Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Carl Icahn, miliardarul care cumpara ceea ce altii nu vor

Marti, 09 Septembrie 2008, ora 07:41
2478 citiri
Carl Icahn, miliardarul care cumpara ceea ce altii nu vor

Carl Icahn a devenit faimos prin averea impresionanta stransa prin tranzactii bursiere (aproximativ 18 miliarde de dolari, potrivit revistei Forbes), dar si pe seama principiului pe care isi baza tranzactiile.

In anii '80, Ichan a preluat mai multe firme, mai cu seama din randul celor cu mari probleme financiare. Filosofia pe care Ichan a folosit-o in cele mai multe afaceri a fost "cumpara ceva ce nimeni nu vrea", relateaza BankNews.

El intra asadar in tipologia "investitorilor contrari" care identifica corporatiile aflate in dificultate, ce au un pret foarte mic al actiunilor. Ulterior trec la o politica agresiva de achizitie a unei cote semnificative, dupa care solicita alegerea unui nou board director si diversificarea capitalului cu scopul de a creste valoarea actiunilor.

Primul sau job a fost de agent de bursa la firma Dreyfus&Co. In anul 1968, se imprumuta pentru a cumpara un loc la Bursa din New York. In 1979, Ichan consemneaza prima victorie: preluarea pachetului majoritar al Tappan Company. La scurt timp, dupa ce face o serie de modificari in strategia firmei, reuseste sa o vanda cu un pret dublu. Cu banii astfel inmultiti cumpara actiuni la Marshall Fields si Phillips Petroleum, ambele aducandu-i profituri uriase.

Cea mai profitabila afacere a sa a fost preluarea companiei de transporturi aeriene Trans World Airlines (TWA), in 1985. La scurt timp cumpara cateva companii aeriene locale de mici dimensiuni pe care le integreaza in TWA pentru a genera un profit mai mare. Dupa trei ani lanseaza un plan de rascumparare de actiuni de 650 de milioane de dolari.

El a recastigat astfel intreaga investitie initiala, de 469 milioane de dolari. Totodata, adauga si 540 milioane de dolari la restul datoriilor TWA. In urmatoarele luni cele mai rentabile rute ale companiei sunt scoase la vanzare, banii intrand direct in conturile lui Icahn. Partea neprofitabila a afacerii a fost abandonata. In 1992, miliardarul o declara falimentara, iar in 1993 se retrage de la conducere.

Ichan si-a asumat intrega responsabilitate pentru falimentarea companiei. Singurul lui scop a fost acela de a obtine profit de pe urma ei. Scop realizat din plin. Chiar si dupa pronuntarea falimentului, TWA i-a adus castiguri. Agentiile de turism inca aveau bilete nevandute in valoare de 190 milioane de dolari. Pentru a le valorifica, a fondat site-ul LowestFare.com. Nu numai ca a vandut biletele, dar a si creat o adevarata revolutie in industria turistica.

Miliardarul american a revenit in atentia mass-media odata cu evenimentele de la Yahoo!, unde a intrat intr-un conflict de proportii cu Roy J. Bostock, presedintele companiei si cu directorul executiv Jerry Yang. Din postura de actionar al Yahoo!, cu peste patru procente din actiuni, Icahn s-a aratat nemultumit, alaturi de alti actionari, de refuzurile lui Yang fata de oferta de preluare facuta de Microsoft in urma cu aproape trei luni.

Divortat, cu doi copii, magnatul a avut, pana de curand, o singura pasiune (in afara de miliardele de dolari) - caii. In 1985, Icahn a pus bazele Foxfield Thoroughbreds, o ferma de cai pur-sange.

Fidelis intra la tranzacționare – TradeVille
Fidelis intra la tranzacționare – TradeVille
Made In Romania Bursa de Valori București lansează o noua ediție a programului Made in Romania, dedicat companiilor antreprenoriale. In acest an, programul își propune sa identifice 15...
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
#Carl Ichan, #bursa, #actiuni, #afaceri, #succes , #firma