Exporturile Romaniei, sustinute de companiile straine

Joi, 22 Iulie 2010, ora 07:51
2026 citiri
Exporturile Romaniei, sustinute de companiile straine
Foto: Arhiva

Numai patru companii care au capital romanesc sunt prezente in top 100 exportatori, in primele patru luni ale anului. Dintre acestea, doua companii sunt detinute de stat.

In primele patru luni ale anului, exporturile romanesti au totalizat 10,82 miliarde de euro, in crestere de la 8,76 miliarde fata de perioada similara a anului trecut. Exporturile au fost realizate preponderent de companii multinationale cu capital strain, potrivit Gandul.

Cele patru companii romanesti prezente in top 100 sunt Oltchim, Hidroelectrica (ambele cu capital majoritar de stat), Interagro, detinuta de omul de afaceri Ioan Nicolae, si Compa Sibiu, aceasta din urma controlata de Asociatia Salariatilor, potrivit topului prezentat de Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor Romani (ANEIR).

Printre companiile de renume din tara noastra, aflate in top, se numara Automobile Dacia, detinuta de francezii de la Renault, lider de necontestat, urmata de finlandezii de la Nokia Romania, Rompetrol Rafinare, vanduta acum doi ani de omul de afaceri Dinu Patriciu catre Kazmunaigaz, ArcelorMittal Galati (concern anglo-francez) si austriecii de la OMV Petrom.

"Ce mai avem romanesc in Romania?", s-a intrebat retoric Ioan Nicolae, care a precizat ca societatea sa, Interagro, exporta ingrasaminte chimice in state europene, dar si in Turcia, SUA, India, Bangladesh, Pakistan si tari africane, valoarea anuala a marfurilor livrate in strainatate depasind 500 milioane de euro.

Directorul general al Oltchim, Constantin Roibu, sustne ca, anul trecut, compania valceana a realizat exporturi de 160 milioane de euro, in scadere puternica fata de valoarea din 2008, de 400 milioane de euro.

Cea mai mare pondere a exporturilor este detinuta de masini si echipamente electrice (26,4% din total), automobile, tractoare, alte vehicule (13,6%) si metale comune si articole din acestea (11,4%).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#export Romania, #export companii straine, #valoare export , #export