Europa incepe sa simta gustul propriului venin administrat Rusiei

Duminica, 30 Noiembrie 2014, ora 08:32
9982 citiri
Europa incepe sa simta gustul propriului venin administrat Rusiei

Uniunea Europeana si Statele Unite au impus Rusiei sanctiuni economice, insa acestea au inceput sa se intoarca impotriva lor.

Avand in vedere ca oficialii de pe Batranul Continent iau in considerare sa adauge pe lista neagra mai multi separatisti si chiar mai multi oameni de afaceri rusi, ei trebuie sa tina seama si de costul pe care il suporta Europa pentru actiunile impotrvia tarii conduse de Vladimir Putin.

In august, la o luna dupa ce aceste sanctiuni dure au fost impuse, exporturile UE catre Rusia au scazut cu 19 la suta, pana la suma de 7,9 miliarde de euro, fiind mai mici cu 2 miliarde de euro fata de luna precedenta, potrivit Reuters.

Estimarile arata ca exporturile au scazut cu 18 la suta fata de aceeasi perioada a anului 2013.

Declinul reflecta partial efectele embargoului in domeniul alimentar impus de Moscova tarilor din UE si partenerilor, ca raspuns la sanctiuni. Insa Reuters arata ca nu e vorba doar de acest lucru.

Per total, exporturile UE au scazut cu 12 la suta in primele opt luni din 2014 in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut.

In august, livrarile din categoria transporturi, precum masini sau tractoare, au coborat cu 23 la suta fata de luna trecuta. An la an, declinul e de 21 la suta.

Licenta speciala

Sanctiunile au un impact atat de mare din cauza faptului ca firmele europene nu mai pot vinde fara o licenta speciala pe piata din Rusia bunuri civile care pot avea o intrebuintare in domeniul militar.

In aceasta categorie intra si tractoarele, macaralele, excavatoarele si partile mecanice, care sunt necesare pentru repararea autovehiculelor.

Cei care nu obtin licenta speciala pot fi amendati cu pana la 10 la suta din valoarea bunurilor exportate, potrivit oficialilor.

Totusi, procurarea acestui act poate intarzia exporturile cu 2-3 luni pentru ca numarul produselor este foarte mare, iar birocratia excesiva.

Un oficial al serviciului de Control Strategic al Bunurilor din regiunea flamanda a Belgiei a spus ca numarul aplicatiilor pentru licentele de vanzare in Rusia au crescut cu 40 la suta din august pana in prezent, iar institutia primeste zilnic foarte multe email-uri in care reprezentantii firmelor cer sfaturi.

"Fiecare companie vrea sa aiba prioritate. Insa nu depinde doar de noi. Uneori avem nevoie de certificarea data de ambasada Belgiei in Rusia", a spus un oficial care a vrut sa ramana anonim.

In Germania, avocatul Baerbel Sachs de la firma Noerr sustine sustine ca a fost dificil sa dea de agentii de la vama la telefon pentru a discuta despre progresul in acest domeniu. Motivul? Suna foarte multa lume.

China are de castigat?

Se fac eforturi foarte multe pentru a angaja mai multi oameni si pentru ca procesul sa mearga mai repede. Organizatia de Control a Exporturilor din Marea Britanie a spus ca aproape toate licentele sunt date in cel putin 60 de zile lucratoare.

Totusi, companiile risca sa piarda contracte importante in favoarea rivalilor din China si din alte parti ale lumii, a mentionat Frank Schauff, care conduce Asociatia Afacerilor Europene din Rusia.

"Tarile care nu au impus sanctiuni sunt capabile sa intervina pentru a umple golul lasat de firmele europene. UE va recupera cu greu ce a pierdut", a punctat acesta.

Citeste si:
AUR a anunţat depunerea unei plângeri penale în legătură cu testarea COVID a elevilor
AUR a anunţat depunerea unei plângeri penale în legătură cu testarea COVID a elevilor
Senatorul AUR Rodica Boancă a anunţat că a depus o plângere penală "pentru zădărnicirea combaterii bolilor" în legătură cu procedura de administrare a testelor rapide antigen non-invazive...
Nicolae Ciucă, despre taxarea marilor companii: ”Am să discut cu fiecare dintre cei responsabili. Vom lua o decizie împreună”
Nicolae Ciucă, despre taxarea marilor companii: ”Am să discut cu fiecare dintre cei responsabili. Vom lua o decizie împreună”
Premierul Nicolae Ciucă a declarat marţi, 7 decembrie, că nu s-a luat "niciun fel de decizie" privind posibilitatea introducerii unei taxe pentru marile companii, menţionând că va discuta pe...