diferentierea pe categorii de importanta, acest lucru nu se reflecta deloc in realitate.

Astfel, daca te afli in situatia de a construi o casa formata din parter si etaj sau un mall, procesul birocratic de construire este la fel de incarcat.

Revenind la titlul articolului: "De cati oameni ai nevoie ca sa construiesti o casa", raspunsul ar trebui sa alarmeze autoritatile si ministerele de control in domeniul constructiilor, cu atat mai mult cu cat multe dintre ele au trecut prin acest proces.

Ca sa construiesti o casa legea nu impune, dar autoritatea prin abuz aplica, sa ai obligatoriu:

1. Diriginte de santier - ca si responsabil pentru realizarea de constructii de calitate din partea beneficiarului (un reprezentant tehnic in relatia cu executantul) ;

2. Responsabil Tehnic cu Executie - legea prevede ca firmele au nevoie de acest specialist, care este oglinda dirigintelui de santier dar fixeaza sistemul calitatii la executant. In cazul regiei proprii nu exista un executant, altul decat beneficiarul, deci vorbim de o suprapunere de atributii. In rest este normal ca cineva sa urmareasca sistemul calitatii intr-o companie;

3. Sef de santier - aud de la un inspector ca seful de santier nu trebuie sa dispuna de nicio cunostinta in domeniul constructiilor, nici cel putin de maistru sau tehnician. El poate fi oricine, lucru pe care nu il pot contrazice deoarece nu scrie nicaieri ce calitati ar trebui sa aiba;

4. Responsabil cu controlul calitatii - este necesar la firmele de constructii si, desi este regie proprie, el nu este eliminat din schema;

5. Proiectantul lucrarii - vine si el sa verifice dupa ce toti cei de mai sus au facut acest lucru;

6. Inspectorul din partea ISC - ce vine peste ceilalti sa supra-verifice.

Sistemul de mai sus este perfect atunci cand vorbim de constructii realizate de companii, de fonduri publice, de cladiri ce prezinta importanta.

Se ajunge insa la patru muncitori si o comisie din sase specialisti ce inspecteaza santierul, teoretic cel putin o data pe saptamana, si la constructii cu importanta redusa. Beneficiarul ramane astfel cu senzatia ca sistemul este unul inadins facut si organizat astfel incat acestuia sa i se smulga bani din buzunar.

Nu mai adaugam aici ca, desi materialele se aduc cu agrement tehnic emis de societati certificate, precum betonul si armatura, beneficiarul este obligat sa faca contract cu un laborator atestat si de acolo cineva sa vina sa ia probe.

In acest sens, certificarea acestor companii ce rost mai are? Sa ajunga fiecare beneficiar sa mai plateasca alte cateva sute de euro, presupunand ca cineva il va insela cu sprijinul autoritatii ce poate emite certificate formale? Sistemul este corect pentru investitii mari, dar incarca mult prea mult pe cel care vrea sa isi faca o casa, iar aici nu vorbim de cei ce fac acest lucru pentru comercializare. Nu mai vorbesc ca de multe ori rezultatele par trase la indigo.

Dar atunci cand un roman doreste sa isi construiasca o casa pentru el, sau sa toarne o alee in curte, sistemul este mult prea incarcat. Cum binenteles beneficiarul nu are de unde sa plateasca toti acesti specialisti, in realitate se ajunge la o aplicare formala. In loc sa existe un singur specialist la lucrarile simple, se ajunge la situatia in care ceilalti fie nu mai exista deloc, deci beneficiarul este scos in afara legii, fie exista doar formal.

In acest sens, sistemul trebuie simplificat pentru constructiile cu importanta redusa, astfel incat un specialist sa fie suficient, iar acesta sa isi asume ceea ce se face. Asta deoarece multe persoane trecute pe formular nu induc o mai multa calitate, ci tocmai invers: se traieste cu senzatia ca responsabilitatea se imparte, ca si altii au semnat.

Ori este nevoie de un singur specialist responsabil la constructiile cu importanta redusa, care nu sunt destinate comercializarii, iar acel responsabil sa fie penalizat atunci cand se constata ca nu asigura o urmarire conforma.

Ing. Cezar Petre

Cezar Petre este inginer, absolvent al Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti. Cu experienta in proiectarea si urmarirea executiei in conditii de calitate a constructiilor, in acest moment este presedintele Colegiului Tehnic al Dirigintilor de Santier.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#birocratie constructie case, #muncitori constructie casa, #muncitori constructie mall , #constructii