Ziare.com

AVAS: Investitorul nu va prelua "datoriile istorice" ale Avioane Craiova

Joi, 28 Mai 2009, ora 21:04

   

AVAS: Investitorul nu va prelua "datoriile istorice" ale Avioane Craiova
Presedintele AVAS, Mircea Ursache, a declarat, joi, la Craiova, ca "datoriile istorice" al societatii Avioane nu trebuie sa fie preluate de Alenia Aeronautica in cazul in care compania italiana va prelua fabrica din Craiova.

"Nimanui nu i se poate pune in carca un rucsac incarcat cu pietre. Putem sa ii dam o unitate cu niste pretentii pe care le avem ca el sa dezvolte activitatea aici, sa pastreze locurile de munca, sa nu deturneze obiectul de activitate de aici. Asta putem face. Dar sa-i punem in spate datorii, este de departe o eroare.

Sigur ca stergerea acestor datorii reprezinta un proces care presupune notificare la Comisia Europeana. Sunt convins ca lobby-ul pe care o sa il facem si cu motive economice solide vom putea obtine, prin demersul Consiliului Concurentei, un aviz favorabil astfel incat privatizarea sa se faca la intersectia cererii cu oferta ca pret, fara a impovara cumparatorul cu datoriile istorice ale societatii", a afirmat Mircea Ursache.

Presedintele AVAS a mai spus ca in timpul negocierilor cu Alenia Aeronautica se va discuta volumul investitional pe care va trebui sa il atinga aceasta societate la Craiova. De asemenea, pactul social va fi negociat de sindicat cu reprezentantii societatii care va cumpara Fabrica de Avioane Craiova.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Mircea Ursache a mentionat ca, incepand cu a doua saptamana din luna iunie, vor incepe negocierile cu firma italiana Alenia Aeronautica.

"Sper ca pana la sfarsitul lunii iunie sa semnam, in cadrul unei festivitati, contractul de privatizare. Uzina, asa cum am vazut-o eu, comparand-o cu multe unitati pe care le-am vazut, trebuie sa va spun ca ea se prezinta intr-un standard corespunzator, care nu are nevoie, sub aspectul reconstructiei, de un efort foarte mare. Ca atare, cumparatorul se poate concentra preponderent pe investitia tehnologica", a subliniat Mircea Ursache.

Presedintele AVAS a vizitat fabrica de avioane din Craiova joi dupa-amiaza, la invitatia reprezentantilor Sindicatului Liber Avioane Craiova.

"Noi am vrut sa ii aratam domnului presedinte de ce noi suntem atat de patetici, cum ne spun altii, dar noi ne luptam pentru supravietuirea fabricii, pentru salvarea locurilor de munca si a salariatilor.

Sper ca ajutorul domnului Ursache sa fie si in continuare foarte mare pentru noi. Eu sper ca privatizarea Avioane Craiova sa se consfinteasca mai repede, astfel incat sa mai gaseasca in curtea fabricii salariati", a afirmat Victor Peta, liderul Sindicatului Liber Avioane Craiova.

Presedintele AVAS a vizitat sectiile in care, in prezent, mai lucreaza doar 150 de salariati din cei 600 pe care ii mai are fabrica de la Craiova, dar a avut ocazia sa se urce in cabina unui avion IAR 99 soim produs la Craiova.

In prezent, Fabrica de Avioane Craiova inregistreaza datorii la bugetul de stat in valoare de opt milioane de euro, iar cei 150 de salariati care sunt prezenti la lucru nu si-au mai primit drepturile banesti de o luna.

Alenia Aeronautica s-a angajat sa depuna oferta finala, imbunatatita si irevocabila, asa cum a fost solicitata de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), pana miercuri, 27 mai, a anuntat AVAS saptamana trecuta.

Sursa: rNews

Articol citit de 1005 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Corect...

.... datoriile le trec la stat ca sa le plateasca fraierul de popor deja vindut la FMI si UE . Ca romanul are bani si nu stie ce sa faca cu ei ! Hai sic...bafta !

 

drept spus

cine credeti ca a inventat criza si de ce au inventato ,ca sa traga profit de pe spinare tarilor in curs de dezvoltare obligindui sa se inprumute de la FMI care e o organizatie de camatari

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor