Cine a plecat si cine s-a relocat in Romania, in 2009

Duminica, 03 Ianuarie 2010, ora 13:44
3189 citiri
Cine a plecat si cine s-a relocat in Romania, in 2009

Anul 2009 a fost marcat de exit-uri importante de pe piata locala, dar si de relocari ale unor facilitati de productie din tarile europene in Romania.

Astfel, cei mai importanti investitori care si-au redus activitatea in Romania au fost Coca Cola, care a mutat una dintre fabricile sale, de la Iasi, la Chisinau, si Kraft Foods care a relocat productia de la Brasov, in Bulgaria, scrie Evenimentul Zlei.

Tot anul trecut si-a anuntat plecarea de pe piata romaneasca, producatorul de dulciuri italo-olandez Perfetti Van Melle, ale carui produse (Mentos rola, Mentos Gum si Chupa Chups) vor fi importate de acum inainte.

Mutarea fabricii Coca-Cola de la Iasi, la Chisinau, si inchiderea fabricii de ciocolata de la Brasov au lasat fara loc de munca aproximativ 400 de angajati.

In compensatie, producatorul finlandez de tabla si profile metalice, Rautaruukki, si-a transferat activitatea din Ungaria in Romania, producatorul de bauturi carbogoase Pepsi a inaugurat o fabrica la Dragomiresti, cei de la Procter & Gamble au inceput lucrarile la viitoarea fabrica de la Urlati, iar suedezii de la Plannja si-au inceput productia de materiale de constructii in fabrica de la Bacau.

In vara anului trecut producatorul de componente auto Takata-Petri, unul dintre cei mai mari producatori de componente auto prezenti deja pe piata locala cu doua fabrici, Arad si Sibiu, si-a inchis fabrica din Polonia pentru a o redeschide in tara noastra.

Tot din Polonia, anunta ca se vor retrage si japonezii de la Sumitomo, care si-au inchis uzina SEWS Polska in octombrie, pentru a se muta in Romania.

Investitiile in Romania nu se vor opri insa aici. La sfarsitul lui 2009, producatorul german de utilaje pentru constructii Beyer si-a anuntat intentia de a investi intr-o reprezentanta si in constructia unei fabrici in Romania.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#relocare in Romania, #exit, #coca cola, #pepsi, #kraft foods , #firma