Padurile din Valea Jiului, vandute la export

Joi, 29 Septembrie 2011, ora 18:56
2671 citiri
Padurile din Valea Jiului, vandute la export
Foto: Ziare.com / Marius Mitrache

Mii de metri cubi de lemn iau calea exportului. In fiecare zi, zeci de camioane incarcate cu butuci proaspat taiati din padurile Vaii Jiului trec la vale.

Totul, insa, se intampla legal, pentru ca oamenii care sunt pusi sa verifice asta spun ca toti exploatatorii de lemn au autorizatii. Mai mult, aproape toti au si gatere si, dupa ce taie padurea, cu acordul celor de la Romsilva, transeaza trunchiurile.

Comisarii de la Garda de Mediu a judetului Hunedoara spun ca fac mai mereu verificari, dupa ce sunt sesizati cu privire la diferite zone defrisate, dar pana la urma totul se dovedeste a fi legal.

"Am primit mereu sesizari. Sunt oameni care ne arata ca gasesc zone defrisate, dar la controale constatam ca totul este in regula. Sunt foarte rare cazurile in care gasim ca s-a taiat ilegal", a declarat comisarul Cristian Moldovan, seful Garzii de Mediu Hunedoara.

Inspectorii de la Mediu sustin ca in acest an au prins doar 2 exploatatori ilegali si amenzile au fost cuprinse intre 30 si 60.000 de lei. Cei doi sunt din Brad si Hateg, iar in Valea Jiului toata lumea exploateaza legal padurea.

"Cand i-am prins, i-am sanctionat. Dar ei stiu ce au de facut si, in loc sa plateasca astfel de amenzi, se pun in regula, pentru ca ii costa maxim 2.000 de lei sa aiba actele in regula", mai spune Moldovan.

Lemnul din Valea Jiului, carat cu masini incarcate, ajunge chiar si la export. Si aceasta activitate este absolut legala, iar padurile noastre ajung, cu acte in regula, in Olanda, China sau Belgia.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#paduri export, #lemn taiat paduri, #lemn export , #export
Comentarii