Andreea Paul: Ce a facut guvernul pentru firme in 2011?

Luni, 27 Februarie 2012, ora 20:41
2478 citiri
Andreea Paul: Ce a facut guvernul pentru firme in 2011?
Foto: Ziare.com

In perioada 2009 - 2011, cei trei ani de criza economica severa, au fost infiintate 365.232 de intreprinderi, in timp ce 334.403 de firme si-au inchis portile.

In anul 2011 au fost infiintate de doua ori mai multe firme decat cele radiate.

Este un indicator al evolutiei economice pozitive intr-un an cu crestere economica de 2,5%.

Tot in anul 2011, au iesit de pe piata 68.589 firme, de aproximativ 3 ori mai

putine decat in anul precedent. Acest fapt se datoreaza atat relansarii economiei romanesti, cresterii apetentei pentru asumarea riscului antreprenorial, cat si masurilor adoptate de guvern.

Astfel, pentru crearea de noi firme si stimularea accesului la finantare, au fost adoptate anul trecut Programul pentru tinerii intreprinzatori, Programul Start si Programul Mihail Kogalniceanu.

Pentru salvarea contribuabililor aflati in dificultate s-a decis esalonarea la plata a obligatiilor fiscale pentru o perioada maxima de 5 ani si incurajarea platii voluntare a obligatiilor fiscale restante prin anularea sau reducerea cu 50% a penalitatilor.

De asemenea, au fost introduse reglementarea compensarii de drept, care prevede stingerea datoriilor statului si contribuabilului cand ambii au datorii unul fata de celalalt, si modificarea ordinii de stingere a obligatiilor fiscale prin care se permite stingerea cu prioritate a obligatiilor fiscale principale si apoi a celor accesorii.

Nivelul dobanzii datorate pentru creantele fiscale la bugetul de stat neachitate la termen a fost diminuta la 0,04% pentru fiecare zi de intarziere(14,6% pe an), de la 0,05% (18,25% pe an).

Firmele au posibilitatea de a colecta TVA-ulla intocmirea si acceptarea situatiilor de lucrari, pentru serviciile care determina decontari sau plati succesive, prin eliminarea obligatiei de a colecta TVA la expirarea unei perioade de un an de la data inceperii lucrarilor sau de la ultima decontare.

Spatiul larg pe care trebuie sa il strabatem in continuare pentru diminuarea decalajului pe care il avem fata de statele europene in ceea ce priveste cultura antreprenoriala poate fi usor trasat de urmatorul indicator: in Romania activeaza doar 24 de firme la mia de locuitori, in conditiile in care media europeana este de 42 de firme.

Modernizarea economiei reclama mai mult apetit pentru libera initiativa si asumarea riscului pentru deschiderea unei afaceri, un cadru administrativ si procedural prietenos, diminuarea in continuare a poverilor pentru mediul de afaceri si a evaziunii fiscale. Pe scurt, noul cabinet si-a construit programul de guvernare in jurul obiectivului crearii de locuri de munca prin sustinerea investitiilor si prin atragerea de fonduri europene.

Andreea Paul

Consilier de Stat al Primului Ministru

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
#firme Romania, #infiintare firme, #radiere firme, #masuri guvern firme , #firma