Ar trebui sa inventam un Mos Gerila pentru a salva luna ianuarie?

Marti, 20 Ianuarie 2015, ora 19:30
3077 citiri
Ar trebui sa inventam un Mos Gerila pentru a salva luna ianuarie?

Perioada Sarbatorilor de iarna este momentul in care economia creste cel mai mult. Consumul ia avant, relatiile comerciale sunt mai puternice ca oricand, cele mai multe firme isi imbunatatesc rezultatele anuale.

"Daca e sezon de business atat de bun, de ce sa nu il multiplicam si in ianuarie, cu un pseudo-Mos Gerila, bineinteles cu iz capitalist?", se intreaba economistii de la agentia de business information si credit management Keysfin.

Ianuarie este cea mai proasta luna din punct de vedere economic, o arata toate statisticile.

Abia din februarie, cu Valentine's Day si cu sezonul de shopping de 1 si 8 Martie, comertul, cel mai important motor al economiei, incepe sa prinda viteza, arata un comunicat remis Ziare.com.

Urmeaza aprilie cu Pastele, apoi vin lunile de vara - perioada concediilor, septembrie si octombrie sunt sub semnul cheltuielilor cu scolile, in noiembrie avem Black Friday, iar in decembrie Craciunul si Anul Nou.

Ce ne facem insa cu luna ianuarie?

O intrebare la care un influent editorialist de stanga, Matt Yglesias, propunea recent, nici mai mult nici mai putin, decat inventarea unui nou Mos Craciun. Observand cum dupa Sarbatorile de iarna, economia americana pierde intre 2-3 milioane de locuri de munca, el lansa provocarea inventarii unei noi sarbatori cu iz consumatorist.

"Asa cum a spus marele economist britanic John Maynard Keynes cu decenii in urma, remediul corect pentru ciclul afacerilor nu consta in abolirea boom-urilor si, astfel, in mentinerea economiei intr-o stare de semi-depresiune, ci in abolirea depresiunilor si, astfel, in mentinerea noastra intr-un permanent cvasi-boom. Keynes se referea la politica monetara, nu la cadourile de Craciun, dar putem aplica acelasi principiu. Ar trebui sa adagam un al doilea Craciun in primavara, ca sa ramanem in starea de cvasi-boom", a scris Matt Yglesias, in editorialul de pe Vox.com.

Cat de fezabila ar fi o astfel de varianta?

La prima vedere, pare o solutie excelenta. Pe cat de inedita, pe atat de fructuoasa din punct de vedere financiar. Sa il reinventezi, de exemplu, pe Mos Gerila sub aura unui personaj capitalist ar fi o idee trasnita care, bine impachetata, cu putin iz nationalist, o tenta de umor si sub amprenta unor reduceri substantiale de sezon, ar putea sa stimuleze consumul, afirma economistii de la Keysfin.

Intrebare este insa ce efecte ar avea in economie? Va stimula cu adevarat comertul? Va aduce un plus valoare, va determina cresterea productiei industriale? Intrebari la care raspunsurile sunt contradictorii.

"Fiecare dolar pe care noi il cheltuim reprezinta un venit de un dolar pentru altcineva... Aceste venituri, astfel obtinute, vor fi cheltuite pentru a cumpara bunuri si servicii de la alti oameni, sporind bunastarea tuturor", afirma Matt Yglesias.

In teorie, suna corect. O crestere a cererii, stimulata de reduceri substantiale de preturi din partea comerciantilor, toate sub aura unei sarbatori nationale, ar putea determina un avans al schimburilor comerciale cu efecte concrete - banii vor circula, firmele isi vor lichida stocurile etc.

Despre productie

Insa marea problema este ca stimularea cererii nu va duce, din pacate, la stimularea productiei pentru ca, pana la urma, productia este cea care duce la aparitia cererii si nu invers. Nu poti sa cumperi un produs daca acesta nu exista pe piata.

Pentru a creste productia este nevoie de bani, iar finantarea este, din pacate, cea mai mare problema a Romaniei.

Cele mai multe banci, in ultimii ani, s-au focusat pe afaceri cu statul. Imprumutand Ministerul de Finante, si-au asigurat un rezultat financiar optim, fara niciun risc. De finantarea economiei reale prea putini bancherii mai sunt atat de interesati, bineinteles din cauza riscurilor. Bancile s-au fript serios cu creditele neperformante acordate in perioada de boom economic.

Bancherii prefera acum sa stranga banii din dobanzi si, cel mult, sa finanteze afacerile garantate de stat, gen Prima Casa. In rest, robinetul financiar ramane inchis.

Daca de la banci nu poti sa faci rost de bani, iti mai ramane solutia sa te asociezi cu alti investitori si sa va investiti economiile. Cine este insa dispus la asa ceva, avand in vedere situatia economica actuala?

Ajungem astfel la un subiect sensibil, economisirea. In perioada Craciunului, cei mai multi romani cheltuie banii economisiti cu greu in lunile anterioare. Ar mai avea bani si pentru un nou sezon, in ianuarie? Putin probabil. Asa ca intrebarea este de unde bani pentru a produce si a cheltui in noul sezon din ianuarie?

Ce modele am putea urma

Am putea urma modelul american. BNR sa dea drumul la tiparnita, sa tipareasca bani in nestire, statul si mediul privat sa creasca salariile, insa cu ce pret? Am ajunge la o inflatie ca in anii '90, cand minerii primeau caramizi de bani sub forma unor salarii compensatorii si abia daca isi cumparau o canapea sau un televizor color.

In esenta, ideea lui Matt Yglesias nu e rea.

Poate fi branduita sub forma unei sarbatori a reducerilor, un fel de Black Friday care sa tina o luna si la care sa se ralieze toata lumea.

Insa pare o initiativa la fel de abstracta precum si cea de a interzice total Craciunul, cum a facut Fidel Castro in Cuba in anii '60.

Pentru ca avea nevoie sa creasca productia de zahar, a mutat Craciunul si Anul Nou in luna iulie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#Mos Gerila ianuarie, #crestere consum ianuarie , #firma