Cele mai rasunatoare esecuri in business-ul online

Sambata, 26 Septembrie 2009, ora 13:03
2884 citiri
Cele mai rasunatoare esecuri in business-ul online
Foto: BelatorBook.com

Intre 1998 si 2001, sectorul de comert pe Internet a cunoscut o dezvoltare uimitoare. Pe piata au aparut ca ciupercile mii de companii care isi desfasurau activitatea online: mai precis, companii "dot com". Unele cu idei bune, insa majoritatea fara niciun plan de afaceri real.

Fara indoiala ca sectoarele de comert online nu puteau absorbi intreaga ciupercarie de companii - asa ca, una cate una, au dat faliment, dupa ce in ele s-au investit milioane de dolari.

Problema a fost ca modelul a fost gandit gresit: investitorii pompau bani in companii si in campanii de marketing, sperand sa monopolizeze sectorul in care activau. Evident ca nu puteau exista decat unul sau doi competitori majori care sa castige lupta.

Acum stim cine au fost castigatorii: Amazon, Google, e-Bay, AOL, Yahoo, MSN, PayPal, Youtube, MySpace, Skype si altele sunt marile companii al caror nume are greutate in lumea virtuala. Cnet reaminteste numele invinsilor.

Webvan, un magazin de produse alimentare online, a supravietuit doar in perioada 1999-2001. Desi la inceput a avut o expansiune extrem de rapida, ajungand din San Francisco in opt mari orase si strangand aproape 375 de milioane de dolari la oferta publica initiala pentru listarea la bursa. Tintea expansiunea in 26 de orase si a investit masiv in infrastructura. In iulie 2001 s-a inchis insa, pentru ca nu a reusit sa atraga destui clienti pentru a-si justifica investitia. 2.000 de persoane si-au pierdut locurile de munca.

Pets.com, o companie care a investit masiv in publicitate, a existat doar doi ani. Mascota sa, o soseta care vorbea, a devenit extrem de populara, insa serviciile proaste au ingropat initiativa. Clientii asteptau cateva zile pentru a primi comanda, iar compania pierdea bani din cauza ca avea taxe prea mici pentru livrare.

Kozmo.com a livrat, timp de trei ani (intre 1998 si 2001) aproape orice clientilor sai, de la filme si pana la chipsuri. Transportul produselor era gratuit si se facea in cel putin o ora din momentul in care se facea comanda. Dupa ce s-au extins in sapte orase din SUA, Kozmo au constatat ca pierd foarte multi bani pentru ca nu cer bani pe transportul produselor. In martie 2001 Kozmo s-a inchis, lasand 1.100 de oameni fara locuri de munca.

Flooz.com a fost o idee nastrusnica ce n-a avut de la inceput mari sanse de succes. Compania urmarea introducerea unui noi tip de moneda de schimb, care sa fie o alternativa la cardurile de credit. Dupa ce cumparai mai multi "floozi", puteai sa cumperi cu ei ce doresti de la anumite magazine. Conceptul era similar cu cel al tichetelor-cadou, insa problema a fost lipsa unui obiect tangibil care sa justifice achizitia. Nimeni nu ar utiliza o moneda virtuala in locul unui card de credit. Flooz.com, dar si rivalul sau, Beenz.com, au dat faliment in 2001.

eToys a reusit in 1999 sa stranga 166 de milioane de dolari la oferta publica initiala pentru listarea la bursa. In 16 luni insa, s-a ajuns de la 84 de dolari pe actiune la doar 9 centi pe actiune. La fel ca Pets.com, eToys a cheltuit milioane de dolari pe publicitate, insa cheltuielile au depasit veniturile si compania s-a inchis in 2001. Compania s-a redeschis ulterior, incercand sa castige teren in fata rivalilor.

Boo.com, un magazin de moda online, a avut probleme de management inca de la inceput: site-ul complicat, bazat pe aplicatii Java si Flash, se incarca foarte greu. Boo s-a luptat sa se extinda la nivel global, insa ulterior nu s-a putut adapta, pentru ca fiecare tara avea limba, taxe si preturi diferite.

Desi a fost sustinuta de celebritati din domeniul sportiv ca John Elway, Michael Jordan, and Wayne Gretzky, MVP.com, o companie ce vindea articole sportive online, nu a reusit sa aduca profitul scontat.

Portalul Go.com, detinut de compania Walt Disney, a fost un esec rasunator: desi fusese gandit ca un portal de tipul Yahoo.com, nu a reusit sa devina destul de popular pentru a justifica milioanele de dolari cheltuite pe promovare.

Printre marile esecuri ale domeniului virtual se mai numara si Kibu.com, o comunitate pentru adolescente, care s-a inchis inainte de vreme pentru ca investitorii si-au dat seama ca nu va avea succes, dar si GovWorks.com, un site pentru cetatenii care vroiau sa faca afaceri cu guvernul american.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#companii online esec, #companii internet faliment, #afaceri online , #firma