Nivelul de zgomot la locul de munca, ignorat de 90 la suta dintre companii

Joi, 14 Iulie 2011, ora 18:26
1800 citiri
Nivelul de zgomot la locul de munca, ignorat de 90 la suta dintre companii

Peste 90% dintre companii nu fac testari ale nivelului de zgomot la locul de munca, cele mai zgomotoase domenii fiind constructiile, industria grea sau transporturile, potrivit unor analize realizate de Enviro Consult.

"Pentru cele mai multe dintre companii, nivelul de zgomot la locul de munca reprezinta un factor marginal al activitatii, eventual bifat superficial in momentul in care se fac evaluarile interne de medicina muncii pentru angajati. Din studiile noastre, peste 90% dintre companiile care ar trebui sa faca o evaluare de zgomot pentru angajati nu fac o astfel de testare", a declarat, joi, intr-un comunicat, director executiv Enviro Consult, Bogdan Lazarovici.

Cele mai zgomotoase companii sunt din zona constructiilor, a industriei grele sau a transporturilor.

"Din experienta noastra, multi angajati ai unor companii din zona office se confrunta cu problema zgomotului. Pentru zona de birouri, in legislatie este prevazut un maxim de 60 decibeli, insa, pentru un angajat care lucreaza intr-un astfel de mediu, o sursa constanta de zgomot de 57-65 decibeli, timp de opt ore, reprezinta un factor stresant urias", a precizat Lazarovici.

Piata evaluarilor de zgomot la locul de munca este de aproximativ patru milioane de euro, potrivit estimarilor Enviro.

"Daca facem o estimare optimista, piata ar trebui sa fie cel putin opt milioane de euro. Din pacate, inca ne confruntam cu o abordare a multor companii care nu sunt centrate pe confortul angajatului la locul de munca si implicit pe randamentul sau. Multe dintre acestea prefera sa cheltuie bugetele de employers care pe team-building-uri sau alte programe cu valoare de marketing intern imediat. Un proiect de reducere a zgomotului la locul de munca are un impact pe termen lung, iar rezultatele se regasesc in sanatatea angajatului si, implicit, in randamentul sau", a mai spus Bogdan Lazarovici.

Enviro Consult, infiintata la finele lui 2003, este reprezentantul pentru Romania in masurarea zgomotului ambiental si la locul de munca al companiei daneze Bruel & Kjær Sound and Vibration Measurement. Enviro detine aproximativ 60 de procente din piata autohtona a masurarii zgomotului.

Citeste si:
PSD și PNL pregătesc ghilotina pentru miniștrii USR. Când e programat votul pentru guvernul Cioloș - surse
PSD și PNL pregătesc ghilotina pentru miniștrii USR. Când e programat votul pentru guvernul Cioloș - surse
Conducerea Parlamentului se reunește la ora 18.00 pentru a stabili calendarul audierilor și votul final pentru guvernul Cioloș. Potrivit unor surse politice, PSD și PNL vor propune ca marți...
Ucidere din culpă? Iohannis&Cîțu au văzut micile sicrie?
Ucidere din culpă? Iohannis&Cîțu au văzut micile sicrie?
La secțiile de terapie intensivă sunt aproape 50 de copii infectați cu Covid-19, care se zbat între viață și moarte. Nu toți pot fi salvați. Săptămâna trecută au murit deja unii,...
Sursa: rNews