Presa internationala - GM intentioneaza sa importe masini din China

Joi, 14 Mai 2009, ora 08:49
1338 citiri
Presa internationala - GM intentioneaza sa importe masini din China

In connditiile in care mii de angajati General Motors asteapta sa vada ce se va intampla cu multe dintre fabrici, vestea ca GM intentioneaza sa importe in Statele Unite automobile produse in China a determinat o problema politica pentru gigantul auto si pentru Casa Alba.

Rapoartele, pe care GM nici nu le confirma dar nici nu le infirma, pot duce la diverse probleme, deoarece compania producatoare auto rezista, in momentul de fata, exclusiv datorita unor imprumuturi guvernamentale in valoare de 15,4 miliarde de dolari, fonduri venite in mare parte datorita dorintei administratiei Obama de a salva 90.000 de locuri de munca, informeaza Associated Press.

Cel mai puternic sindicat al muncitorilor din Statele Unite, United Auto Workers, a acuzat producatorul auto de faptul ca intentioneaza, in urmatorii 5 ani, sa dubleze numarul de automobile pe care le importa in Statele Unite din Mexic, Coreea de Sud, China si Japonia.

"GM nu ar trebui sa ia banii contribuabililor pur si simplu pentru a finanta mentinerea locurilor de munca in alte tari", a explicat un reprezentant al sindicatului.

Producatorul auto, care a fost foarte aproape de o criza de lichiditati anul acesta, are un termen limita pe 1 iunie pana la care sa elimine multe dintre costurile sale si sa definitiveze restructurarile, alternativa fiind falimentul.

GM a solicitat, de asemenea, inca 11,6 miliarde de dolari sub forma unor imprumuturi guvernamentale pentru a rezista anul acesta, iar perspectiva cea mai probabila este cea in care guvernul american va deveni principalul actionar al companiei.

Miercuri, Shanghai Security News, dar si alte ziare chinezesti au

anuntat ca planurile GM de a incepe exporturi din China vor creste vanzarile la mai mult de 50.000 de autovehicule, pana in 2014.

"GM ia in calcul diverse variante", a declarat reprezentantul din China al companiei. "Nu discutam detalii ale portofoliului nostru viitor, dincolo de ce am facut public in show-urile auto si in planurile de viabilitate ale companiei".

"Filozofia GM a fost intotdeauna aceea de a produce acolo unde vinde si continuam sa credem ca este cea mai buna strategie pentru succesul pe termen lung, atat din punctul de vedere al dezvoltarii productiei, cat si din cel al planificarii strategiei de afaceri", a mai declarat acesta.

Totusi, analistii considera ca intensificarea productiei in afara granitelor americane poate fi problematica pentru GM. Aceasta pentru ca, in momentul de fata, compania supravietuieste cu bani contribuabilior, iar mutarea productiei in afara granitelor ar echivala cu o investitie a cetateanului american in dezvoltarae economica dintr-o alta tara si in detrimentul economiei americane, in conditiile in care se pierd zeci de mii de locuri de munca.

"GM primeste bani de la guvernul american pentru a rezista pe piata", a explicat un senator american. "Contribuabilii americani merita mai mult in schimb decat produse importate din China. Fondurile contribuabililor ar trebui folosite pentru a construi vehicule de generatie avansata, eficiente sub aspectul consumului, in Statele Unite si nu in afara granitelor. Aceasta inseamna crearea de locuri de munca si reconstruirea economiei".

Citeste si:
Raport oficial: Ce campanii de dezinformare au dus Rusia și China pe tema COVID-19. Știrile false lansate intenționat în Occident
Raport oficial: Ce campanii de dezinformare au dus Rusia și China pe tema COVID-19. Știrile false lansate intenționat în Occident
Laboratorul pentru Analiza Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică (LARICS), în cooperare cu Departamentul de Stat al SUA, a lansat un raport prin care arată modul în care țări...
De câte ori s-a rupt PNL în ultimii 30 de ani ANALIZĂ
De câte ori s-a rupt PNL în ultimii 30 de ani ANALIZĂ
În contextul confruntării extrem de disputate dintre Ludovic Orban și Florin Cîțu pentru șefia PNL, care, conform unor voci liberale, ar putea duce la scindarea partidului după congresul de...
Sursa: Ziare.com