ArcelorMittal Galati amana concedierile la cerere

Luni, 08 Decembrie 2008, ora 16:46
775 citiri
ArcelorMittal Galati amana concedierile la cerere

Administratia combinatului siderurgic ArcelorMittal Galati a amanat startul autodisponibilizarilor, deoarece nu a consultat sindicatele in ceea ce priveste schema de plecari voluntare care urma sa fie aplicata incepand de luni.

"Datele pe care le-am primit saptamana trecuta au fost pentru informarea noastra generala. Trebuia sa aiba loc, insa, o noua sedinta, de consultare intre patronat si sindicate. Noi trebuia sa discutam in detaliu pe pocedura, plati compensatorii, numar de salariati previzionat sa paraseasca unitatea samd.

Deocamdata, aceasta consultare nu a avut loc, iar administratia ne-a transmis ca se va desfasura saptamana aceasta", a afirmat, luni, presedintele coordonator al sindicatului Solidaritatea, Ilinca Diaconu, citat de NewsIn.

In lipsa consultarilor, startul concedierilor la cerere se amana pentru o data care va fi comunicata ulterior. De altfel, modelul de cerere care trebuie completata de siderurgistii care doresc sa renunte la locul de munca in schimbul platilor compensatorii nu a fost pus la dispozitia salariatilor luni.

"Astazi, membrii nostri de sindicat au fost la departamentul Personal sa-si ia cererea de autodisponibilizare si li s-a spus ca inca nu s-a dat drumul (la inscrieri, n.r.). Nu exista niciun model de cerere", a precizat Ilinca Diaconu.

Saptamana trecuta, pe 3 decembrie, administratia ArcelorMittal Galati a informat sindicatele din combinat ca va deschide o noua schema de plecari voluntare. Potrivit celor comunicate atunci, cererile de autodisponibilizare urmau sa fie primite inca de luni, 8 decembrie, pana la inceputul lunii martie a anului viitor.

In acest interval este de asteptat sa paraseasca unitatea cu prioritate salariatii din sectoarele neproductive, precum TESA si serviciile auxiliare. Valul de concedieri la cerere se va extinde, insa, si in productie, unde vor avea prioritate la plecare salariatii bolnavi si cei care mai au cateva luni pana la iesirea la pensie.

Patronatul nu a comunicat o tinta in ceea ce priveste numarul siderurgistilor care vor parasi combinatul prin aceasta schema de plecari voluntare. In schimb, a anuntat ca recompensele financiare de care acestia vor beneficia includ plati compensatorii de 16.000, 18.000 sau 20.000 de lei, in functie de vechime, la care se adauga 6, 9 sau 12 salarii brute si indemnizatia de somaj.

In prezent, in combinatul siderurgic de la Galati lucreaza in jur de 13.600 de angajati. In mai 2008, directorul general Augustine Kochuparampil declara ca tinta managementului este sa se ajunga la 13.000 de angajati pana la finele acestui an si la 10.000-11.000 de oameni pana in 2014.

ArcelorMittal Galati si-a inchis temporar unele capacitati de productie inca din octombrie, altele urmand sa fie oprite in perioada urmatoare, au anuntat liderii sindicali.

Aceasta masura este insptita de un plan de reducere a costurilor, care include suspendarea contractelor cu firmele terte si preluarea sarcinilor acestora de catre siderurgistii ramasi fara activitate, oprirea angajarilor, amanarea investitiilor in retehnologizare, neplata orelor suplimentare si a unor bonusuri, stoparea instruirilor externe si anularea unor privilegii pentru cei din conducere.

Totodata, sindicatele din combinatul galatean au acceptat inghetarea salariilor in 2009, cu conditia ca negocierile salariale sa poata fi reluate imediat ce situatia finaciara a societatii se imbunatateste.

Restrangerea activitatilor din combinat a afectat si firmele aflate in relatii contractuale cu producatorul de otel, care au fost nevoite sa trimita in somaj sute de muncitori.

ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand 330.000 de angajati in peste 60 de tari. In Romania, compania controleaza combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, operatorul portuar Romportmet Galati si filiala locala a companiei de constructii ArcelorMittal Construction.

Citeste si:
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Lupta internă din PMP a ajuns la noi culmi după ce actualul și fostul președinte al partidului s-au acuzat reciproc că au avut promise funcții de la PNL ca urmare a unei eventuale fuziuni....
Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, afirmă, marţi seară, că este nemulţumit de modul în care se comună în coaliţie, aşteptând mai mult fair-play din partea partenerilor. Cîţu susţine...