Sucurile Pfanner ar putea fi fabricate in Romania

Vineri, 18 Septembrie 2009, ora 16:44
5465 citiri
Sucurile Pfanner ar putea fi fabricate in Romania
Foto: Pfanner.com

Romania este inca in carti pentru o fabrica de sucuri naturale Pfanner Getranke GmbH, a confirmat, vineri, directorul general al companiei austriece, Peter Pfanner.

Cu toate ca pe lista de posibile locatii ale proiectului sunt incluse si tari precum BUlgaria sau Turcia, tara noastra este in avantaj datorita unui potential de crestere remarcabil: in timp ce austriecii consuma, in medie, 12 litri de suc natural anual, romanii numai un litru pe cap de locuitor, scrie "Cotidianul" in editia de vineri.

Un alt motiv pentru care managerul austriac este interesat de Romania este nereusita profitului pe piata autohtona, cu toate ca sucurile Pfanner au inceput sa fie comercializate la noi in tara acum mai bine de zece ani la si in ciuda cresterilor de vanzari de doua cifre in fiecare an (80% in 2008).

In ceea ce priveste eventuale reduceri de pret, pe fondul crizei, Peter Pfanner este transant: "Nu vom face reduceri de preturi. Prefer ca lumea sa zica ca avem sucuri scumpe, dar de foarte buna calitate, decat sa spuna ca avem sucuri ieftine si proaste".

Prioritatea principala pentru Pfanner in acest an in Romania va fi consolidarea distributiei, deoarece pe fondul crizei, unii dintre distribuitorii mai mici ar putea falimenta. Importatorul de pe piata locala, Cyrom Romania, parte a grupului austriac Cyrom Group, aduce o varietate de circa 70 de produse, din cele peste 400 din portofoliul Pfanner.

"In Romania rar vezi oameni care sa bea un amestec de 50% suc de portocale, 50% apa minerala, asa cum fac germanii si austriecii", explica managerul, argumentand ca, astazi, sucurile Pfanner sunt lider de piata in tara noastra pe segmentul 100% natural, cu o cota de 25%.

"In Romania nu exista clasa de mijloc"

In viziunea lui Peter Pfanner, o problema pentru afacerea sa pe piata din Romania este si lipsa unei clase de mijloc consistente, principala tinta pentru sucurile austriece pe alte piete.

Totusi, faptul ca 80% dintre cei care cumpara sucuri Pfanner in Romania sunt oameni cu posibilitati materiale ridicate, face businessul de pe piata autohtona rezistent la criza. Oamenii cu bani nu cumpara un suc mai ieftin pentru a economisi bani, spune Pfanner.

Perspectivele pe piata locala sunt optimiste. In Romania, tara in care Peter Pfanner vine cam o data la trei luni pentru a se ocupa de afaceri, plaja de crestere este uriasa. In acest moment se consuma numai un litru de suc natural pe cap de locuitor, corespunzator unei piete subdezvoltate, estimata la doar 25 de milioane de euro. Prin comparatie, in Austria se consuma 12 litri de suc natural pe cap de locuitor, anual.

"Presa din Romania crede ca bad news sunt good news"

Cat despre criza, Pfanner crede ca este, mai degraba, una psihologica, iar in Romania, de exemplu, ea este alimentata de pesimismul mass-media, care crede ca doar "bad news sunt good news": "Eu cred ca romanii inca au bani, insa se tem sa cheltuiasca, pentru ca nu stiu ce va aduce viitorul. Iar presa le agraveaza acest sentiment. Eu, ca investitor, daca aud numai vesti proaste, cum sa bag bani in Romania?", arata Pfanner.

In ciuda suspansului, este putin probabil ca managerul austriac sa ia vreo decizie pana cand criza nu va trece definitiv. Mai mult, in cazul in care norocoasa va fi Romania, Peter inca nu stie daca va construi fabrica de la zero sau va achizitiona una si nici unde ar urma sa fie construita.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Romania investitori Pfanner fabrica, #fabrica sucuri naturale Pfanner , #fabrica