Colectiv Protest al marilor retele comerciale, dupa ce Guvernul a schimbat legea privind incendiile

Luni, 28 Decembrie 2015, ora 14:07
5056 citiri
Colectiv Protest al marilor retele comerciale, dupa ce Guvernul a schimbat legea privind incendiile
Foto: Arhiva Ziare.com

Activitatea unui numar insemnat de agenti comerciali va fi temporar blocata, de la 1 ianuarie 2016, iar sute de mii de locuri de munca vor fi puse sub semnul intrebarii, daca sistemul de autorizare a activitatilor comerciale nu va fi regandit, afirma Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR).

In acest sens, AMRCR solicita, din nou, Guvernului, cu referire la HG 915/2015, sa abordeze cu maxima urgenta regandirea sistemului de autorizare a activitatilor comerciale si atrage atentia ca, la nivelul autoritatilor locale, acest proces este blocat in toata tara.

Urmarea directa a acestei situatii va fi ca, incepand cu 1 ianuarie 2016, activitatea unui numar insemnat de agenti comerciali va fi temporar blocata si sute de mii de locuri de munca vor fi puse sub semnul intrebarii, afirma AMRCR intr-un comunicat remis luni presei.

Reprezentantii marilor retele comerciale considera ca solutia care se impune in aceasta situatie este acordarea unui termen de conformare de 12 luni acelor agenti economici care nu intra sub incidenta conditiilor de suspendare a activitatii prevazute de HG 915/2015.

Potrivit acestui act normativ, inspectorii de la ISU pot opri temporar functionarea localurilor autorizate din punctul de vedere al securitatii la incendiu, cu aria desfasurata mai mare de 200 mp, avand destinatia de comert, cultura sau turism, in situatia depasirii cu mai mult de 10% a numarului de utilizatori pentru care s-a acordat autorizatia.

Actul normativ stipuleaza ca "oprirea functionarii ori utilizarii constructiilor sau amenajarilor se realizeaza pana la obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu".

Demersul AMRCR este sustinut si de alte asociatii a caror activitate este afectata de acest blocaj.

Incendiu in Colectiv: Cat de mare e povara fiscala pe firme? Ce e de facut?

Astfel, Organizatia Patronala a Hotelurilor si Restaurantelor, Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei, Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc, Federatia Industriei Hoteliere din Romania, Federatia Asociatiilor de Promovare Turistica din Romania si Asociatia Comerciantilor din Centrul Istoric Bucuresti au adresat recent o scrisoare deschisa Guvernului, prin care ii cere sa adopte masuri de urgenta pentru amendarea Legii 307/2006 privind apararea impotriva incendiilor si a OG 99/2000.

Incendiu in Colectiv: Cum a schimbat Guvernul legea privind incendiile

OG 99/2000 reglementeaza activitatile din sectorul comercial si al serviciilor de piata privind cerintele necesare desfasurarii acestor activitati, structurile de vanzare, practicile comerciale si regulile generale de comercializare, precum si sanctiunile in caz de nerespectare a prevederilor acesteia.

Autorizarea unei firme dureaza chiar si 300 de zile

"Pentru mii de firme, blocajul actual inseamna faliment curat, efectul asupra populatiei si asupra economiei tarii fiind devastator, pe termen lung. Solicitam, inca o data, Guvernului, si in mod principal vicepremierului Vasile Dancu, constituirea de urgenta a grupului interministerial pentru modernizarea administratiei, la care de altfel acesta a facut referiri dese in ultima perioada, iar pe agenda acestuia sa figureze ca tema prioritara regandirea sistemului de autorizare a activitatilor comerciale, care, pe langa faptul ca este complex, a devenit mult prea complicat si, mai ales, mare consumator de timp", a afirmat directorul executiv al AMRCR, Delia Nica.

Piata de retail sustine ca, in Romania, durata intregului proces de autorizare se apropie in multe cazuri de 300 de zile de la initiere. Aceasta, in contextul in care in alte tari, precum Polonia sau Ungaria, durata maxima este de 30 de zile.

OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei de capital din România, a anunţat că acţionarii societăţii au aprobat miercuri, 24 aprilie distribuirea unor dividende de 12,5 milioane de...
#retail protest autorizatie incendiu, #retele comerciale autorizatie incendiu , #firma