Cum ajung armele fabricate la Cugir în posesia traficanților de droguri din America Latină

Autor: N.G.
Joi, 14 Octombrie 2021, ora 03:06
15106 citiri
Cum ajung armele fabricate la Cugir în posesia traficanților de droguri din America Latină
Tipul de armă semiautomată exportată de la Cugir în SUA. Foto: captură video Youtube

Fabricile de armament din Cugir au de peste 20 de ani contracte de furnizare arme în SUA. Aceste contracte, reînnoite în fiecare an, asigură în mare parte supraviețuirea economică a uzinelor din județul Alba și ”dau” de lucru câtorva mii de oameni.

Americanii sunt încântați, în special, de arma semiautomată realizată pe tiparul AK-47 (AKM), care este modificată în fabrica de la Cugir pentru a fi utilizată la vânătoare. În decursul anilor, arma a ajuns și în posesia unor grupări criminale din America Latină, în special la traficanți de droguri din Mexic, Costa Rica sau Columbia. Traseul armei semi-automate este relativ simplu. Este cumpărată din magazinele americane după care este trecută ilegal granița în Mexic, unde este vândută grupărilor criminale.

Fabrica de Arme din Cugir exportă armele companiei americane Century International Arms cu sediul în Georgia. În SUA i se adaugă câteva componente produse pe piaţa americană astfel încât devine o veritabilă armă de luptă. Ultimul contract a fost semnat în luna mai 2021 și are o valoare de 16 milioane de dolari pentru o perioadă de 1 an de zile. În total ar fi vorba despre circa 30.000 de pistoale mitralieră.

Foto: centuryarms.com

Potrivit Europa Liberă, în 2019, ultimul an pentru care sunt date oferite de agenția guvernamentală din SUA care supraveghează comerțul cu arme, tutun și alcool din România au fost exportate peste 40.000 de arme concepute la Cugir. Dintre acestea, jumătate au fost mitraliere iar jumătate pistoale.

Incidente cu arme de la Cugir

Primul incident devenit public a avut loc în 2011. O armă semiautomată produsă la Fabrica de Arme din Cugir a fost folosită de traficanţi de droguri din Mexic într-un atac soldat cu uciderea unui agent federal al Statelor Unite ale Americii (SUA). Atacul a avut loc 15 februarie 2011 pe o autostradă din Mexic asupra unei maşini în care se aflau doi agenţi de la Agenţia Naţională de Imigrări (ICE) a SUA.

Unul dintre aceştia a murit, iar celălalt a fost grav rănit în atentat. De la locul atacului a fost recuperată o armă despre care presa şi autorităţile americane au precizat că a fost fabricată la Romarm – Cugir, în România. Este vorba despre un pistol semiautomat AK-47, model Draco, cu calibrul de 7,62 milimetri. Ulterior au fost semnalate multe alte acțiuni de confiscare de arme în Mexic, între care apărea cel mai des mitraliera de la Cugir.

Pistoale mitralieră confiscate în Columbia

În ianuarie 2021 autoritățile columbiene au interceptat o barcă care venea din Costa Rica și care transporta arme pentru traficanții de droguri. În ambarcațiune au fost găsite pistoale automate românești Mini Draco, tot un model de AK 47 semiautomat cu țeavă scurtă, care se fabrică la Cugir. Pentru arme traficanții trimiteau la schimb cocaină.

Polițiștii columbieni au raportat că în barca confiscată au fost găsite opt pistoale automate Mini Draco de calibru 7,62 mm de fabricație românească, 16 încărcătoare de plastic marca Moe și 475 cartușe de calibru 7,62 pentru puștile care sunt utilizate de obicei de grupurile armate de traficanți care acționează în Peninsula columbiană Guajira.

Atentatul de la El Paso

O armă produsă la Cugir a fost utilizată și în atacul de la El Paso, din august 2019, soldat cu 23 de morţi şi 26 de răniţi. Originea armei a devenit publică în mai 2021 în timpul procesului. Patrick Crusius, în vârstă de 21 de ani, are 90 de capete de acuzare de crimă. Procesul a fost amânat cu un an din cauza pandemiei. Atacatorul a spus publicat înainte de eveniment că arma pe care a folosit-o era un WASR-10 (Wassenaar Arrangement Semi-automatic Rifle care se fabrică la Cugir – n.red.), versiunea semiautomată a AK-47.

Atacatorul din El Paso cu arma fabricată în România

Fabrica din Cugir, subordonată companiei naţionale Romarm, are contracte legale de export cu compania Century Arms International din SUA încă din anul 1997. Până în 2004 exporturile au fost realizate de Uzina Mecanică SA. După divizarea uzinei în două societăţi, relaţiile au fost continuate de Fabrica de Arme SA. Reprezentanţii Fabricii de Arme din Cugir au susținut de mai multe ori că exportul în SUA este legal, verificat de autorităţi și nu au nicio responsabilitate în ceea ce se întâmplă după ce produsele ajung pe piața americană.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#arme, #Cugir, #export, #SUA, #AK 47, #atentate, #traficanti, #droguri, #Mexic , #fabrica