Romania va exporta case prefabricate si mobila in Chile

Miercuri, 21 Iulie 2010, ora 22:45
2798 citiri
Romania va exporta case prefabricate si mobila in Chile

Romania va trimite case prefabricate si mobilier in Chile, tara afectata de cutremur, si ar putea exporta mobila si pe alte piete din America de Sud, in tari in care mobila romaneasca nu a ajuns pana acum, a declarat miercuri presedinte Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania, Aurica Sereny.

"Dupa cutremurul din Chile, am avut discutii cu domnul ambasador care era atunci in Romania. Vroia sa facem oferte pentru case prefabricate, pentru oamenii care au ramas fara case. Am facut si i-am prezentat zeci de oferte, inclusiv de de mobilier", a precizat Aurica Sereny.

Aceasta a spus ca, in urma consultarii ofertei si a pietei locale, reprezentatul statului chilian s-a aratat interesat de mobila romaneasca. "Ieri (marti, n.r.) am avut placuta surpriza sa primesc o scrisoare foarte frumoasa, in care mi-a spus ca a testat piata, a nominalizat sase firme si ca produsele noastre corespund nu numai pietei din Chile, ci si din Bolivia, Argentina si Peru. Ar vrea sa dezvolte exportul pe aceste tari, in care noi nu am exportat niciodata nimic", a declarat Aurica Sereny.

Pe de alta parte, Aurica Sereny a precizat ca sectorul industriei mobilei a fost afectat de criza, la fel ca toate sectoarele, incepand din noiembrie 2008, si ca estimarile pentru 2009 erau foarte sumbre .

"Mobilistii credeau ca va fi o reducere de 50%, daca ii intrebai la inceputul anului 2009, pe la mijlocul anului au spus 25%-30%. In final, la sfarsitul anului, exportul s-a redus cu 10,9%, iar productia cu 5%. Nu a fost asa de ingrozitor cum s-au asteptat, in conditiile in care, pe plan mondial, productia si comertul mondial s-au redus cu 20%", a explicat Sereny.

Anul trecut, pe piata interna, cererea pentru mobila a crescut cu 5,3%, in conditiile in care importul de mobila a scazut cu 40%. "Am putut sa facem fata crizei si, dupa patru luni, avem o crestere de 14,6% la export si de 7% la productie. Anul trecut a fost obtinut un excedent comercial pentru comertul cu mobila de 700 milioane de euro, iar anul acesta speram ca vom obtine mult mai mult", a adaugat Aurica Sereny.

Citește și:
Cât de mult se teme Lucian Bode de moțiunea împotriva sa: ”E un fel de șaorma cu de toate”
Cât de mult se teme Lucian Bode de moțiunea împotriva sa: ”E un fel de șaorma cu de toate”
Ministrul de Interne, Lucian Bode, și-a exprimat convingerea joi, 6 octombrie, că moțiunea simplă iniţiată de USR şi semnată și de parlamentarii Forţa Dreptei împotriva sa nu va trece....
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE. Mesajul României pentru Putin după anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE. Mesajul României pentru Putin după anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene
Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe, după anexarea celor patru regiuni ucrainene, demers considerat ilegal de...