Clauzele abuzive din contracte - ce inseamna si cum te afecteaza - Sfatul avocatului

Marti, 15 Octombrie 2013, ora 08:05
6936 citiri
Clauzele abuzive din contracte - ce inseamna si cum te afecteaza - Sfatul avocatului

In fiecare zi ne confruntam cu acte si fapte juridice. Poate cel mai cunoscut act juridic incheiat de fiecare dintre noi este contractul. Avem contracte de furnizare a telefoniei mobile, contracte bancare, contracte pentru energie electrica si contracte pentru gaze, insa ceea ce nu stim este ca aceste contracte, de multe ori, sunt scrise in asa maniera incat sa favorizeze furnizorul comerciant.

Orice gen de favorizare in detrimentul vadit al consumatorului, mai ales atunci cand acea clauza a fost chiar ascunsa consumatorului la momentul inchiderii contractului, poarta denumirea de clauza abuziva si in acceptiunea legii cei interesati, inclusiv ANPC, la plangere prealabila sau din oficiu, pot denunta in instanta o asemenea practica.

Romania, ca tara membra a UE din 2007, a fost printre altele de acord si cu modificarea legislatiei pentru alinierea contractelor, nu doar cele bancare, dar in general a celor in raport de furnizor - consumator, la standardele si principiile europene, ce nu facilitau imbogatirea fara justa cauza a unor furnizori in detrimentul consumatorilor, fapt pentru care a transpus in legislatia nationala prin modificarea legii 193/2000 elementele de identificare a unor clauze abuzive.

Nu trebuie sa uitam ca, in 2004, Guvernul Romaniei a emis decizia 1553/2004 privind unele modalitati de incetare a practicilor ilicite in domeniul protectiei intereselor colective ale consumatorilor, prin care s-a incercat diminuarea abuzurilor la nivel de comerciant-consumator.

In cele din urma, in anul 2012, prin modificarea codului de procedura civila, s-a dispus de asemenea si modificarea legislatiei clauzelor abuzive, si anume introducerea unui nou paragraf prin care se stabilea faptul ca, daca o instanta va cataloga ca abuziva o clauza dintr-un contract de adeziune, atunci furnizorul de servicii va fi obligat sa modifice toate acele contracte de adeziune.

Prin urmare, Legea 193/2000 a suferit urmatoarea modificare:

Art. 38. - Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 305 din 18 aprilie 2008, cu modificarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:

2. Articolul 13 din legea 193/2000 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Art. 13. - (1) Instanta, in cazul in care constata existenta clauzelor abuzive in contract,obliga profesionistul sa modificetoatecontractele de adeziune in curs de executare, precum si sa elimine clauzele abuzive din contractele preformulate, destinate a fi utilizate in cadrul activitatii profesionale.

Ce este de retinut atunci cand discutam despre un contract bancar?

In primul rand clauzele de mai jos au fost declarate ca fiind abuzive in mii de decizii de speta si practic pentru ele se va solicita constatarea nulitatii absolute.

Cele mai frecvente clauze abuzive in contractele bancare se refera la:

  1. Comisionul de acordare
  2. Comisionul de gestiune
  3. Comisionul de risc
  4. Comisionul de transformare
  5. Stabilirea marjei de calcul dupa formula "Dobanda de la data incheierii conventiei minus indicele de referinta de la aceasta data".

Practic prin aceasta solicitare se va fixa o marja fixa, care in cazul anumitor banci este 0, practic putem obliga sa calculeze cu marja 0 la care se va adauga doar indicele de referinta, practic insemnand ca reducerea ratei pe care o platiti sa fie proportionala cu acest calcul (spre 70%).

Acum ca a fost lamurita situatia clauzelor abuzive din contractele bancare, trebuie sa avem in vedere ca si in alte contracte, precum cele furnizare de servicii de telefonie mobila, pot exista clauze abuzive.

Spre exemplu, taxa de reziliere apare in unele contracte ca fiind abuziva, mai ales atunci cand avem un abonament de 50 de lei / luna, iar taxa de reziliere este de 5.000 de lei.

Inca o prevedere abuziva este materializata in faptul ca, atunci cand reziliem un contract, ni se cere plata abonamentului pana la sfarsitul perioadei contractuale, fapt pentru care o asemenea practica este abuziva in viziunea legii 193/2000.

Prin urmare, in momentul in care contractul devine mult prea oneros pentru partea care se obliga, adica pentru consumator, este de preferat o analizare a respectivului contract din partea unui specialist, pentru a se analiza in concret daca intr-adevar exista o clauza abuziva.

Biroul de Avocatura Cuculis si Asociatii

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor, inițial disponibilă exclusiv pe telefoanele Pixel 8, la întreaga serie Galaxy S24 și alte dispozitive Android. Mișcarea demonstrează...
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
#clauze abuzive contract, #lege clauza abuziva, #birou avocat Cuculis , #consultanta
Comentarii
Poza VisOnAir
VisOnAir
rank 4
Contractul cu furnizorii de utilitati care iti majoreaza pretul