Ne-am smecherit: exportam ce n-avem! - De la cititori

Sambata, 19 Februarie 2011, ora 17:50
4782 citiri
Ne-am smecherit: exportam ce n-avem! - De la cititori

In ultimele doua zile, pe calea undelor si a tiparului, a facut ocolul tarii stirea ca Romania exporta banane. Cifre precise ne spun ca exportul de banane a depasit simtitor anul trecut, exportul de rosii, cartofi sau prune.

Informatiile doldora de cifre statistice si bogate in amanunte sunt parca anume facute sa ne soata la iveala ca pe niste pampalai, care nu sunt in stare nici sa sape, nici sa culeaga, dar se pricep sa plimbe bananele prin lume, pe banii clientului.

Un paradox perfect normal

Fata de datele destul de precise, privind cantitatile si preturile, nu cred ca informatia ar fi inexacta si nici macar exagerata. Se pare ca, in aceleasi conditii, firme romanesti au exportat ananas, nuca de cocos, si alte bunatati, unele in Republica Moldva, altele prin Ucraina si pe la alti musterii, mai la rasarit de noi.

Inevitabil si pe buna dreptate, comentariile se opresc la faptul ca evenimentul frizeaza ridicolul. Ai zice ca e paranormal sa exporte Romania banane si sa consume, pentru uz intern, rosii din import. Pare chiar o smecherie la mijloc.

Judecand mai adanc, nu vad nicio smecherie. Niste baieti destepti - in adevaratul inteles al cuvantului - au gasit un furnizor de banane ieftin, cine stie pe ce meridiane, si niste clienti, care nu gaseau decat paralele cu banane scumpe. De aici, pana la o afacere reciproc avantajoasa, nu este decat un pas.

O afacere - jos palaria!

Pasul s-a facut. Stirea se refera la un adaos comercial (presupus) de circa 20%. Din cei 20%, dupa scaderea unor cheltuieli, statul a impozitat profitul cu cei 16%, iar, in cazul in care profitul nu s-a reinvestit, statul a mai incasat si un impozit pe dividende, de inca 16%, conform Codului Fiscal. Este ceva rau in asta?

Dimpotriva, baietii destepti au facut o afacere profitabila, statul si-a luat partea leului, furnizorii au ramas bucurosi ca au gasit un client bun in Romania, iar beneficiarilor le-a convenit sa cumpere bananele de la noi, in loc sa colinde continentele, cautandu-le.

Dincolo de ironiile comentatorilor, atat timp cat nu s-a facut contrabanda, cat s-au platit taxele si impozitele, as zice - jos palaria! Nimeni nu poate fi acuzat pentru o afacere iesita profitabila.

Nu ne mai falim azi cu ce ne faleam altadata

Fireste, decat sa vindem bananele altora, ar fi fost de preferat sa vindem cartofii nostri, rosiile noastre, granele noastre, merele, perele, prunele, strugurii, cu care altadata ne faleam in toata Europa, si pe care azi le importam, plangandu-ne ca n-avem locuri de munca.

In schimb, le dam locuri de munca africanilor sau sud-americanilor, daca ei or fi aceia ce culeg banane pentru noi.

Am zis acest "daca", pentru ca am o mica indoiala: nu stiu cine culege bananele lor. Nu exclud sa fie niste romani, angajati la cules banane, in perioada cand nu e sezonul la capsuni.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Romania export banane citrice, #Romania export import, #afaceri Romania , #export
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Acest export dovedeste declaratia tov. Boc ca Romania incepe sa iasa din recesiune,