Declinul fabricii Avioane Craiova: Supravietuieste cu 300 de oameni si e ingropata in datorii

Marti, 16 August 2016, ora 12:48
13274 citiri
Declinul fabricii Avioane Craiova: Supravietuieste cu 300 de oameni si e ingropata in datorii
Foto: Bogdan Movileanu

Fabrica de Avioane Craiova, singura din tara care produce avioane militare, altadata cu mii de angajati, supravietuieste astazi cu 300 oameni.

Din 2012, Avioane Craiova se afla pe linia de plutire. In 2017, insa, cand fabrica implineste 45 ani, salariatii nu stiu daca vor mai avea de lucru.

Intreprinderea Avioane Craiova a fost infiintara in 1972, langa Craiova, la Ghercesti, cu obiect de activitate fabricarea de avioane militare de vanatoare-bombardament, dar si de subansamble si echipamente din domeniul aviatic.

Fabrica a cunoscut "o epoca de aur" in perioada 1976-1990. Primul avion fabricat aici, in colaborare cu Republica Federativa Iugoslavia, a fost IAR 93. Fortele Aeriene au primit 200 de astfel de aparate.

Apoi, in perioada anilor '80 a fost proiectat, impreuna cu Institutul National de Constructii Aerospatiale, IAR 99, avion care si astazi, in versiunea modernizata IAR 99 SOIM, se afla in serviciul Fortelor Aeriene ale Romaniei.

Angajatii societatii spun ca inainte de Revolutie aveau atat de mult de lucru incat erau chemati in fabrica si in zilele de sarbatoare.

Victor Peta, liderul sindical de la Avioane, care lucreaza in fabrica din 11 noiembrie 1977, a povestit ca atunci nicio sectie nu avea mai putin de 300 salariati, cat are acum in total societatea.

"Revolutia ne-a prins cu 4.500 salariati. In perioada aceea munceam pentru ca aveam un plan foarte mare de avioane. Dupa ce s-a facut fabrica, s-au facut avioane IAR 93 in colaborare cu o firma din fosta republica Iugoslavia. Noi faceam o parte din avion si pentru noi si pentru partea Iugoslava. Era foarte mult de lucru. Lucram in fiecare zi, si sambata, uneori chiar si duminica. De sarbatori eram chemati sa lucram pentru ca era mult de lucru. Erau si salarii bune si conditii bune de lucru", a afirmat Victor Peta.

Marcel Badescu lucreaza de 39 ani in cadrul Avioane Craiova si isi aminteste, insa, ca salariatii erau sanctionati de conducere, uneori fara motiv, inainte de Revolutie.

"Inainte de '90 era bine ca aveam tot timpul de lucru. Erau si salariile bunicele. Era mai rau cu disciplina, era ca la armata. Nu aveam sindicat care sa ne apere in fata conducerii, se faceau abuzuri, pedepsiri fara motiv, mutari dintr-o parte in alta fara motiv, penalizari. Acum ne-am invatat sa fim tratati altfel", a spus acesta.

Imediat dupa Revolutie, lucrurile s-au schimbat. Ultimul IAR 99 SOIM a iesit pe poarta fabricii in 2008.

"Am incercat atunci tot felul de targuri, am fost chiar si la Singapore, insa niciodata o fabrica, oricat de mare ar fi ea, nu poate sa vanda armament fara ajutorul si implicarea statului. A fost o lupta sa impunem avioanele Armatei Romane.

Au fost comandanti care nu au vrut acest avion, pentru ca dupa Revolutie fiecare a vrut sa beneficieze de ceva, de iesit afara, de mers in delegatii sau alte chestiuni si ne-am luptat sa impunem acest avion care avea toate aprecierilor pilotilor straini care au venit aici", a afirmat Victor Peta.

Declinul de dupa '90

Dupa '90, societatea a intrat in declin. In 2010, fabrica mai avea 1.900 angajati. Se lucra la repararea unor avioane, dar salariatii stateau mai mult in somaj tehnic. Fara sprijin pentru a produce, Avioane Craiova a adunat datorii si penalizari, estimate la aproape 20 milioane dolari. Autoritatile au incercat de mai multe ori sa privatizeze societatea de la Craiova, insa nu au reusit.

Fabrica de Avioane Craiova repara aeronave ale Armatei

Fabrica Avioane Craiova da afara jumatate dintre angajati

Angajatii Fabricii de Avioane Craiova, trimisi acasa prin rotatie

Angajatii spun ca responsabili de ceea ce s-a intamplat cu fabrica sunt unii dintre manageri, dar si autoritatile centrale. Pentru a scapa de datoriile istorice, conducerea societatii si sindicatul au propus un plan de reorganizare. Pana astazi, nu a fost aprobat.

Victor Peta considera ca daca nu ar fi fost datorii, Avioane Craiova ar fi putut functiona chiar si pe profit. Din 2012, Armata Romana a trimis aici avioanele la reparat, iar de anul trecut a fost incheiat un contract cu o companie israeliana, prin intermediul careia in uzina de la Craiova se repara doua aparate de zbor ale unei tari din Africa.

Acesta recunoaste insa ca viitorul celor 330 de salariati ai fabricii este incert: "Este adevarat, in anul 2017, nu stim ce va fi. Ar putea sa fie un an mai greu pentru ca in acesti ani le-am reparat aproape pe toate. Avem si alte programe, de piese primare si mici subansamble, cu societati din aviatia civila dar e un procent mic din programul nostru, dar speranta noastra, de mai multi ani, este sa intram pe reparatia de avioane civile.

Avioane Craiova este calificata pentru aceasta. Ne-a ajutat colaborarea cu firma greceasca Dedalus Tech care la noi in societate repara avioane si care ne-a ajutat cu scule, dispozitive, dar si cu calificarea angajatilor nostri".

Avioane Craiova are capital majoritar de stat. Ministerul Economiei detine 81% din actiuni, restul de actiuni fiind detinute de persoane private.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#Avioane Craiova 300 angajati, #Avioane Craiova declin, #Avioane Craiova datorii , #fabrica