Teroristii printre noi sau despre dezastrul din domeniul constructiilor

Autor: Cezar Petre , specialist constructii
Luni, 16 Mai 2016, ora 07:50
15530 citiri

Suntem in plin scandal in domeniul sanatatii si suntem ipocriti atunci cand ne prefacem uimiti de ceea ce am gasit. Dar acest dezastru este unul general in societatea romaneasca, iar sectorul constructiilor, de care am sa va vorbesc, nu reprezinta o exceptie.

Asa cum discutam acum despre dezinfectanti o vom face si atunci cand un seism major, precum cel din 1977, va lovi Romania. Spun "va lovi", deoarece acest lucru reprezinta o certitudine statistica de termen scurt, iar verbal "a lovi" defineste corect ceea ce va urma.

Romania nu are nevoie de teroristi din alte state, deoarece noi avem deja teroristii printre noi, in toate structurile statului.

Ei ne pregatesc acum un atentat, iar el va veni odata cu primul seism major. Zecii de morti din atentatele din Franta sunt o nimica toata fata de potentialul terorist al coruptiei din Romania.

De ce sa respecti legea cand e mai ieftin sa platesti amenda?

Nu mai reprezinta niciun secret ca in ziua de astazi oricine poate construi si vinde. Se fac blocuri "in regie proprie", pentru ca autoritatile permit acest lucru. In general cei care folosesc acest sistem nu au implementat niciun sistem de calitate, deoarece stiu ei mai bine ceea ce este de facut.

Ei nu au nevoie de specialisti in constructii, deoarece ei sunt specialistii. Inginerii si arhitectii reprezinta doar aspecte formale, birocratice din punctul lor de vedere.

Ei stiu mai bine cum un lucru trebuie facut si, daca nu faci asa cum vor ei, atunci nu mai au nevoie de tine. Multi cedeaza santajului si foarte rau fac, iar asta deoarece investitorul este protejat indiferent de ceea ce face.

Legea exista, de specialist ai nevoie, insa cuantumul amenzilor pentru cei care nu respecta legea este unul rusinos, atunci cand vorbesti de investitii de milioane de euro. De ce sa respecti legea cand e mai ieftin sa platesti amenda? Toti raspund penal, mai putin investitorul.

Autoritatile statului sunt vinovate, caci permit acest lucru. Sanctiunile aplicate celor care nu respecta legea si construiesc dupa ureche sunt prevazute in lege, dar nu sunt aplicate.

Ministerul Dezvoltarii a reusit cu succes sa birocratizeze excesiv acest sector in detrimentul calitatii. Verificarile au devenit formale pentru simplul motiv ca sunt foarte multe si incarca beneficiarul cu ele.

Sa obtii o autorizatie de construire in Romania a devenit un chin, nu un drept. Esti plimbat de la un ghiseu la altul, munca specialistului nu mai este respectata pentru simplul motiv ca functionarul public stie el mai bine.

Sunt cerute documente pe care legea nu le prevede, doar pe baza unor ordine interne care nu sunt legale. Toate ca sa poata justifica coruptia generalizata care exista in acest sistem: adica "dai" ca dreptul tau sa fie respectat, impozitele nu le ajung.

Un grup de asociatii profesionale, grup format din ingineri, arhitecti si diriginti de santier, a batut la portile Ministerului Dezvoltarii pentru a corecta acest lucru. Li s-a raspuns cu o usa trantita in nas. Solicitarile de consultare cu asociatiile profesionale sunt formale, deoarece niciun punct de vedere nu este inclus in actul final.

Acolo sus, nu se vrea ca lucrurile sa fie mai bune, deoarece cel mai probabil li s-ar strica jocurile. Ei nu au nevoie de ajutorul profesionistilor, deoarece cunosc ei ce e mai bine: dezastrul existent acum este tocmai dovada ca se pricep foarte bine.

Pai cum sa se faca lucrurile mai bine cand primari de sectoare au facut sute de apartamente in regie proprie?

Ajutorul specialistilor este refuzat. Ni s-a spus: aveti dreptate, dar nu acum, mai incolo, acum nu se poate. Adica viata oamenilor nu conteaza, nu acum, poate mai incolo. De ce nu se poate?

Ministrii sunt simple marionete folosite pentru iresponsabilitatea semnaturii. Documentele se pun in fata acestora cu mentiunea ca au fost consultate si asociatiile profesionale, fara a spune un amanunt: ca acestea nu au fost de acord cu propunerile facute, adica au dat aviz negativ.

S-a ajuns la capatul rabdarii, nu doar pentru cei care vor sa investeasca corect, ci si la nivelul specialistilor. Legislatia este veche de 20 de ani, sistemul european de control, cu un rol al statului mult redus, dar cu unul crescut al asociatiilor profesionale si al societatii civile, este refuzat, desi el este obligatoriu.

Se construieste de multe ori dupa ureche, se ofera dreptul de functionare in cladiri in care nu ar fi voie sa functionezi.

Pericolul din Centrul Vechi

Centrul vechi al Bucurestiului este cea mai clara dovada. Desi s-au facut numeroase sesizari si atentionari din partea corpului de specialisti in constructii despre iminentul dezastru al functionarii in cladiri cu risc major de prabusire, autoritatile nu au luat nicio masura.

Primaria Generala a Capitalei a permis acest dezastru, desi se stie ca unele din acele cladiri nu ofera siguranta nici intr-o exploatare normala, ce sa mai vorbim de un seism.

Va fi o catastrofa cand acesta va veni si Doamne ferestre sa se intample noaptea, atunci cand restaurantele si cluburile sunt pline. Ne vom preface mirati ca nu stim de ce s-a prabusit Centrul Vechi, vom gasi imediat vinovatii, vom face arestari, dar mortii vor ramane.

Cam tot asa cum s-a intamplat si in Clubul Colectiv. Cu totii au aplicat principiul cu "merge si asa", "lasa ca mie nu mi se poate intampla". Este vorba de aplicarea formala a legii, de nerespectarea constienta a unor reglementari tehnice menite sa asigure siguranta si viata cetatenilor.

Viata oamenilor se masoara in economii de bani, in profit, cum sa facem sa fie ieftin, cum facem sa ne acoperim de acte.

Ziare.com ne-a oferit posibilitatea de a discuta si prezenta constant astfel de probleme, sa informam populatia asupra consecintelor grave ale nerespectarii legii sau aplicarii sale pur formale. Este destul de tarziu pentru acest lucru, dar poate nu prea tarziu.

Cezar Petre este inginer, absolvent al Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti. Cu experienta in proiectarea si urmarirea executiei in conditii de calitate a constructiilor, in acest moment este presedintele Colegiului Tehnic al Dirigintilor de Santier.Citeste si:
Liberalii îşi aleg secretarul general, prim-vicepreşedinţii şi vicepreşedinţii. Rareş Bogdan, Gheorghe Flutur şi Lucian Bode, printre favoriţi
Liberalii îşi aleg secretarul general, prim-vicepreşedinţii şi vicepreşedinţii. Rareş Bogdan, Gheorghe Flutur şi Lucian Bode, printre favoriţi
Consiliul Naţional al PNL se reuneşte duminică, 26 septembrie, pentru a alege secretarul general, prim-vicepreşedinţii şi vicepreşedinţii şi pe ceilalţi membri ai Biroului Executiv al...
Referendumuri locale în municipiul Buzău, comuna Ţinteşti din judeţul Buzău şi în municipiul Codlea din judeţul Braşov. Ce au de votat alegătorii
Referendumuri locale în municipiul Buzău, comuna Ţinteşti din judeţul Buzău şi în municipiul Codlea din judeţul Braşov. Ce au de votat alegătorii
Cele 80 de secţii de votare din municipiul Buzău, cele două din comuna Ţinteşti şi cele 17 secţii de votare din municipiul Codlea au fost deschise duminică dimineaţă, 26 septembrie, de la...
Sursa: Ziare.com