Reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda ar putea costa trei miliarde euro

Vineri, 31 Octombrie 2008, ora 13:55
1530 citiri
Reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda ar putea costa trei miliarde euro

Constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda ar putea costa trei miliarde euro, si nu patru miliarde euro, cat estimase Guvernul in luna iunie.

CEZ spera sa incheie negocierile cu statul roman pana in 30 noiembrie, data alegerilor parlamentare, insa acest lucru depinde si de ceilalti investitori, informeaza NewsIn.

In cazul in care statul roman nu isi respecta obligatiile, si-ar putea dilua participatia, potrivit persoanelor apropiate negocierilor.

"S-a agreat de asemenea ca statul roman nu poate lua singur o decizie la aspectele importante", a declarat vineri directorul de afaceri corporatiste al CEZ Romania, Adrian Borotea.

Potrivit Hotararii de Guvern, negocierile au ca termen de finalizare prima jumatate a lunii decembrie.

Nuclearelectrica si Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) au reluat pe 27 august negocierile cu cei sase investitori pentru construirea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, dupa ce Guvernul a decis prin HG la 24 iunie 2008 ca Nuclearelectrica sa negocieze pentru detinerea a minimum 51% din capitalul social al companiei de proiect care va construi reactoarele 3 si 4 ale Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda.

Reprezentanti ai MEF au precizat la inceputul lunii iulie ca inceperea constructiei propriu-zise a reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda va demara un an mai tarziu, in 2010 si lucrarile vor fi incheiate in 2015. Si aceasta din cauza ca aceasta nou-infiintata companie de proiect are termen un an si jumatate pentru a-si recalcula investitiile proiectului.

Dupa incheierea negocierilor, va fi infiintata o mini-companie de proiect, practic viitoarea companie care va construi cele doua reactoare de la Cernavoda. Aceasta companie este cea care isi va recalcula singura suma necesara investitiei la cele doua reactoare. Ea are termen un an si jumatate pentru a anunta noua suma necesara finalizarii proiectului.

Procesul de negociere cu cei sase investitori interesati, ArcelorMittal, CEZ, Electrabel, Enel, Iberdrola si RWE Power, a inceput la 4 decembrie 2007. Compania de Proiect, ce urmeaza sa fie constituita, va finaliza, va pune in functiune si va exploata Unitatile 3 si 4 de la Centrala nucleara de la Cernavoda.

Guvernul estima la 24 iunie 2008 ca necesarul de investitii al proiectului la patru miliarde de euro. Tariceanu a declarat atunci ca in urma deciziei Executivului participarea Nuclearelectrica trebuie sa se ridice la minim doua miliarde de euro.

Fiecare din cele doua reactoare ar urma sa aiba o putere instalata de 720 MW. Durata de viata a unei unitati este de 30 de ani, cu posibilitatea prelungirii la 40 de ani. Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda vor folosi tehnologie de tip Candu 6. Initial, construirea lor urma sa inceapa in 2009.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#centrala nucleara, #reactoare nucleare, #investitie , #constructii